Evian Thonon Gaillard FC

Osam činjenica o novom klubu Safeta Sušića

A. Haznadarević

Bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, jučer ujutro je po prvi put na treningu vodio igrače svog novog kluba, francuskog drugoligaša Eviana Thonon Gaillard FC. Sušić je odabrao svoje asistente, te krenuo u izazov borbe za ulazak u Ligue 1, što mu je po svemu sudeći i postavljeno kao zadatak. 

S obzirom na to da je Pape najbolji bh. fudbaler svih vremena, ali i najbolji strani igrač koji je ikada igrao u PSG-u, te da će ostati zapamćen kao najuspješniji selektor bh. reprezentacije koji je odveo prvi na jedno veliko takmičenje, mnogo interesa budi njegov novi angažman, a određene pojedinosti o njegovom Evianu zanimaju i Bosance i Hercegovce.

Evian je mladi klub nastao fuzijom dva niželigaška veterana

Klub Evian Thonon Gaillard, osnovan je 2003. godine i to na osnovu spajanja klubova FC Gillard i FC Ville-la-Grand. U početku se zvao Croix-de-Saviole 74, da bi šest godina kasnije voljom počasnog predsjednika Francka Ribouda ime kluba promijenjeno u Evian Thonon Gaillard. Klub se nalazi u vlasništvu grupacije Danone, širom svijeta poznate po vlasništvu nad brendom mineralne vode Evian.

Svoje domaće susrete igra na Parc des Sportsu

U svojoj kratkoj historiji, Evian Thonon Gaillard se već jednom selio ne samo sa stadiona na stadion, nego je promijenio i mjesto u kojem igra svoje domaće mečeve. Tako je na početku nastupao na stadionu Joseph-Moynat u svom matičnom Thonon-les-Bainsu, koji se nalazi na samoj granici sa Švicarskom, da bi se kasnije preselio južnije u Annecy, na stadion Parc des Sports, koji ima kapacitet od 15.660 sjedećih mjesta.

Brzo se probio do društva najboljih

Od početka, čvrsta upravljačka struktura kluba je zahtijevala od stručnog štaba samo jedno - da se Evian probija redom sve dok ne dođe do društva najboljih. Tako su prilično brzo mijenjani rangovi takmičenja u kojima je klub nastupao. U sezoni 2007/2008, Evian je osvojio Championnat de France amateur, odnosno 4. nivo piramide nacionalnog fudbala. U sezoni 2009/2010 je već osvojen i Championnat National, koji predstavlja treću ligu, da bi sa zlatnom medaljom bila okončana i već sljedeća sezona u Ligue 2 takmičenju, te osvojena ulaznica za ulazak u elitni rang.

Osvajanje Ligue 2 i nastup u finalu Kupa najveći uspjesi

S obzirom na to da se radi o toliko mladom klubu, do sada najveći uspjesi koje je ostvarila momčad Eviana je bilo osvajanje Ligue 2 u sezoni 2010/2011, te nastup u finalu Kupa Francuske u sezoni 2012/2013. Iako su bili jako blizu osvajanja prvog velikog trofeja, igrači Eviana su tada zaustavljeni od strane Bordeauxa.

Protekla sezona je okončana mimo planova - ispadanjem

Planovi da Evian kao klub iz sezone u sezonu sve više jača, te da bilježi sve bolje rezultate, u sezoni koja je iza nas su doživjeli privremeni krah. Momčad je u žestokoj konkurenciji takmičenje završila na 18. poziciji, te se morala oprostiti od Le Championata.

Cilj je brzo vraćanje na pravi kolosijek

Zbog neispunjenja ciljeva i ispadanja u niži rang takmičenja, uprava kluba je reagovala odmah po okončanju sezone, te razriješila dužnosti trenera Pascala Dupraza. Nakon toga je tražen strateg koji ima dovoljno kvaliteta da Evian što prije vrati u Ligue 1, a izbor je pao upravo na bivšeg bh. selektora Safeta Sušića.

Napadačka igra je ono što je zajedničko Evianu i Sušiću

Safet Sušić je i kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, bio poznat po tome što pokušava da gaji napadački stil igre. Bile su to i objektivne okolnosti zbog sastava igrača i kvaliteta naših ofanzivaca, ali sve se to uklapalo i u Papetovo viđenje igre. Evian, njegov novi tim, također već godinama teži igrati napadački, a upravo cilj postavljen pred njega - povratak među elitu, moguće je izvesti samo ofanzivno, šampionski.

Ukupna vrijednost sastava igrača se procjenjuje 12,6 miliona eura

Prema podacima Transfermarkta, ukupna vrijednost igračkog kadra Evian Thonon Gaillarda iznosi oko 12,6 miliona eura. Najskuplji igrači su Kassim Abdallah, Clarck N'Sikulu, Yeltsin Tejda i Jonathan Mensah, a vrijednost svakog od njih se procjenjuje na 1,5 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.