FOTO: EPA

Učinak bh. reprezentativaca u prošloj sedmici

Odlučujuće utakmice sve bliže, forma Zmajeva ne obećava

A. Beganović

U prošloj sedmici počele su grupne faze Evropa lige i Lige prvaka, te su nastavljena takmičenja u nacionalnim prvenstvima, a bosanskherccegovački reprezentativci nisu imali neki značajniji učinak.

Odlučujući dueli našeg nacionalnog tima za plasman na Evropsko prvenstvo su sve bliže, a forma Zmajeva nije obećavajuća. Mnogobrojni bh. reprezentativci nikako ne uspjevaju da se izbore za bolji tretman u svojim klubovima, a ima i onih koji su u ovoj sezoni još uvijek bez minute  igre.

Haris Medunjanin i Izet Hajrović nikako ne igraju, Sead Kolašinac ima sve manju minutažu u Schalkeu, Ervin Zukanović se oporavio od povrede, no nije igrao za Sampdoriju, a Ermin Bičakćić je više na klupi nego na terenu. Ono što može ohrabriti je povratak Miralema Pjanića, koji se od povrede oporavio brže od očekivanog, te dobra partija, koju je krunisao pogotkom, Edina Višće.

Asmir Begović (Chelsea)

Iza Asmira i Chelseaja je uspješna sedmica. U 1. kolu Lige prvaka Plavci su sa 4:0 savladali Maccabi Tel Aviv, dok su u derbiju 6. kola Premiershipa savladali Arsenal (2:0). Begović nije bio previše zaposlen u ova dva susreta, a kako nije primio pogodak može biti zadovoljan.

Ibrahim Šehić (Qarabag)

U četvrtak je Qarabag u 1. kolu Evropa lige pretrpio poraz na gostovanju kod Tottenhama (3:1). U ovom susretu Šehić je imao nekoliko dobrih intervencija, ali je i jedan od najodgovornijih za prvi pogodak Pijetlova. U prvenstvu je Qarabag nastavio sa dobrim rezultatima. U 5. kolu je na gostovanju bio bolji od Kapaza (3:2), a Šehić je odradio svih 90 minuta.

Jasmin Burić (Lech)

 U 1. kolu Evropa lige Lech je na domaćem terenu remizirao sa  Belenensesom (0:0), a Burić je na golu bio svih 90 minuta. U prvenstvu Lech, inače aktuelni prvak, tone sve dublje. U 9. kolu Lech je poražen na gostovanju kod  Jagiellonije (1:0), a Burić je na terenu proveo svih 90 minuta.

Menusr Mujdža (Freiburg)

U okviru 7. kola "cvajte" Freiburg je na domaćem terenu remizirao sa Arminijom (2:2), a Mujdža je na terenu proveo svih 90 minuta. Naš reprezentativac je "požutio" u 24. minuti.

Emir Spahić (HSV)

Nakon prošlosedmične pauze zbog crvenog kartona, Spahić je u remiju HSV-a i Eintracha odradio svih 90 minuta. Nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima dosta dobro je odradio svoj posao.

Toni Šunjić (Stuttgart)

Stuttgart je na samom dnu tabele, a u 5. kolu pretrpio je poraz na domaćem terenu od Schalkea (1:0). Šunjić je igrao svih 90 minuta, a u 75. je dobio žuti karton.

Ognjen Vranješ (Gaziantepspor)

U 5. kolu njegova ekipa je s minimalnih 1:0 savladao Kayserispor, a Vranješ je dosta dobro odradio svoj posao.

Ermin Bičakčić (Hoffenheim)

Hoffenheim je u 5. kolu Bundeslige pretrpio poraz na gostovanju kod Mainza (3:1). Bičakčić je susret počeo na klupi za rezervne igrače, a u igru je ušao početkom drugog poluvremena.

Sead Kolašinac (Schalke)

Iza Schalkea je sjajna sedmica. U četvrtak je Schalke u 1. kolu Evropa lige savladao APOEL (3:0), a juče je u 5. kolu Bundeslige bio bolji od Stuttgarta (1:0), no na veliku žalost, Bičakčić je oba susreta gledao s klupe za rezervne igrače.

Josip Kvesić (Antalyaspor)

Njegova ekipa je u 5. kolu turske Super lige pretrpjela poraz na gostovanju kod Rizespora (5:1), a Kvesić je u igri proveo 66 minuta.

