Prinčevi jači nego ikad

Mogući sastav Paris Saint-Germaina u predstojećoj sezoni

A. Haznadarević
Teme:

Francuski Paris Saint-Germain je i ovog ljeta izdašno trošio, te svoje redove pojačao za novu veliku zvijezdu, koja će ionako snažan sastav šampiona Ligue 1 učiniti još strašnijim. Osim toga, još neke manje promjene bi se mogle dogoditi u sastavu, tako da bi pretpostavljeni najjači sastav PSG u predstojećoj sezoni mogao izgledati ovako.

Golman: Salvatore Sirigu / Kevin Trapp

Dok je italijanski čuvar mreže Salvatore Sirigu bio veoma dobar protekle sezone, uprava PSG-a je blizu postizanja dogovora sa Eintrachtom oko kupovine Nijemca Kevina Trappa. Zamisao stručnog štaba je bila da se napravi zdrava konkurencija za golmansku "jedinicu", tako da niko nema potpuno sigurnu poziciju bez obzira na trud i zalaganje.

Lijevi bek: Maxwell

Brazilac koji je vrhunski odradio prošlu sezonu, uprkos dobi od 33 godine, i dalje je sposoban igrati na najvišem nivou, pa će ponovo sasvim sigurno biti dio udarne postave. U Pariz je stigao 2012. godine iz Barcelone, te je svom novom klubu pomogao da osvoji tri uzastopne titule šampiona.

Stoper: Thiago Silva

Jedan od najboljih stopera na cijeloj Planeti u proteklim godinama, i dalje predstavlja kičmu ne samo odbrane PSG-a, već je i jedan od najvažnijih igrača cijelog kluba. Iskusan je, i sa svojih 30 godina i već tri godine iskustva igranja u Francuskoj, i dalje je igrač od kog se očekuje da perfektno predvodi ekipu u defanzivnim zadacima.

Stoper: David Luiz

Fantastičan brazilski stoperski dvojac čini odbrambeni zid pred golom PSG-a, a pored kapitena Thiaga Silve, tu je i odlični David Luiz. Dolaskom u PSG je postao najskuplje plaćeni odbrambeni igrač ikada, sa otkupnom cijenom ugovora od 50 miliona funti. Od dolaska na Park Prinčeva, okitio se sa svim mogućim trofejima koje je moguće osvojiti u francuskom fudbalu.

Desni bek: Serge Aurier

Bjelokošćanski bek Serge Aurier, prošlog ljeta je stigao u PSG kako bi zamijenio Christophea Jalleta. U svojoj premijernoj sezoni je zabilježio 14 nastupa u Le Championatu, a kako je prvenstveno stigao kao posuđeni igrač Toulousea, svojim igrama je zaslužio potpuni otkup ugovora, te od aprila važi za punopravnog člana PSG-a.

Defanzivni vezni: Blaise Matuidi

Da Paris Saint-Germain nije ekipa u kojoj se izdvaja samo nekoliko velikih zvijezda, dokaz je i Blaise Matuidi, čvrsti 28-godišnji veznjak koji će pokrivati kilometre i kilometre, samo da njegov tim drži loptu na protivničkoj strani terena. Jedan je od nezamjenjivih članova udarne postave, a tako će biti i u sezoni koja je pred nama.

Centralni vezni: Marco Verratti

Iako je povezivan sa Barcelonom i transferom u redove šampiona Evrope, sam Italijan je poručio kako je sretan u PSG-u, te kako neće mijenjati sredinu. Sa svoje 22 godine, važi za jednog od najtalentovanijih veznjaka, kojeg sami Italijani vide kao nasljednika veličine kakva je Andrea Pirlo. Bio je jedan od ključnih u redovima PSG-a već dvije sezone, a najbolje od njega tek dolazi.

Ofanzivni vezni: Javier Pastore

Jedna od najvećih radilica u ekipi francuskog novog-starog prvaka, upravo je sjajni Argentinac Javier Pastore. Ovaj kreativni i veoma inteligentni 26-godišnjak, od dolaska na Park Prinčeva je doživio dramatičan napredak, te postao važan dio ambicioznog tima koji će i u predstojećoj sezoni pokušati da osvoji sve gdje bude igrao.

Lijevo krilo: Angel Di Maria

Najveće pojačanje Paris Saint-Germaina ovog ljeta veoma brzo će biti ozvaničeno, s obzirom na to da je Argentinac u Dohi radio detaljne ljekarske preglede nakon kojih će i zvanično postati član francuskog velikana. Iako iza sebe ima nešto slabiju sezonu u dresu Manchester Uniteda, on već sada važi za ogromno pojačanje cijele Ligue 1, ne samo PSG-a, a izdvojena 44 miliona eura, klubu sa Parka Prinčeva je dodatno podiglo renome i poštovanje među najjačim klubovima.

Desno krilo, napad: Edinson Cavani

Kada je stigao iz redova Napolija u PSG, Urugvajac Edinson Cavani je arapske vlasnike kluba koštao čak 64,5 miliona eura, a već prve sezone je dio ulaganja isplatio kroz svojih 25 golova. Protekle sezone nije bio na perfektnom nivou, što mnogi objašnjavaju i nešto slabijim odnosima sa Zlatanom Ibrahimovićem, pa se mnogo pisalo o prelasku Cavanija u neki drugi veliki klub. Ipak, on je i dalje tu, te će nakon dolaska Angela Di Marije čija je omiljena pozicija na lijevom boku, vjerovatno imati nešto više desno orijentisane zadatke. 

Napadač: Zlatan Ibrahimović

Predvodnik napadačke linije PSG-a, i bez obzira na sva pojačanja, i dalje najveća zvijezda francuske momčadi Zlatan Ibrahimović, i u novoj sezoni će imati istu ulogu. Brojne glasine o promjeni sredine je sam prekinuo kazavši da je sretan u francuskoj prijestolnici, pa će tu najvjerovatnije ostati do isteka ugovora idućeg ljeta. Ne treba posebno isticati da je on prva opcija Loreana Blanca u napadu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.