Napokon su spoznali da je fudbal postao biznis

Kineski kapital na velika vrata stiže u evropski fudbal!

Brojni evropski klubovi su dolaskom bogatih inostranih ulagača doživjeli svoj procvat. Ti fudbalski moćnici pretežno dolaze iz Rusije, SAD-a i naročito arapskih zemalja poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Već dugo se postavlja pitanje zbog čega svoj kapital u evropski fudbal u većoj mjeri nisu uložili Kinezi, čija je država druga ekonomska sila u svijetu. Malo je poznato da Kinezi ipak ulažu u evropske klubove, iako to još uvijek neki spektakularni iznosi. 

Kineska kompanija Citic Capital je vlasnik 13% dionica Manchester Cityja, dok Dalian Wanda Group ima 20% udjela u Atletico Madridu. Investitori koji dolaze iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu imaju udjela u još nekoliko klubova u Francuskoj, Holandiji i Češkoj, na čemu se svakako ne žele zaustaviti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Kina voli da je uspješna u svemu što radi. Jedina stvar koju trenutno ne rade dobro je fudbal, koji je globalna igra koja tamo nije dovoljno razvijena. Kinezi imaju ogroman potencijal da iskoriste svoje resurse i ulože u najveće svjetske klubove, što bi im se u budućnosti vratilo višestruko", rekao je Simon Chadwick iz biznis škole na Univerzitetu u Coventryju.

Donosimo vam listu od nekoliko klubova u kojim se već osjeti 'rukopis' kineskih milijardera.

Kinezi su preporodili prašku Slaviju

Kada su u pitanju većinski udjeli Kineza u evropskim klubovima, najviše možemo govoriti o slučaju Slavije iz Praga. Velikan češkog fudbala prošao je kroz težak period, prošle sezone je bio na rubu ispadanja u niži rang a godinama su ga pratili finansijski problemi.

Dolaskom kineske kompanije Energy Company Limited (CEFC), stvari su se drastično promijenile. Ova kineska energetska kompanija je većinski vlasnik češkog giganta (60%), a Slavia se trenutno nalazi na petom mjestu na tabeli, nema finansijskih problema i konačno je u situaciji da dočeka jedan transfer rok sa realnim ambicijama da dovede neko zvučno pojačanje.

CEFC je u Slaviji uspio sačuvati neke vrhunske igrače poput češkog reprezentativca Milana Škode, a u planu je dodatno jačanje igračkog kadra kako bi ovaj tim ponovo postao konkurentan svom gradskom rivalu Sparti i Viktoriji iz Plzena. Kineski vlasnici ističu da je za ovu sezonu cilj plasman u Evropsku ligu, te da će ambicije u narednom periodu rasti još više.

Njihov dolazak je dočekan 'na nož', ali početak obećava

Kineski bogataši su uložili i u Sochaux, jedan od najstarijih francuskih  klubova. Tamošnja kompanija po imenu Ledus nedavno je kupila Sochaux od Peugeota, koji je 1928. godine osnovao ovaj klub, za 7 miliona eura, a navijači su bili skeptični kako im vlasnici firme specijalizirane za proizvodnju sistema rasvjete LED-a mogu pomoći da se vrate u vrh francuskog fudbala.

Investitori su dočekani 'na nož' i od strane francuskih medija, koji su također sumnjali u njih, ali prvi rezultati govore da je početak njihove misije u ovom klubu i više nego dobar. Sochaux je sa dna Ligue 2 stigao do trećeg mjesta, a njihova ambicija je povratak u elitu.

Primarni dolazak Kineza u Sochaux je proširivanje Ledusa na francusko tržište, odakle žele 'pokoriti' cijelu Evropu. Vlasnici ističu da je njihov plan u Sochauxu dugoročan, te da će klub pod njihovim vodstvom sigurno napraviti uspjeh.

Espanyol, ADO Den Haag i ostali po uzoru na Guangzhou

Kineski investitori su zakoračili i u Espanyol i ADO Den Haag. Klub iz Barcelone je 56% u vlasništvu tvrtke Rastar Group, dok je sportsko poduzeće United Vansen International Sports većinski dioničar u klubu iz Den Haaga.

Osim njih, Kinezi su uložili u još nekoliko manje poznatih evropskih klubova, a u svakom od njih žele slijediti primjer investicije u Guangzhou, koji predstavlja najsvjetliju tačku kineskog fudbala.

Ovaj klub je 60% u vlasništvu kompanije Evergrande, a u tri posljednje sezone osvojio je dvije titule prvaka Azije, što je okarakterisano kao zaista veliki uspjeh. Ovaj klub je u proteklom periodu doveo nekoliko zvučnih pojačanja iz Evrope (Alan, Paulinho), a u svojim redovima imao je i Concu, koji je jedno vrijeme bio najplaćeniji fudbaler na svijetu.

Kinezi su napokon spoznali istinsku važnost fudbala kao biznisa

Ulaganjem u evropske klubove, Kinezi su pokazali da su napokon spoznali istinsku važnost fudbala, ne samo kao sporta, već i biznisa.

Kinezi su poznati kao fanatična nacija koja ima svoje heroje i idole, a razvoj fudbala u toj zemlji će postati potencijalna atrakcija za više od milijardu ljudi. 

"Razvoj fudbala u Kini, a posebno investicije u najveće i najpopularnije evropske klubove otvorit će nam nove vidike. Klubovi poput Manchester Uniteda, Barcelone i Real Madrida imaju ogromnu bazu fanova u Kini, a zamislite kako bi bilo kada bi neki od tih klubova bio u većinskom vlasniku neke naše kompanije", rekao je Gu Xin iz sportskog marketinga Yutang Sport.

"Nijedna kineska investicija nije slučajna, a uskoro se mogu očekivati još neki veliki potezi i prodiranje na evropsko tržište. Fudbal je biznis i sa dobrom strategijom, u koju ne sumnjam, u bliskoj budućnosti možemo očekivati velike stvari", dodao je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.