Još jedna sjajna sezona ili pad ?

Unatoč odlascima Southampton i dalje jak

S. Bošković

Southamtpon iz sezone u sezonu priča najljepšu priču fudbala na Otoku. 

Prodaju igrače drugim klubovima, ne troše previše novca, no uvijek završavaju veoma dobro plasirani. Prošle sezone su završili na sedmoj poziciji, te su izborili Europsku ligu. 

Ove godine su prodali Clynea, sjajnog lijevog beka, Scheneiderlina, Gallaghera, Boruca te Croppera. Ali i neka nova imena su došla u klub poput Janmia, Clasieja, Martina, Stekelnburga...

Postava Ronalda Koemana bi na početku nove sezone trebala izgledati ovako: 

Golman: Fraser Forster

Forster je u Southampton stigao prošle sezone za 10 miliona funti iz Celtica, te je odmah sigurno zauzeo mjesto među vratnicama Svetaca. Nastupio je u 37 susreta, u tko čitave sezone, te je ubilježio 16 utakmica bez primljenog gola. 

Unatoč tome što je Maarteen Stekelenbrug stigao na jednogodišnju posudbu iz Fulhama, nije za očekivati da sjajni golman izgubi startnu poziciju na St. Marry stadionu.

Desni bek: Cedric Soares

Jedan od najboljih bekova Premiershipa, Nathan Clyne, prešao je u Liverpool, te su u Southamptonu morali dovesti adekvatnu zamjenu. 

Pronašli su je u, sad već bivšem lijevom beku, Sportinga iz Lisabona Cedricu Soaresu koji je došao za cifru od četiri miliona funti. Za lisabonski klub je odigrao 89 utakmica, a Koeman se nada da će uspjeti nadoknaditi odlazak Clynea. 

Desni stoper: Jose Fonte

Fonte je već pet sezona član Southamptona, a vjerovatno će ih biti još. Ovaj tridesetogodišnji igrač stigao je davne 2010. godine  za jedan milion funti na St. Marry stadion, te se je odmah uklopio.

Prošao je tri ranga takmičenja u Engleskoj u istom dresu, a sada igra u životnoj formi, te će nesumnjivo biti prvi izbor na stoperskoj poziciji.

Lijevi stoper: Yoshida

Maya Yoshida, također, već duže vremena igra u dresu Svetaca, te će s Fonteom činiti stabilan stoperski par koji skupa ima mnogo utakmica u nogama. To je fantastična stvar za trenera, ali i za navijače koji s mirom mogu posmatrati utakmicu znajući da im u posljednjoj liniji ne igra neki nestabilan i kikserski par. 

Sjajni stoper je u Englesku stigao iz Venla u 2012. godini, a od tad je nastupio u 69 susreta i postigao tri gola.

Lijevi bek: Bertrand

Bivši igrač Chelsea prošle sezone stigao je u Southampton koji je ovog ljeta odlučio otkupiti njegov ugovor. Sjajne partije prošle sezone su učinile to da se ovaj sjajni bek ne mora brinuti za mjesto u startnoj postavio. 

Odigrao je 37 utakmica i sigurno će opet predstavljati veoma važan faktor u odbrani.

Defanzivni vezni: Jordy Clasie

Clasie je ovog ljeta stigao u Southampton, nakon pet sezona provedenih u Feyenoordu, za 10 miliona funti. 

Sjajne igre u Holandiji i starost od samo 24 godine ulijevaju nadu Kolemanu da će se dovođenje ovog izrazito dobrog fudbalera isplatiti. Odigrao je 152 utakmice za Feyendoor, a to iskustvo mu daje mjesto u početnih jedanaest.

Defanzivni vezni: Wanyama

U defanzivnoj liniji veznog reda partner Clasiu bit će Kenijac Victor Wanyama. Član je ekipe Koemana od 2013. godine, kada je za 12.5 miliona funti iz Celtica.

Prošlih sezona Wanyama je izrazitu prisebnost pokazao na ovoj, moram reći dosta nezahvalnoj poziciji, i bio je veliki oslonac Svetaca. Ove sezone, nada se da može ponuditi to isto.

Desni vezni: Dušan Tadić

Dušan Tadić prošle sezone je briljirao u crveno-bijelom dresu. Asistirao je na otvaranju sezone, te se veoma brzo nametnuo kao glavna opcija u vezi. 

Stigao je iz Twentea za oko 11 miliona funti. Sada vrijedi više, a i predstavlja jednu od glavnih okosnica ovog tima. Prošle sezone nastupio je  u 31. ligaškom susretu, a vjerovatno će i ove sezone upisati isto, ako ne i više nastupa.

Ofanzivni vezni: Mane

Sadio Mane prošle sezone je stigao iz Red Bull Salzburga, no unatoč tome što je sezonu završio s veoma dobrim statistikama igrački nije briljirao. Unatoč tome, postigao je najbrži hat trick u historiji Premiershipa. 

Taj hat trick ulijeva nadu svima u Southamptonu da će Mane postati glavni igrač koji će voditi ekipu do dobre pozicije na ljestvici, a priliku da pokaže da je sposoban za to imat će iz zagarantirane prve postave.

Lijevi vezni: Shane Long

Tadiću i Maneu u ofanzivnoj navali veze društvo će praviti i 28-godišnji Shane Long. Njegov primarni zadatak bit će da probija bekove odbrane protivnika i centrira loptu u kazneni prostor. 

Ipak, Long je pokazao da zna mnogo više od toga kada mu se da nešto slobodnija rola u igri, koju će sigurno dobiti od trenera Koemana. Možemo očekivati njegove česte ulaske u sredini, te šutiranje s neke veće razdaljine.

Napdač: Graziano Pelle

Pelle će biti prva violina Southamptona u napadu. Koliko god to bilo dobro, otvorena igračka rola u kaznenom prostoru protivnika, toliko je i loše jer ste glavni odgovorni za realizaciju i ako nešto krene loše neće vam biti ugodno.

Ipak forma Pellea će biti uvjetovana igračima koji se nalaze iza njega. U debitanstkoj sezoni za Southampton, prošle sezone, sjajni napadač se je upisao u strijelce 16 puta, a ove godine se nada da će tu brojku i povećati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.