Komitet za suđenje nema milosti

Sudijske odluke koje su obilježile prvi dio Premijer lige

Adnan Beganović

Nakon završetka prvog dijela premijerligaške sezone u bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti često se vodi rasprava u kojoj su u glavnim ulogama fudbalske sudije.

Spuštena je zavjesa na prvi dio premijerligaške sezone, a posljednje 18. kolo obilježilo je loše suđenje Dragana Skakića na derbi susretu između Širokog Brijega i Sarajeva zbog kojeg je suspendovan na osam susreta.

Osim Skakića tokom sezone supendovano je još nekoliko sudija, no kada se analizira svih osamnaest kola može se reći da je suđenje na premijerligaškim terenima zadovoljavajuće.

Istina, sudijske greške postoje, kao što postoje i u svakom nacionalnom takmičenju, ali u odnosu na neka ne tako davna vremena, suđenje u Premijer ligi je mnogo bolje.

Svakako da velike pohvale za to zaslužuje Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odnosno njegovi organi nadležni za suđenje i sudijska pitanja. Komitet za suđenje svoj posao obavlja na krajnje korektan način i one sudije koje naprave greške budu i kažnjene.

Rekorder je Mirza Tičić koji je kažnjen sa deset susreta nedelegiranja, a u prilogu koji vam donosimo možete vidjeti imena svih sudija koja su se našla na "udaru" Komiteta za suđenje.

Admir Šehović (jedan ciklus)

Mnogo polemike izazvalo je i suđenje Admira Šehovića na susretu 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. U Banjoj Luci su snage odmjerili Borac i Široki Brijeg, a gosti su slavili rezultatom 2:0.

Međutim, pri rezultatu 0:0 Šehović nije dosudio jedanaesterac za Borac i ova njegova odluka je izazvala mnogo polemike u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Analizom suđenja je utvrđeno da je Šehović pogriješio pa je zajedno sa šesti sudijom Mirzom Tičićem kažnjen nedelegiranjem jednog ciklusa.

Pored Šehovića nedelegiranjem jednog ciklusa kažnjeni su Ognjen Valjić (Travnik - Široki, propustio isključiti igrača Travnika), Haris Baković (Sloboda - Borac, pogrešna odluka pri singnaliziranju nedozvoljene pozicije jednog igrača Slobode), Elvis Prošić (Travnik - Čelik, pogrešna odluka pri signaliziranju nedozvoljene pozicije jednog igrača Čelika), Dragan Petrović (Sarajevo - Široki, nedosuđeni penal za Sarajevo), Miloš Gigović (Radnik - Velež, propustio isključiti igrača Veleža).

Amer Macić (jedan ciklus)

U okviru 4. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u Širokom Brijegu su snage odmjerili istoimena domaća ekipa i Željezničar. Nakon 90 minuta nije bilo pobjednika, a gosti iz Sarajeva su bili nezadovoljni suđenjem na ovom susretu.

Smatrali su iz redova višestrukog bosanskohercegovačkog prvaka da su pokradeni na Pecari, a velike primjedbe su imali na poništeni pogodak Tiaga pred sami kraj susreta.

Obraćali su se iz Željezničara bosanskohercegovačkoj javnosti službenim saopštenjima, optuživali su Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odnosno organe nadležne za suđenje.

Iz Fudbalskog saveza BiH nisu Željezničaru ostali dužni, a Komitet za suđenje na osnovu video snimaka analizirao je suđenje i procijenio je da je pomoćni sudija ispravno postupio singnalizirajući nedozvoljenu poziciju Tiagu.

Istina, u analzi suđenja je utvđeno da je pomoćni sudija Amer Macić pogriješio u 66. minuti kada je singlaizirao nedozvoljenu poziciju jednog igrača Željezničara i zbog toga je kažnjen nedelegiranjem jednog ciklusa.

Husein Terzić (sedam utakmica)

U 11. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine u Bijeljini je Radnik rezultatom 2:1 savladao Čelik.

U ovom susretu u centru pažnje je bio glavni sudija Husein Terzić i njegove pojedine odluke su izazvale mnogo polemike.

Svakako, jedna od tih je dosuđeni jedanaesterac za Radnik iz kojeg su domaći postigli pogodak za pobjedu. Analizom suđenja utvđeno je da je Terzić pogriješio, pa je kažnjen nedelegiranjem na sedam utakmica.

Tomislav Čuić (osam utakmica)

U okviru 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u Lukavici su se sastali Slavija i Čelik.

Domaća ekipa je slavila rezultatom 2:1, a nakon ovog susreta gosti iz Zenice su bili nezadovoljni suđenjem.

Naknadnom analizom suđenja utvrđeno je da su Čelikove žalbe imale osnove, te da glavni sudija susreta Tomislav Čuić nije dosudio čist jedanaesterac za Čelik zbog čega je kažnjen nedelegiranjem osam kola.

Dragan Skakić (osam utakmica)

U derbiju 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Široki Brijeg je na Pecari s minimalnih 1:0 savladao Sarajevo.

Duel Širokog Brijega i Sarajeva je opravdao očekivanja. U pravoj prvenstvenoj utakmci po sjajnim vremenskim uslovima obje ekipe su prikazale dobru igru, a prava je šteta što je utakmica završila sa samo jednim pogotkom.

Međutim, na visini zadatka nije bio jedan od najboljih bosanskohercegovačkih sudija. Dragan Skakić. "General", kako u sudijskim krugovima "tepaju" Skakiću imao je nekoliko velikih grešaka, a samo on zna zbog čega iz igre nije isključio Pehara nakon "divljačkog" starta nad Rustemovićem, te Sesara nakon što je nakon jedne gužve nasrnuo na Barbarića.

Komitet za suđenje je Skakića zbog lošeg suđenja na ovom susretu kaznio sa osam mečeva nedelegiranja.

Mirza Tičić (Deset utakmica)

Duel 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Travnika obilježio je u ovom susretu očajni sudija Mirza Tičić.

Susret odigran na Pecari završio je bez pobjednika (2:2), a nakon istog iz reedova domaćeg kluba su osuli paljubu po sudiji.

Analizom suđenja utvrđeno je da je Tičić u nekoliko navrata svojim odlukama oštetio Široki Brijeg, pa je kažnjen sa deset utakmica nedelegiranja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.