Liga prvaka, 3. pretkolo

Dinamo traži prolaz u Norveškoj

S. Bošković

Večaras se igraju četiri uzvrata trećeg pretkola Lige prvaka, a jedini sigurni u prolaz mogu biti igrači Monaca. 

Dinamo - Molde 1:1

Prošlu srijedu Dinamo je na Maksimiru, u "gostujućoj" atmosferi dočekao prvaka Norveške Moldea. Unatoč tome što su bili favoriti Modri nisu uspjeli pobijediti, završilo je 1:1. Ipak, Dinamo je i dalje favorit, no njjihov prolaz je doveden pod znak pitanja.

U zadnjih deset gostovanja u kvalifikacijama za europska takmičenja Dinamo ne zna za poraz. Pobijedili su devet puta, a samo je bugarski Ludogorets izvukao remi. Zadnji put ih je savladao Malmö, davne 2011. godine, no i tad su Modri prošli dalje zbog domaće pobjede od 4:1.

Još jedan razlog za optimizam Modrih je loša forma Moldea, nakon 18. kola u norveškom prvenstvu nalaze se na sedmoj poziciji, te su u posljednjih pet susreta slavili samo jednom. 

Naš internacionalac u redovima Dinama, Armin Hodžić bi se trebao naći u početnom sastavu zagrebačkog tima.

Apoel - Midtjylland 2:1

Apoel, ekipa Semira Štilića, protiv prvaka Danske u prvom susretu je slavila veoma lako, te njihov prolaz ne bi trebao doći u pitanju. Kiprani su prošle sezone nastupili u grupnoj fazi Lige prvaka, a interesantno je da su na tom putu izbacili dva skandinavska kluba. 

U trećem pretkolu bili su bolji od Helsinkija, dok u play-offu izbacili tadašnjeg prvaka Danske Aalborg. Evidentno je da im klubovi s područja Skandinavije leže. 

Ipak, nije za očekivati da se gosti predaju. U posljednjih pet utakmica, imaju četiri pobjede i poraz (upravo od Apoela) i pokušat će iznenaditi domaću ekipu.

Ajax - Rapid Vienna 2:2 

U prvoj utakmici, odigranoj u Beču, Ajax je dominirao tijekom prvih 45 minuta. Poveli su 2:0 i već napravili pola puta do play-offa. Ipak domaći igrači su uspjeli izjednačiti i tako probuditi nadu u prolaz. 

Prvak Austrije, u čijem sastavu igra naš Grahovac, u Holandiju dolazi po iznenađenje. Gosti su u odličnoj formi, zadnjih pet utakmica su bez poraza, sa samo jednim neriješenim susretom i imaju sva prava da se nadaju prolazu. Ipak, otežavajuća okolnost je ta što moraju pobijediti ili odigrati visoki neriješeni rezultat. 

Ajax, s druge strane, ima dragocjeno iskustvo igranja europskih takmičenja. Bivši prvak Europe je već postao standardan na ždrijebu grupne faze evropskih takmičenja i neće olako dopustiti da se tu ne pojave i ove godine. Dovoljan im je i remi od 0:0 ili 1:1, i stoga su u prednosti pred ovaj susret.

Monaco - Young Boys 3:1 

Ovaj susrete je jedini u kojem nema igrača s prostora BiH, ali i vjerojatno i jedini koji je već sad riješen. Monaco je dosta lagano, možemo reći i očekivano, u prvom susretu savladao Young Boys, i pred uzvrat imaju dva gola prednosti koje ne namjeravaju ispustiti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prošle sezonu su stvorili epitet ekipe koja dosta teško prima golove, pogotovo u domaćim utakmicama i nije za očekivati da večeras prime dva. 

Ne postoji ništa što bi gostima iz Švicarske ulijevalo nadu u prolaz. Od posljednje četiri službene utakmice ne znaju za pobjedu, a tri puta su odigrali neriješeno. Ipak, treba priznati da su u svakom susretu postigli po jedan gol, no jedan gol im neće donijeti play-off Lige prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.