Odlazak nakon 25 godina vjernosti

Sedam najvećih trenutaka Ikera Casillasa u Real Madridu

A. Haznadarević

Proteklih dana romantična priča Ikera Casillasa i Real Madrida je končana, i to nažalost, sa veoma ružnim završetkom. Jedna od najvećih ikona madridskog kluba ikada, golman koji je dugih 25 godina života bio vezan za svoj jedini klub, nakon dvije veoma teške sezone zaokružene nepoštovanjem, odlučio je da pojača redove portugalskog Porta i produži tako svoju ionako impresivnu fudbalsku karijeru.

Bez obzira na sve, fudbalsku veličinu kakva je Iker Casillas, ne mogu ni povreda ruke nakon koje mu je uslijedio pad karijere, a ni sve uvrede koje je doživio, odvojiti od statusa legende. Njegov život je vezan za Real Madrid i sedam najvećih trenutaka njegove karijere u Realu će ostati vječno u sjećanju istinskih ljubitelja fudbala.

1. Odlazak sa školskog časa pravo na meč Lige prvaka

Učionica je bila puna učenika, kada je zatraženo da se jednom 16-godišnjaku dopusti raniji odlazak sa nastave. Bio je to Iker Casillas, koji je morao ići pravo na put za Norvešku, gdje ga je čekao okršaj Lige prvaka sa Rosenbergom.

"Izvukli su me iz škole zato što su Bodo Illgner i Santiago Canizares bili povrijeđeni, i trebali su mene kao drugog golmana", kasnije se prisjećao Casillas tog novembarskog dana 1997. godine.

"Odveden sam do razrednika, koji je, usput, bio veliki navijač Real Madrida, i prije nego što sam i shvatio, bio sam u školskom kombiju koji me vozio kući, gdje je mama već spremala torbu za mene. Ostala djeca nisu imala pojma zašto sam otišao sa časa, nije tada bilo Twittera i mobilnih telefona da im kažem šta se događa".

Iker Casillas tada nije upisao debitantski nastup, ali to je samo bila najava velikih stvari koje će doći. Kada vas Real Madrid izvuče sa nastave zbog gostovanja Lige prvaka, već vam može biti jasno da ste nešto posebno.

2. Debi protiv Athletic Bilbaa pred 50.000 navijača

Sve je počelo na San Mamesu 12. septembra 1999. godine, kada je Iker Casillas po prvi put obukao rukavice i stao na gol najjačeg tima Real Madrida. 

Nakon debija je rekao: "To je najveće fudbalskog sjećanje koje imam, prešao sam sa igranja u drugoj diviziji B razigravanja sa Real Madridom C - do starta na San Mamesu. Možete i zamisliti koliko je bilo drugačije, od tri novinara koja su pratila utakmice, sada ih je bilo 50. Od igranja pred 500 ljudi, do igranja pred 50.000. Bila je to brutalna promjena".

3. Najmlađi finalista Lige prvaka ikada

Na dan velikog finala Lige prvaka igranog 24. maja 2000. godine, postavljen je novi rekord, a pripao je nikome drugom do Ikeru Casillasu. Braneći gol Reala u meču protiv Valencije, postao je najmlađi golman koji je ikada zaigrao na završnici tog velikog takmičenja, a rekord do dana današnjeg nije oboren.

Zanimljivo je koliko se sreća tada poigrala s njim jer nije bio prvi izbor na golu pored Cesara Sancheza, ali povreda je primorala trenera da mladog Casillasa pošalje na gol, što je on znao iskoristiti. Real Madrid je pobijedio sa 3:0, a Casillas je svoju mrežu sačuvao netaknutom.

4. Maestralni trenuci s kojima je Realu donio 9. titulu prvaka Evrope

Čuveno finale Lige prvaka u kom je Real Madrid nezaboravnim volejom Zinedinea Zidanea savladao Bayern Leverkusen, i podigao tada trofej prvaka Evrope, završeno je takvim ishodom direktno zahvaljujući Ikeru Casillasu.

On je ušao kao zamjena za Cesara u samoj završnici meča, te napravio tri fantastične odbrane, od kojih su dvije bile u 7. minutu sudijskog vremena. To je bila tačka nakon koje Iker Casillas više nije zamijenjen u prvom sastavu Real Madrida, sve do kontraverzne odluke Josea Mourinha da ga počne ostavljati na klupi.

5. Nemoguća odbrana protiv Seville

Ako bi pitali navijače Real Madrida, koja odbrana Ikera Casillasa je bila najbolja, većina njih bi izdvojila onu iz meča sa Sevillom. Radi se o odbrani u kojoj je slavni golman siguran pogodak Diega Perottija, samog pred praznim golom, ipak uspio odbraniti i pomoći svom klubu da na kraju slavi pobjedu rezultatom 2:1.

6. Preuzimanje kapitenske trake prvog tima

Kada je legendarni Raul Gonzalez napuštao klub na sličan način kao što je bio primoran ovih dana i sam Iker Casillas, svaki istinski ljubitelj Real Madrida je bio shrvan tugom, a jedinu svijetlu tačku u svemu tome je predstavljalo to što je klub tada dobio novog velikog kapitena.

Iker Casillas je naslijedio poziciju kapitena od Raula Gonzaleza, te je držao tokom pet godina, sve do svog odlaska sa Santiago Bernabeua.

7. Osvajanje čuvene "La Decime"

Lično, nije to bilo fantastično odigrano finale za Ikera Casillasa, budući da je skoro koštao svoj klub gubljenja titule. Ipak, to ne mijenja činjenicu da će on biti zauvijek upamćen kao kapiten koji je poveo svoje saigrače u legendarni boj, i koji je podigao jubilarni, rekordni, deseti put trofej Lige prvaka.

Bila je to kruna dugogodišnje opsesije Madriđana koja je zahvatila sve u i oko kluba. Potrošeni su milioni i milioni na sklapanje pobjedonosnog sastava igrača, da bi konačno dočekali taj trenutak nakon 11 dugih godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.