Košarkaši prvi do zlata na EYOF-u

Historijsko zlato za BiH: Upoznajte osvajače ostalih medalja

Dž. Mrakić

Za nekoliko godina rado ćemo se prisjećati 1. augusta 2015. godine, dana kada je Bosna i Hercegovina osvojila historijsku zlatnu medalju na EYOF-u (Evropskom olimpijskom festivalu mladih). Košarkaška reprezentacija naše zemlje, u kadetskoj konkurenciji, u finalu košarkaškog dijela turnira porazila je Španiju 89:79 i na taj način po prvi put donijela zlatno odličje u Bosnu i Hercegovinu.Tako već treće (ljetno) takmičenje zaredom Bosna i Hercegovina pronalazi svoje mjesto na tabeli zemalja s osvojenim medaljama, a u nastavku vam predstavljamo sve osvajače medalja za našu državu na, odmah iza Olimpijade mladih, najprestižnijem sportskom takmičenju za mlade na svijetu.

4. Mesud Pezer

Najperspektivniji bacač kugle u našoj zemlji, na EYOF-u 2011. godine u Turskoj, hicem od 19.13 metara osvojio je bronzano odličje i tako po prvi put u našu zemlju donio medalju s ovog takmičenja. Predstavnik AK Zenica trenutno je, iako još nema niti 21 godinu, među 60 najboljih bacača kugle na svijetu. Ove sezone ostvario je najbolji rezultat u karijeri hicem 19.99 metara, a za osobu koja izuzetno rano ostvari takav rezultat u disciplini, u kojoj po prirodi atletičari nastupaju i do 40. godine, možemo samo konstatirati da je pred njim blistava karijera u svijetu sporta.

3. Petar Zadro

Domaćin narednog ljetnog EYOF-a bio je holandski Utrecht, gdje je Bosna i Hercegovina osvojila dvije medalje, a obje nam je donijela jedna od najpopularnijih borilačkih vještina, poglavito u okvirima naše države, judo. Ovaj EYOF ostat će upamćen i po prvoj srebrnoj medalji za Bosnu i Hercegovinu. Petar Zadro je, u konkurenciji do 66 kg, na putu do finala redom pobijedio predstavnike Poljske, Turske, Moldavije i Slovenije. U borbi za zlatnu medalju izgubio je od reprezentativca Rusije, koji je u tom momentu bio 2. na svjetskoj rang listi za kadete. U dva navrata bio je peti u Evropi u kadetskoj konkurenciji, a 2012. godine osvojio je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu. Trenutno je 59. junior svijeta.

2. Aleksandra Samardžić

Druga osvajačica medalje iz Holandije bila je Aleksandra Samardžić, koja je u kategoriji do 70 kg osvojila treće mjesto i okitila se bronzanim odličjem na EYOF-u. Posebno je uspješna bila prošle godine, kada je, iako ima samo 17 godina, osvojila dvije bronzane medalje na U21 i U23 prvenstvu Evrope. Također, donijela je Bosni i Hercegovini i prvu medalju na Olimpijadi mladih u ženskoj konkurenciji, kada je u Nanjingu u žestokoj konkurenciji osvojila srebrnu medalju. Ovo je ujedno i najveći bh. rezultat na Olimpijadi mladih, rezultat koji je ispred bronze Damira Džumhura iz 2010. godine. U svojoj kategoriji trenutno je 4. na juniorskoj rang listi, a sa samo 17 godina već je 60. seniorka svijeta.

1. Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine

I za kraj, zlatni momci. Adi Alikadić, Lazar Mutić, Aljoša Janković, Vedran Mirković, Amar Barukčija, Srđan Kočić, Timur Ovčina, Nikola Đaković, Emir Čerkezović, Sani Čampara, Njegoš Sikiraš i Džanan Musa imena su mladića koji su po prvi put u historiji osigurali zlatnu medalju za Bosnu i Hercegovinu na ljetnom Evropskom olimpijskom festivalu mladih. Predvođeni selektorom Josipom Pandžom, do zlata su došli pobjedama nad Latvijom, Gruzijom, Turskom, Njemačkom i naposlijetku Španijom, koja je na ovo takmičenje došla u najjačem sastavu, predvođena najboljim mladim igračima Evrope koji visoko kotiraju na rang listama Eurohopes.com portala. Inače, radi se o specijaliziranoj stranici za procjenu kvaliteta najboljih mladih sportista u svijetu košarke. Naše zlatne momke za pet dana očekuje Evropsko prvenstvo u Kaunasu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.