Pet najboljih golmana domaćeg prvenstva

Ko su najbolji golmani Premijer lige?

Adnan Beganović

U nedjelju je susretima Široki Brijeg - Sarajevo (1:0), te Željezničar - Vitez (3:0) okončan prvi dio premijerligaške sezone.

Nakon kraja prvog dijela sezone u bosanskoherceghovačkoj javnosti se često vodi polemika o tome koji su najbolji igrači Premijer lige po pozicijama.

Naravno, mišljenja su podijeljena, svako ima svoga favorita i svoje stavove pokušava odbraniti raznim argumentima. 

Tako je i ovaj put, a SportSport.ba vam donosi imena petorice golmana koji su u 18 kola najviše puta uspjeli sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Na ovaj način u Engleskoj se na kraju sezone bira najbolji golman, odnosno Zlatna rukavica Premiershipa.

5. Antonio Soldo - Široki Brijeg (8 clean sheetova)

Antonio Soldo je u 18 odigranih kola 17 puta stajao na golu Širokog Brijega, dok je jedan susret mrežu Širokobriježana čuvao Luka Bilobrk.

Golman Širokog Brijega se po popularnim 'clean sheetovima' nalazi se u samom vrhu najboljih golmana Premijer lige, a svoju mrežu je sačuvao netaknutom u osam navrata.

Soldo nije bio savladan u duelima sa Zrinjskim (0:0), Veležom (1:0), Mladosti (3:0), Rudarom (1:0), Slavijom (0:0), Borcem (2:0), Radnikom (1:0), te Sarajevom (1:0).

4. Kenan Pirić - Sloboda (8 clean sheetova)

Sloboda iz Tuzle je prvi dio sezone okončala na prvom mjestu premijerligaške tabele. Izabranici Husrefa Musemića su tokom cijelog prvog dijela sezone igrali najbolji fudbal, a pored Zajke Zebe i Mersudina Ahmetovića, najzaslužniji za dobre rezultate Slobode je mladi golman Kenan Pirić.

Pirić je gol Slobode čuvao na 16 susreta, a na osam je svoju mrežu uspio sačuvati netaknutom. 

Mladi reprezentativac naše zemlje golove nije primao u duelima sa Slavijom (1:0), Radnikom (1:0), Željezničarom (0:0), Veležom (2:0), Širokim Brijegom (0:0), Travnikom (2:0), Rudarom (1:0), te Slavijom (4:0).

3. Marijan Antolović - Željezničar (9 clean sheetova)

Višestruki bosanskohercegovački prvak Željezničar u prvom dijelu sezone nije briljirao. Plavi s Grbavice su zauzeli šesto mjesto i nisu ispunili očekivanja.

Na osamnaest susreta Plavi su primili 14 pogodaka, a golman Marijan Antolović bio je jedan od statistički najboljih pojedinaca Željezničara u sumornoj jeseni.

Antolović je 17 puta stajao na golu Željezničara s tim da je dobio crveni karton u susretu sa Širokim Brijegom, a devet puta je mrežu sačuvao netaknutom i to u duelima sa Vitezom (1:0), Slobodom (0:0), Olimpicom (1:0), Sarajevom (1:0), Čelikom (4:0), Slavijom (0:0), Borcem (1:0), Radnikom (0:0), Vitezom (3:0).

2. Asmir Avdukić - Radnik (11 clean sheetova)

Radnik iz Bijeljine je uz tuzlansku Slobodu najprijatnije iznenađenje prvog dijela sezone. Izabranici Slavka Petrovića su na odmor otišli sa četvrtog mjesta na tabeli, a u 18 susreta primili su samo devet pogodaka.

Svakako da je za sjajne igre Radnika jedan od najzaslužnijih iskusni golman Asmir Avdukić. Već godinama jedan od najboljih premijerligaških golmana je svojim odbranama dovodio do ludila napadače protivničkih ekipa.

Avdukić je odigrao svih 18 susreta za Radnik, a na čak 11 utakmica je bio nesavladan i to u duelima protiv Viteza (1:0), Veleža (0:0), Mladosti (0:0), Olimpica (0:0), Drine (1:0), Zrinjskog (0:0), Rudara (1:0), Borca (1:0), Viteza (1:0), Željezničara (0:0), te Veleža (2:0).

1. Goran Karačić - Zrinjski (11 clean sheetova)

Zrinjski iz Mostara je prvi dio sezone okončao na drugom mjestu premijerligaške tabele sa bodom manje od vodeće Slobode.

Izabranici Vinka Marinovića su najbolja odbrambena ekipa u prvenstvu, a primili su samo sedam pogodaka. Mladi golman Goran Karačić u potpunosti je opravdao povjerenje stručnog štaba.

Karačić je za Zrinjski branio 15 puta, dok je posljednja tri susreta propustio zbog povrede. Mladi reprezentativac naše zemlje je u čak 11 utakmica uspio svoju mrežu sačuvati netaknutom, a ukupno je savladan šest puta. U duelima protiv Olimpica (2:0), Drine (1:0), Travnika (1:0), Sarajeva (1:0), Širokog Brijega (0:0), Čelika (0:0), Rudara (1:0), Slavije (4:0), Radnika (0:0), Veleža (1:0), te Mladosti (4:0) nije primio niti jedan pogodak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.