Marin Aničić (Astana)

U derbiju 26. kola kazahstanskog prvenstva Astana je na domaćem terenu poražena od Kairata (1:0), a naš reprezentativac je na terenu bio od prve minute, dok je u utorak u 1. kolu Lige prvaka Astana poražena na gostovanju kod Benfice (2:0) s tim da je Aničić na terenu proveo svih 90 minuta.

Ervin Zukanović (Sampdoria)

Zukanovićeva ekipa je u 4. kolu Serije A pretrpjela poraz na gostovanju kod Torina, a naš reprezentativac je susret gledao s klupe za rezervne igrače.

Edin Cocalić (Mechelen)

Mechelen je u 8. kolu belgijskog prvenstva poražen na gostovanju kod Genka (3:1), a Cocalić je igrao svih 90 minuta, te je u 13. minuti dobio žuti karton.

Muhamed Bešić (Everton)

U 6. kolu Premiershipa Everton je remizirao sa Swansea Cityjem (0:0), a Bešić zbog povrede nije bio u konkurenciji.

Miralem Pjanić (Roma)

Veznjak našeg nacionalnog tima oporavio se od povrede mnogo brže nego što se očekivalo i zauzeo je svoje mjesto u timu Rome u duelu sa Sassuolom (2:2). Roma je kiksala, a Pjanić je na terenu proveo 90 minuta i asistirao je Tottiju za prvi pogodak rimske ekipe.

Haris Medunjanin (Deportivo)

Njegova ekipa je u 4. kolu Primere poražena na domaćem terenu u duelu sa Sporting Gijonom, a veznjak našeg nacionalnog tima ponovo nije bio u zapisniku.

Anel Hadžić (Sturm)

Sturm je u 9. kolu austrijske Bundeslige savladao Austiju (2:0), a veznjak našeg nacionalnog tima igrao je svih 90 minuta.

Mario Vrančić (Darmstadt)

U duelu sa Bayernom Darmstadt nije imao šta tražiti. Slavio je Bayern 3:0, a Vrančić je u igru ušao u 77. minuti.

Tino Sven Sušić (Hajduk)

U velikom hrvatskom derbiju Hajduk i Dinamo su u Splitu odigrali bez golova, a Sušić je na terenu proveo 89 minuta.

Izet Hajrović (Eibar)

U 4. kolu Primere Eibar je pretrpio prvi poraz u sezoni. Bolji od Eibara bio je Atletico Madrid, a Hajrović ponovo nije bio u konkurenciji za meč.

Edin Višća (Basaksehirspor

Njegova ekipa je u 5. kolu turske Super lige bila bolja od Akhisara (2:0), a Višća je bio najbolji igrač na terenu. Svoju dobru igru krunisao je pogotkom.

Senad Lulić (Lazio)

U četvrtak je Lazio u 1. kolu Evropa lige remizirao na gostovanju kod Dnipra (1:1), a Lulić je ovaj susret gledao s klupe za rezervne igrače. Tri dana kasnije Lazio je ponižen na gostovanju kod Napolija (5:0), a ovaj meč je Lulić počeo i u igri je proveo prvih 45 minuta.

Ermin Zec (Gabala)

Ekipa našeg reprezentativca je u četvrtak u 1. kolu Evropa lige na domaćem terenu remizirala sa PAOK-om, a Zec je u ovom meču odradio prvih 45 minuta. Svoj susret 5. kola domaćeg prvenstva Gabala igra danas.

Milan Đurić (Cesena)

U okviru 3. kola Serije B ekipa našeg napadača na gostovanju je savladala Ascoli (3:1). Đurić je susret počeo na klupi za rezervne igrače i u igru je ušao u 79. minuti.

Edin Džeko (Roma)

Roma je u srijedu u 1. kolu Lige prvaka remizirala sa Barcelonom (1:1), a Džeko je igrao cijeli susret. Juče su fudbaleri Rome na domaćem prvenstvu remizirali sa Sassuolom (2:2), a naš napadač je u igru ušao u 72. minuti umjesto Tottija.

Vedad Ibišević (Hertha)

Hertha je u 5. kolu Bundeslige poražena na gostovanju kod Wolfsburga (2:0), a Ibišević je na  terenu proveo svih 90 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.