Primjer koji slijede velikani

Put najvećih: 5 legendi koji su okončali karijere u MLS-u

A. Haznadarević
Teme:

Steven Gerrard, Frank Lampard, Andrea Pirlo, a najvjerovatnije i Didier Drogba, igrači su sa impozantnim karijerama koji će činiti novi val legendi pristiglih u američki MLS. Glavni je to način podizanja rejtinga ove, do sada ne toliko atraktivne fudbalske lige, a koji je do sada provjeren na primjeru niza ikona ovog sporta koji su u jeseni karijere pristigli u SAD, te tamo i okončali svoje velike karijere. Pet velikih je išlo upravo tim putem.

5. Juninho

Brazilski maestro izvođenja slobodnih udaraca Juninho, koji je ostao zapamćen kao jedan od najboljih izvođača slobodnjaka svih vremena, nakon vrhunca karijere ostvarenog u Lyonu, krenuo je put egzotičnih liga, ali i brazilske lige u kojoj je sve počelo. Velika karijera ušla je u završnicu upravo tamo gdje brojni velikani završavaju - u američkom MLS-u, u koji je stigao nakon potpisa za New York Red Bullse. Iako je prekid ugovora s američkim klubom značio i kraj igranja fudbala, on je kasnije još malo zaigrao za Vasco Da Gamu, nakon čega se više nije vraćao aktivnom igranju.

4. Torsten Frings

Veliki Nijemac Torsten Frings, koji je zapamćen po igrama u dresu Werder Bremena, nakon 438 mečeva i 51 postignutog gola u svom najdražem klubu, prešao je okean i potpisao za Toronto FC. Ubrzo je dobio kapitensku traku svog novog kluba, te se u njemu zadržao do februara 2013. godine, kada je najavio odlazak u penziju.

3. Landon Donovan

Za razliku od ostalih sa liste, ovdje se radi o pravom pioniru popularizacije fudbala u Sjedinjenim Američkim Državama, bivšem dugogodišnjem kapitenu LA Galaxyja i reprezentacije SAD-a Landonu Donovanu. On je igrač koji se još 1999. godine doselio u Evropu, gdje je postao član Bayer Leverkusena. Pokušaj da se uklopi u prvi tim Apotekara nije prošao baš najbolje, pa se već 2001. godine vratio u domovinu gdje kao posuđen igrač igra četiri godine za San Jose Earthquakes. Nakon toga LA Galaxy otkupljuje njegov ugovor i tu uz tri nova pokušaja u Evropi (posudbe u Bayern i dva puta Everton) ostaje dugih devet sezona i kao prava legenda odlazi u penziju.

2. Alessandro Nesta

Jako malo stopera se može uopšte porediti sa velikim Italijanom Alessandrom Nestom. On je bio jedan od vitalnih dijelova ubitačne generacije AC Milana, i vjerovatno najbolji stoper cijele svoje generacije. Odlazak legendi sa San Sira značio je i odlazak Neste, a kako nije želio odmah ići u penziju, pristao je na ponudu MLS tima Montreala, za koji je odigrao jednu sezonu. Kopačke je obukao još samo par puta 2014. godine, kada je pristao da bude dio promocije indijskog Chennaiyina.

1. Thierry Henry

Arsenalova legenda i jedan od najboljih napadača ikada, istovremeno je jedan od najboljih igrača koji su ikada zaigrali u MLS-u. Interesantno je to što se Henry odlučio da transfer u SAD kada je sa izlaznih vrata Barcelone mogao izabrati nekoliko takmičarski atraktivnijih opcija. Dres New York Red Bullsa je nosio skoro dvije godine, nastupajući u njemu 135 puta, te postižući 52 gola prije penzionisanja u decembru 2014. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.