Top tema u bh. medijima

Oni dolaze u naš glavni grad: Upoznajte navijače Lecha!

Kada je postalo jasno da će Sarajevo u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv Lecha iz Poznana, prosječnom fudbalskom zaljubljeniku u Bosni i Hercegovini su prva asocijacija bili njihovi navijači.

Osim što su jedna od "najopasnijih" navijačkih grupa u Evropi, oni važe i za velike fanatike koji na tribini redovno prave vrhunsku atmosferu. Bakljade, koreografije i ostale popratne aktivnosti su uobičajeni dio njihovog navijačkog repertoara.

U nastavku ćemo se potruditi da vas bolje upoznamo sa navijačima Lecha, koji su od završetka žrijeba postali top tema u bh. medijima. Za početak, pogledajte kompilaciju njihovih najboljih izdanja na tribini u posljednjih nekoliko sezona.

Jedna od najbrojnijih i najodanijih navijačkih grupa u Poljskoj

Lechovi navijači utakmice svog kluba prate u velikom broju, kako na domaćem tako i na gostujućem terenu. U poljskoj Ekstraklasi se malo klubova može pohvaliti prosječnom posjetom kakvu ima klub iz Poznana.

Osim velike brojnosti, navijače Lecha krasi i ogroman fanatizam. O njemu dovoljno govori i podatak da su organizovano znali pratiti i utakmice svog U-12 tima.

Najveći rival im je Legia, sa gradskim rivalima se ne mrze

Najveći rivali navijačima Lecha jesu fanovi Legie iz Varšave, a derbi ova dva kluba nosi naziv "Derbi Poljske". Osim Legije, velika netrpeljivost vlada i kada se njihov klub sastaje sa Wislom, Lechiom i Slaskom.

Veliko neprijateljstvo sa Legijom seže od 9. maja 1980. godine, kada su se ova dva kluba sastala u Czestochowu u finalu poljskog Kupa. Na kraju je slavila Legia, ali je meč daleko više ostao upamćen po velikim neredima između dvije navijačke grupe uoči utakmice, kada je u obračunima učestvovalo stotine navijača. Podaci o povrijeđenim osobama i detalji incidenta ostali su u velikoj mjeri sakriveni od tadašnje komunističke vlasti u Poljskoj. 

Interesantno je da sa navijačima svog gradskog rivala nemaju 'zategnute' odnose. Warta iz Poznana je kroz historiju gotovo uvijek igrala u nižem rangu takmičenja u odnosu na mnogo slavniji Lech, pa stoga među navijačima ova dva kluba vlada neutralan odnos.

Uveli su novi navijački trend u Engleskoj

Od brojnih evropskih gostovanja koja su pohodili navijači kluba iz Poznana, najviše je upamćeno ostao pohod na Etihad 2010. godine.

Te noći su navijači Lecha bili prava atrakcija domaćim fanovima, koji su sa oduševljenjem gledali kako to rade momci iz Poznana. Osim što su gledali kako Poljaci navijaju leđima okrenuti prema golu, navijači Manchester Cityja su ih počeli i kopirati.

Novi navijački trend je dobio popularni naziv "The Poznan", a navijači Manchester Cityja od tada golove svog tima proslavljaju okrećući se leđima prema terenu. Može se reći da su Lechove tifoze "zarazile" prilično mirne simpatizere Manchester Cityja, a potom su njihov primjer počeli slijediti i navijači drugih klubova u Engleskoj.

Nije im problem napraviti problem

Među navijačima Lecha iz Poznana ima velikih huligana, kojim nije strano napraviti velike probleme, kako na ulici tako i na tribini.

Pamte se neredi sa Evropskog prvenstva 2012. godine, kada su u Poznanu napali navijače Hrvatske. Na njihovoj meti bili su isključivo pripadnici Bad Blue Boysa iz Zagreba.

Osim toga, često su i akteri dogovorenih tuča sa drugim navijačkim grupama iz kojih gotovo uvijek izlaze kao pobjednici.

Svakako da će policija i obezbjeđenje u našem glavnom gradu imati pune ruke posla sa problematičnim momcima iz Poznana. Usput, ime jedne od njihovih najjačih ekipa je "Terror Machine"...

Sa protivničkim grupama se bore i u ringu

Trend koji je zahvatio jedan dio Evrope, pogotovo Poljsku, Rusiju i Švedsku, nije mogao zaobići ni navijače Lecha.

"Team Fighting Championship" je 'manifestacija' u sklopu koje se dobro pripremljene navijačke grupe bore u MMA ringu. Svaka ekipa ima pet boraca, a prisutne su i sudije koje vode računa da okršaj ne izmakne kontroli.

Fer okršaji bez korištenja bilo kakvog hladnog oružja su, sa tog aspekta, dobra stvar za one koji osjećaju takvu vrstu adrenalina, a u nastavku pogledajte kako su se protiv Lechovih huligana proveli momci koji su predstavljali IFK Goteborg.

Vjerujemo da su ih švedski predstavnici željeli "izbjeći u žrijebu", jer je protivnik u ovoj borbi definitivno izgledao kao nositelj koji je u potpunosti opravdao ulogu favorita.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.