Završnica sportske sedmice iz snova

Tri stvari koje su nam izmamile osmijeh proteklih dana

A. Haznadarević

Proteklih dana je divno bilo biti Bosanac i Hercegovac, a za najljepša osjećanja ponosa, pobrinuli su se bosanskohercegovački sjajni sportisti koji su nam priredili prekrasnu završnicu sedmice i vikend kakav je malo ko mogao i sanjati.

Od petka navečer pa sve do kasnih sati nedjelje, bh. navijači su se mogli radovati uspjesima svojih sunarodnjaka, koji su na najljepši mogući način predstavljali nas same i našu domovinu. Ove tri stvari su bile posebne.

Debi iz snova Edina Džeke sa dva gola i asistencijom u dresu Rome

Najbolji strijelac reprezentacije Bosne i Hercegovine svih vremena Edin Džeko, nakon duge sage oko prelaska u redove italijanske Rome, u petak je upisao i svoj debi u bordo dresu. Kakvo će Dijamant pojačanje biti za rimski klub, pokazao je već u četvrtom minutu susreta fantastičnim pogotkom za 1:0. protiv španske Seville. Do kraja meča, Bosanci i Hercegovci su mogli uživati u još jednom pogotku Džeke, ali i asistenciji s kojom je uposlio saigrača. Bilo je tu i magičnih poteza Miralema Pjanića, pa se s pravom može reći da su bh. navijači u tih 90 minuta bili na svom.



Fantastična partija Asmira Begovića i čestitka "izluđenog" Aguera

Više nego hrabri potez dovršen stavljanjem potpisa na ugovor sa Chelseajem, prvog golmana bh. fudbalske reprezentacije Asmira Begovića, bacio je direktno u okršaj sa jednim od najboljih golmana na svijetu u ovom trenutku Thibautom Courtoisom. Mladi belgijski majstor je ranije slavnog Petra Čecha poslao u historiji, a sada je naš čuvar mreže zahvaljujući zanimljivoji igri sudbine dobio sjajnu priliku da pokaže šta može. Kako je Courtois u prvom kolu zaradio direktni crveni karton, Begović je u drugom prvenstvenom meču sa Manchester Cityjem od prve minute stajao na golu londonskog tima. Istina, vratio se Chelsea kući sa tri gola u mreži, ali Trebinjac je zaslužan što njegov tim nije bio potpuno osramoćen. Trenutak u kom Sergio Aguero u nevjerici čestita našem golmanu na cijeloj seriji nevjerovatnih odbrana, nešto je što će teško zaboraviti ne samo naši ljudi, već i navijači Chelseaja, pa i sam menadžer Jose Mourinho.

Košarkaški omladinci kao istinski heroji nacije

U nedjelju smo svjedočili najvećem sportskom podvigu nakon osamostaljenja države, a glavni akteri su bili, niko drugi do momci od 15-16 godina, koji su pokazali svim ljudima u domovini da šta je moguće napraviti kada vlada sloga, jedinstvo i kada se igra srcem. Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je kao autsajder ne samo stigla do finala Evropskog prvenstva, već je i uzavreloj atmosferi savladala ekipu snažnih domaćina - Litvanije, jedne svjetske košarkaške sile. Nema nikakve sumnje, da je proteklog vikenda bilo jako lijepo biti Bosanac i Hercegovac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.