Mercedes je bio potpuno dominantan

F1 sezona kroz statistiku

Još jedna sezona Formule 1 je završena, a ona je potpuno pripada Mercedesu i njegovim vozačima Lewisu Hamiltonu i Nicu Rosbergu.

Mercedes i posebno Lewis Hamilton su bili potpuno dominantni. Hamilton je osvojio drugu vezanu i ukupno treću titulu prvaka svijeta, dok je Mercedes ponovo osvojio konstruktorsku krunu.

Statistički podaci o broju pobjeda, osvojenim pole pozicijama, broju podijuma, najbržim krugovima...sve je pripalo samo Mercedesu.

Jedini koji, barem u nekim statističkim podacima, može da se ubaci u istu rečenicu sa Rosbergom i Hamiltonom jeste Ferrarijev Sebastian Vettel, koji je imao sjajnu sezonu, iako Ferrari nije na nivou Mercedesa.

Lewis Hamilton je ostvario najviše pobjeda ove sezone

Najviše pobjeda ove sezone ima svjetski šampion Lewis Hamilton, čak 10 od 19 trka. Iza njega je, naravno, njegov klupski kolega Nico Rosber sa šest pobjeda, a Sebastian Vettel je u Ferrariju imao tri pobjede.

Najviše podijuma imaju vozači Mercedesa, a i tu je lider Lewis Hamilton

Najviše se puta na podijum penjao također Lewis Hamilton. On je na podijumu bio 17 puta, njegov klupski kolega 15, a Sebastian Vettel 13.

U ovoj kategoriji se uspjevaju naći i ostali vozači. Kimi Raikkonen je na podijumu bio tri puta, a Valtteri Bottas, Felipe Massa i Daniel Ricciardo po dva puta.

Konstruktorski gledano, Mercedes ima čak 32 podijuma od maksimalnih 38 u 19 trka, Ferrari 16, Williams 4, Red Bull 3 i Force India 1.

Mercedes je oborio rekord u konstruktorskim bodovima

Ekipa Mercedesa je oborila rekord po broju konstruktorskih bodova ove sezone. Osvojili su ih čak 703. 

Lewis Hamilton je imao 381, a Nico Rosberg 322. 

Ferrari je na 2. mjestu sa 428 bodova, što će reći da je Mercedes mnogo prije kraja sezone osigurao konstruktorsku titulu. 

Najviše pole pozicija ima Lewis Hamilton

Iako je u finišu sezone dominirao u kvalifikacijama, Nico Rosberg ipak i na ovoj listi zaostaje za Lewisom Hamiltonom. 

Britanac je pole poziciju ostvario 11 puta, Rosberg sedam, dok je Sebastian Vettel na jednoj trci uspio napraviti 'čudo' i doći do pole pozicije ispred vozača Mercedesa.

Mercedes vodi i u poretku najbržih krugova

Lewis Hamilton je ove sezone imao osam najbržih krugova, Nico Rosberg pet, Daniel Ricciardo tri, Kimi Raikkonen dva, a jedan je imao Sebastian Vettel.

Mercedes je ukupno imao 13 najbržih krugova ove sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.