Istinski hramovi fudbala

Još uvijek aktivni: 10 najstarijih stadiona na svijetu

A. Haznadarević

Fudbalski stadioni predstavljaju istinske simbole i ponose klubova, drugi su dom vjernih navijača, ali često i pravi svjedoci historije i povezanosti navijača i cijelih njihovih generacija predaka sa klubom. Oronulost tokom dugih godina, ali i rast popularnosti klubova i sve veći broj navijača koji žele gledati utakmice, faktori su zbog kojih su mnogi od njih bili primorani da napuste svoje stare domove i zamijene ih novim. 

Ipak, u svijetu i dan danas postoji nekoliko starih fudbalskih hramova, koji su uz određena renoviranja i prilagodbe i dan danas aktivni, te se na njima održavaju utakmice, baš kao što je to bilo i prije više od sto godina kada su pradjedovi današnjih navijača sa istih mjesta bodrili svoje klubove i uživali u fudbalu.

10. Hillsborough stadion (1899. godina)

Iako će uvijek biti upamćen kao mjesto stravične katastrofe koja se dogodila 1989. godine tokom odigravanja meča polufinala FA kupa između Nottingham Forresta i Liverpoola, u kojoj je život izgubilo 96 navijala Redsa, Hillsborough stadion je istovremeno jedan od najstarijih na svijetu. Izgrađen je davne 1899. godine i dan danas je dom jednog od najstarijih klubova svijeta Sheffield Wednesdaya. 

9. Park Prinčeva (1897. godina)

Najčuveniji fudbalski hram Francuske, bez ikakve sumnje je pariški Park Prinčeva. Stadion je to na kojem se igra fudbal još od 1987. godine, a koji je izgrađen čak i prije osnivanja Paris Saint-Germaina koji je njegov današnji stanovnik. Prvenstveno je ovaj stadion bio zamišljen kao multifunkcionalno zdanje koje može ugostiti biciklističke utrke, kao i rabi i fudbalske utakmice. Godine 1972. je uništena biciklistička staza, te je stadion preorijentisan u čisto fudbalsko zdanje, te od tada predstavlja dom danas čuvenog PSG-a.

8. Villa Park (1897. godina)

Dom čuvenog kluba Aston Villa, izgrađen je 1897. godine, i to 23 godine nakon osnivanja ovog engleskog premierligaša. Od tada, pa sve do danas, ostao je da odolijeva vremenu i svjedoči smjenama generacija kluba, kako na terenu, tako i na samim tribinama.

7. Goodison Park (1892. godina)

Kada je riječ o tradiciji, navijači Evertona mogu biti posebno ponosni na svoj voljeni klub koji je u tom pogledu mnogostruko veći i od najvećeg rivalskog kluba Liverpoola. Historija govori da je Everton nakon formiranja 1878. godine, poslije šest sezona počeo igrati fudbal na Anfieldu, da bi kasnije napravio svoj stadion (Goodison Park) i počeo ga koristiti od 1892. godine. 

6. Celtic Park (1892. godina)

Ponosni simbol velikog škotskog Celtica, čuveni Celtic Park, izgrađen je davne 1892. godine, te i dan danas predstavlja najveći fudbalski stadion u Škotskoj sa više od 60.000 sjedećih mjesta. S obzirom na starost, ovo zdanje je doživjelo temeljnu adaptaciju izvedenu u periodu od 1994. do 1998. godine.

5. St. James' Park (1892. godina)

Dom Newcastlea St. James' Park, prvi put je otvorio svoje kapije 1892. godine nakon ujedinjenja klubova Newcastle East End i West End. Ovaj slavni fudbalski hram ne samo što s obzirom na tradiciju spada među legendarne, već danas ponosno drži peto mjesto po veličini u cijeloj Engleskoj sa kapacitetom od preko 52.000 gledalaca.

4. Anfield Road (1884. godina)

Jedan od najpoznatijih i najlegendarnijih fudbalskih stadiona na cijeloj Planeti, Liverpoolov je Anfield Road. I ovaj stadion je jedan od onih koji su stariji od samog kluba koji na njemu igra. Izgrađen je 1884. godine, a bolna činjenica za veliku armiju Redsa je ta što je ovaj stadion prvi koristio stariji gradski rival Everton, i to od njegove izgradnje pa do prelaska na svoj novoizgrađeni Goodison Park 1892. godine. Vlasnik stadiona John Houlding je nakon spora i pokušaja da preuzme kompletno upravljanje Everotonom, 1892. godine odlučio da osnuje svoj klub i tako je rođen Liverpool, ali i jedno od najvećih gradskih rivalstava na svijetu.

3. Stamfrord Bridge (1877. godina)

Dok Chelsea važi za jedan od nešto mlađih engleskih klubova, s obzirom na godinu osnivanja 1905., malo ko zna da plavi klub Zapadnog Londona igra na trećem najstarijem fudbalskom terenu na svijetu, te bez konkurencije najstarijem kada se priča o vrhunskim klubovima. Ovaj čuveni stadion je izgrađen davne 1877. godine, te je korišten kao atletski stadion od strane kluba London Athletic sve do 1905. godine i osnivanja Chelseaja čiji je osnivač Gus Mears postao i vlasnik Stamford Bridgea.

2. Sandygate Road (1860. godina)

Službeno, Sandygate Road je registrovan kao najstarije fudbalsko igralište na svijetu, a kao takav je upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda. To je i fudbalski, ali i kriket stadion, pa upravo zbog toga legendarni dom FC Hallama je u ovom slučaju na drugom mjestu. Koristi se čak od 1804. godine, ali je prva službena fudbalska utakmica na njemu odigrana 26. decembra 1860. godina, i to između Hallama i Sheffielda.

1. Bramall Lane (1855. godina)

Dom najstarijeg fudbalskog kluba na svijetu Bramall Lane, stadion je koji kao dom jednog fudbalskog kluba egzistira od davne 1855. godine, a naravno na njemu je igrao i igra i dan danas Sheffield FC. Stadion je korišten i od strane drugog, nešto mlađeg Sheffield Wednesdaya, sve do 1899. godine nakon koje je stadion samo Sheffield FC-a. Nakon niza renoviranja posljednjih godina, stadion danas ima stadion od 32.702 mjesta.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.