Korupcija duboko ukorijenjena

Najveći skandali koji su potresali FIFA-u posljednjih godina

A. Haznadarević
Teme:

Turbulentni period za FIFA-u počeo je još u maju 2010. godine, kada je ovo čelno tijelo svjetskog fudbala predstavilo aplikacije Australije, Engleske, Holandije i Belgije, Japana, Južne Koreje, Katara, Rusije, Španije i Portugala, te Sjedinjenih Američkih Država za organizaciju Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Od tada do danas, ne samo da se pod sumnjivim okolnostima izvršio cijeli izbor zemalja domaćina pomenuta dva mundijala, već su se dogodila i prva hapšenja visokih funkcionera FIFA-e zbog korupcije i primanja milionski iznosa na ime mita.

Prve optužbe na račun regularnosti izbora domaćina Mundijala

Iako se sve dogodilo potpuno nenamjerno, 16. maja 2010. godine vođa kampanje Engleske David Triesman (lijevo od Beckhama) ne znajući da je tajno sniman, prokomentarisao je "pokušaje Španije i Rusije da podmite sudije".

Suspenzija dvojice službenika zbog ponuđenih glasova na prodaju

Glasanje za odabir zemalja koje će biti domaćini svjetskih prvenstava, može se učiniti i više nego profitabilnim, a najbolji pokazatelj toga su dvojica FIFA-inih službenika Amos Adamu i Raynald Temarii, koji su uhvaćeni u pokušajima prodaje svojih glasova. Adamu (sa fotografije) je dobio trogodišnju zabranu obavljanja dužnosti i novčanu kaznu od 11.947 dolara, dok je Temarii dobio jednogodišnju zabranu i 5.973 dolara novčane kazne.

Najava interne istrage FIFA-e u vezi s primanjem mita

Maja 26. 2011. godine, FIFA je najavila istragu protiv Jacka Warnera, kao čelnika CONCAF-a - federacije koja pokriva Centralnu i Južnu Ameriku, te Mohameda Bin Hammama, čelnika Azijske fudbalske konfederacije, a sve zbog primanja mita. Bio je to prvi službeni potez FIFA-e koji je istovremeno značio javno priznanje postojanja problema koji se toliko mnogo puta spominjao u medijima.

Doživotna zabrana izrečena Mohamedu Bin Hammamu

Nakon provedene ranije najavljene istrage, 23. jula 2011. godine FIFA je objavila odluku da svog visokog čelnika Mohameda Bin Hammama doživotno suspenduje i zabrani mu bilo kakvo obavljanje funkcija vezanih za fudbal. Radilo se o ozbiljnim optužbama vezanim za primanje mita, a samo godinu kasnije suspenzija je ukinuta zbog nedostatka dokaza.

Vijeće Evrope protiv Seppa Blattera

Dugogodišnji "nezamjenjivi" predsjednik FIFA-e, nakon Vijeća za ljudska prava, ali i brojnih drugih organizacija, našao se na meti i samog Vijeća Evrope koje je 24. aprila 2012. godine iznijelo teške kritike na njegov račun, a usmjerene prvenstveno ka zaradu enormnih suma novca od mita i drugih vidova korupcije. Navedene su nepravilnosti u ugovorima sa TV kućama o televizijskim pravima, marketing kompanijama itd.

Skandalozni izvještaj Europola o namještanju utakmica

Izvještaj policijske agencije Europola iz februara 2014. godine u kom je navedeno postojanje dokaza o čak 380 namještenih utakmica širom svijeta, uključujući i neke susrete Svjetskog prvenstva i evropskih kvalifikacija, jedan je od najvećih skandala koji je potresao FIFA-u. Kriminalna organizacija sa sjedištem u Aziji je bila centralna okrivljena u ovom slučaju, a sve je rezultiralo sa brojnim hapšenjem širom 15 zemalja svijeta.

Nastavak suspenzija FIFA-inih službenika

11. marta 2013. godine FIFA je suspendovala člana Odbora Vernona Manilala Fernanda iz Širi Lanke, i to na zahtjev Michaela Garcije i Hansa - Joachima Eckerta, dopredsjednika komisije formirane za istragu od strane Etičkog odbora. Suspenzija je određena pomenutom FIFA-inom čelniku zbog povrede etičkog kodeksa, a prvenstveno se odnosilo to na djela mita i korupcije.

Bjeg sa broda koji tone

Hans-Joachim Eckert, koji je bio predsjednik izvršnog odbora Etičkog odbora FIFA-e, zbog povezanosti s istragom o spornom izboru zemalja domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine, podnio je ostavku na pomenutu funkciju. Kasnije, krajem 2014. godine, ostavku na funkciju predsjednika istražnog tijela Etičkog odbora podnio je i Michael Garcia.

Hapšenja nakon udružene akcije policijskih agencija i ostavka Blattera

Iako je u svim internim istragama njegovo lice ostalo zaštićeno, a doživotne zabrane propisivane nižim funkcionerima, Sepp Blatter je nedugo nakon pobjede na posljednjim predsjedničkim izborima FIFA-e podnio ostavku shvativši da je istraga otišla predaleko te da će i sam teško zaobići sudbinu brojnih uhapšenih funkcionera svoje organizacije. Odvojeno od istrage američkog FBI-a, Interpola i ostalih agencija, i država Švicarska je najavila posebnu istragu vezanu za imenovanje Rusije i Katara za zemlje koje su izabrane za domaćine Svjetskih prvenstava u fudbalu 2018. i 2022. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.