Najveći premierligaški transferi u posljednji čas

Transferi posljednjeg dana prelaznog roka koji su razočarali

A. Haznadarević

Kako se približavamo posljednjem danu transfer roka za fudbalere širom Starog kontinenta, iz dana u dan samo raste neizvjesnost vezana za konačno otkrivanje sudbine nekih od najvećih igrača, o čijim smo angažmanima bombardovani medijskim glasinama proteklih mjeseci. Zanimljivo je da se i proteklih godina ogroman broj velikih transfera realizovao upravo posljednjeg dana prelaznog roka, kada su postali top tema svjetskih medija. Međutim, nisu se sva ta zvučna pojačanja pokazala kao pametni potezi za klubove, štaviše, dio njih se pretvorio u prava razočarenja.

Fernando Torres (iz Liverpoola u Chelsea, 2011. godine)

Jedna od najvećih transfer katastrofa dogovorenih posljednjeg dana prelaznog roka, epski je transfer Fernanda Torresa iz Liverpoola u Chelsea. Bila je to top tema većeg dijela sezone, a ovaj posao potpisan 2011. godine, londonskom timu je značio minus od 50 miliona funti.

Robinho (iz Real Madrida u Manchester City, 2008. godine)

Prvo vrhunsko pojačanje Manchester Cityja iz ere šeika Mansoura, upravo je bio brazilski napadač Robinho. On je u ljeto 2008. godine krenuo avionom ka Velikoj Britaniji, a najzanimljivije je to što nije ni znao tačno u koji klub ide. Manchester City je uspio u posljednji čas dati ponudu koju Brazilčev agent nije mogao odbiti, i potpisao je za Građane. Nažalost, ispostavilo se da je to bio, kako za njegovu karijeru, tako i za klub, jako loš potez.

Danny Welbeck (iz Manchester Uniteda u Arsenal, 2014. godine)

Transfer koji je sve iznenadio prošlog ljeta, u kom je perspektivni napadač Danny Welbeck dres Manchester Uniteda zamijenio Arsenalovim, ispostavio se kao potez koji je čak unazadio razvoj mladom golgeteru. Od prelaska na Emirates posljednjeg dana ljetnog prelaznog roka 2014. godine, Welbeck više nikad nije bio onaj stari, a sama je sreća to što je mlad pa i dalje ima vremena da se vrati na pravi kolosijek.

Juan Cuadrado (iz Fiorentine u Chelsea, 2015. godine)

Početkom ove godine Kolumbijac Juan Cuadrado je stigao u Chelsea iz redova Fiorentine, da bi samo pola godine nakon dolaska, spakovao kofere i prije par dana odletio za Torino. Bio je to jedan u nizu transfera realizovanih u posljednjim trenucima prelaznog roka, koji je završio slanjem igrača na posudbu. Juventus sada ima zadatak da "oživi" krilnog napadača i eventualno otkupi njegov ugovor po isteku posudbe.

Andre Santos (iz Fenerbahčea u Arsenal, 2011. godine)

Panična kupovina Andre Santosa od strane londonskih Topnika u ljeto 2011. godine, završila je katastrofalno. Sreća za Arsenal je samo to što se nije radilo o cifri većoj od 7 miliona eura. Santos je brzo poslan na posudbu u Gremio, da bi kasnije njegov ugovor bio i otkupljen od strane Flamenga, te je ostao u domovini.

Radamel Falcao (iz Monaca u Manchester United, 2014. godine)

Iako je na Old Trafford stigao kao posuđen igrač Monaca, Radamel Falcao je za Manchester United od svog dolaska, posljednjeg dana prelaznog roka, pa do isteka jednogodišnje posudbe, predstavljao samo ogromni finansijski trošak. Iako se radi o čovjeku koji se ranije dokazao na velikoj sceni, na terenu definitivno nije zaradio ni deseti dio svoje ogromne plate, što je logično dovelo do izostanka želje Crvenih đavola da ga zadrže u svojim redovima.

Andy Carroll (iz Newcastlea u Liverpool, 2011. godine)

Kada god je riječ o transfer razočarenjima, priča Liverpoola i napadača Andyja Carrolla izbija na sami vrh. Da stvar bude gora po Redse, Carroll je kao "ogromno pojačanje" doveden posljednjeg dana prelaznog roka, što je još više povećalo oduševljenje među navijačima, ali kasnije i povećalo razočarenje nakon njegovih loših partija.

Christopher Samba (iz Anžija u QPR, 2013. godine)

Kada je stigao u QPR posljednjeg dana zimskog prelaznog roka, menadžer Harry Redknapp je kazao kako je "Chris upravo ono što su trebali". Međutim, koliko se loše pokazao u ovom timu, pokazatelj je i ispadanje kluba u drugu ligu, te njegova brza prodaja ranijem vlasniku ugovora s ciljem rezanja troškova koji su bili prijavljenih 100.000 funti sedmično. 

Kostas Mitroglou (iz Olympiakosa u Fulham, 2014. godine)

Potpisavši posljednjeg dana prelaznog roka prošle godine ugovor sa Fulhamom, Grk Kostas Mitroglou je došao kao jedan od najboljih strijelaca u Evropi, koji je spreman da napravi velike stvari i na Otoku. Uprkos velikim očekivanjima, Mitroglou je potpuno zakazao, a ekipa je ubrzo ispala u Championship. Brzo je posl na posudbu, prvo u svoj bivši klub Olympiakos, da bi ovog ljeta privremeno postao član Benfice. Njegov dugi ugovor na 4 i po godine, Fulhamu je donio samo glavobolju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.