NS FBiH kaže jedno, a NS TK drugo

Adnan Beganović

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine izdao je službeno saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za status FK Sloga Simin Han, koji je na zalenom terenu osvojivši prvo mjesto u Drugoj ligi Sjever izborio nastup u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

"U povodu neutemeljenih izjava u medijima predsjednika FK „Sloga“ Simin Han Husić Azmira, tendencioznin i neprovjerenih natpisa u pojedinim bh. elektronskim medijima te neviđenih pritisaka iz FK „Sloga“ na Izvršni odbor NS FBiH da donese odluku u korist tog kluba, a sve vezano za provođenje odluka i propisa od strane organa i tijela Nogometnog saveza Federacije BiH zasnovanim na odredbama Statuta NS FBiH i ostalim važećim proipisima, NS FBiH želi da upozna javnost u BiH sa svim detaljima vezano za status FK „Sloga“ Simin Han u okviru NS FBiH, kao i pomoći klubovima ali i nadležnostima te aktivnostima Nogometnog saveza Federacije BiH na razvoju i afirmaciji omladinskog nogometa u NS Federacije BiH", navodi se na početku saopštenje Nogometnog saveza, kojeg možete pogledati OVDJE.

Međutim, da stvari ne izgledaju baš onako kako ih putem saopštenja želi prikazati NS FBiH govori i dio samog saopštenja u kojem se navodi: 

"Kada je u pitanju takmičarska sezona 2014/2015, Izvršni odbor je na sjednici održanoj 30.05.2014. godine donio odluku o Propozicijama takmičenja Prve i Druge lige FBiH. Izvršni odbor NS FBiH je narednu sjednicu održao 09.07.2014. kada je izvršio analizu takmičenja Prve i Druge lige za sezonu 2013/2014. Prilikom analize takmičenja prethodne sezone, IO je na pomenutoj sjednici 09.07.2014. odlučio o izmjeni i dopuni Propozicija takmičenja Prve i Druge lige i donošenju odluka vezano za obavezu klubova takmičenja sa mlađim uzrasnim kategorijama nogometaša. Odlukom IO NS FBiH 419/14  precizno su definirani kriteriji za klubove Prve lige, Druge lige te klubove koji iz Druge lige mogu ostvariti plasman u Prvu ligu.

Kriteriji su sačinjeni prema gradaciji ovisno o stepenu takmičenja i mogućnosti nastupanja u narednoj sezoni:
a) Prva liga- obaveza nastupanja sa četiri omladinske selekcije (juniori i kadeti u kvalitetnoj Omladinskoj ligi).
b) Druga liga- klub koji želi ostvariti plasman u Prvu ligu, obaveza nastupanja sa tri omladinske selekcije a od toga juniori i kadeti u kvalitetnoj Omladinskoj ligi BiH grupa Sjever, Centar, Zapad ili Jug.
c) Druga liga (ostali klubovi Druge lige)- takmičenje sa minimalno dvije omladinske selekcije.

Sve je objašnjeno rekli bismo, no ako se dublje "zakopa" u Pravilnike i Propise Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na službenim stranicama Saveza, kojeg ljubitelji fudbala u našoj zemlji često nazivaju i privatnim, i koji bi s obzirom da se nalaze na službenim stranicama trebali biti validni, onda se može vidjeti da u Propozicijama takmičenja Druge lige u članu 5. u kojem se govori o uslovima za učestvovanje u takmičenje jasno stoji:

"Da organizira nogometnu aktivnost sa takmičarskim/natjecateljskim ekipama pretpionira (U-13), pionira (U-15), kadeta (U-17) i juniora (U-19) od kojih najmanje tri (3) moraju učestvovati ustalnim takmičenjima/natjecanjima u ligama NS FBiH ili kantonalnih/županijskih saveza."

 

Dakle, bilo koji klub koji učestvuje u Drugoj ligi po propozicijama Takmičenja ispunjava sve uslove za učestvovanje u tom u takmičenju, a u istim se ne navodi da neće moći ostvariti plasman u viši rang ukoliko njegove mlađe kategorije ne učestvuju u određenom nivou takmičenja.

Međutim, to nije sve, odnosno u jednom dijelu saopštenja Nogometni savez Federacije BiH tvrdi da je o odluci na koju se poziva i koja je donesena na sjednici Izvršnog odbora 09. juna 2014. pravovremeno obavijestio sve kantonalne saveze. 

"Na istoj sjednici Izvršnog odbora, također je nedvojbeno utvrđeno da je pomenuta odluka kao i druge odluke vezano za takmičenje u novoj sezoni dostavljena svim kantonalnim/županijskim savezima, a k/ž savezi kojima je povjereno vođenje Druge lige obavezni su vršiti svu komunikaciju i korespondenciju sa klubovima koji se takmiče u odgovarajućoj grupi Druge lige. Obzirom da je odluka donesena na sjednici IO 09.07.2014. godine, da je ista pravovremeno sa svim ostalim relevantnim dokumentima vezanim za takmičenje dostavljena svim k/ž savezima (sa obavezom da je dostave klubovima Druge lige), da su članovi Izvršnog odbora NS FBiH nakon sjednice i na svaki drugi način upoznali klubove i k/ž saveze, da je objavljena u službenom glasniku, da je na seminaru predstavnika klubova održano predavanje na tu temu, zatim da je u više navrata k/ž savezima dostavljana odluka i drugi akti vezano za tu tematiku, odbačena je i  mogućnost da klub koji je imao ambicije plasirati se u viši stepen takmičenja nije mogao znati za obavezu takmičenja juniorskog i kadetskog tima u kvalitetnoj Omladinskoj ligi", dio je saopštenja Nogometnog saveza Federacije BiH.

Ali, SportSport.ba je već ranije došao u posjed dopisa Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona koji je upućen Nogometnom savezu Federacije BiH u kojem stoji:

"Shodno vašem dopisu od 16. juna 2015. godine dostavljamo vam tražene podatke kako slijedi:

1. Nogometni savez Tuzlanskog kantona je upoznat sa odlukom Izvršnog odbora NS FBiH broj 419/14 od 09. jula 2014. godine u decembru mjesecu 2014. godine putem biltena "decembar/prosinac 2014.-broj 87, a isti je primljen putem pošte".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dakle, Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine, bez obzira što javnost putem svog saopštenja želi uvjeriti u jedno, odluku na koju se poziva i zbog koje ne dozvoljava FK Sloga učesšće u Prvoj ligi, Nogometnoim savezu Tuzlanskog kantona poslao je tek u decembru prošle godine, odnosno na kraju prvog dijela sezone, a ne pravovremeno, kako tvrde putem saopštenja.

Zbog čega je ta odluka u ladici držana pet mjeseci i zbog čega o istoj u ovom slučaju nije obaviješten NS TK, a samim tim ni FK Sloga Simin Han niko osim moćnika iz Federalnog saveza ne zna, mada je onima koji, na njihovu žalost prate dešavanja i u nižim bosanskohercegovačkim ligama, manje-više sve jasno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.