Perez je poznat da često mijenja trenere

10 trenera koji su vodili Real Madrid u eri Pereza

Endin Čaušević

Ekipa Real Madrida jedna je od najboljih ekipa na svijetu. Sa bogatom historijom i hrpom raznih titula zauzumaju mjesto u samom vrhu historije fudbala.

Od kraljevskog kluba uvijek se očekuju titule i dobri rezultati, a od dolaska na predsjedničko mjesto Florentina Pereza to je postalo i jedino mjerilo za trenera. Perez je od svog dolaska promijenio mnogo trenera, a samo su neki imali sreću da ostanu u ekipi duže od jedne sezone. Neki su na klupi Reala bili i po nekoliko mjeseci...

1. Vincente del Bosque (1999-2003)

Legendarni Vicente del Bosque je jedini trener na listi kojeg u klub nije doveo Florentino Perez. Kada je Perez osvojio izbore i postao predsjednik kraljevskog kluba, Del Bosque je već bio trener ekipe.

Ovaj stručnjak je jedan od najuspješnijih koje je Perez imao. Osvojio je dvije ligaške titule, te jednu titulu Lige prvaka. Perez je 2003. godine odlučio da neće ponuditi novi ugovor Del Bosqueu.

2. Carlos Queiroz (2003-2004)

Portugalski stručnjak na klupi kraljevskog kluba proveo je samo 11 mjeseci, te je uspio osvojiti samo jednu titulu. Nakon očajne sezone sa ekipom Galaktikosa Florentino je odlučio da uruči otkaz Queirozu.

3. Jose Antoni Camacho (Maj 2004 - septembra 2004)

Camacho je za rekordno kratko vrijeme odlučio da napusti klupu Real Madrida. On je nakon nekoliko mjeseci odlučio da napusti kraljevski klup jer nije mogao da izvuče maksimum iz ekipe koju je imao. Također, pokušao je da Pereza udalji od svlačionice Reala kako bi što manje utjecao na taktiku ekipe.

4. Mariano Garcia Ramon (Septembar 2004 - decembar 2004)

Nakon Camacha kratak period u kraljevskom klubu imao je i njegov asistent Mariano Garcia Ramon. On nije imao dovoljnu podršku čelnika kluba i Pereza te je odlučio dati ostavku. S Realom je za tri mjeseca upisao 12 pobjeda, četiri poraza i četiri remija.

5. Vanderlei Luxemburgo (Decembar 2004 - decembar 2005)

Ekipu je preuzeo na polusezoni, ali je ispadanje iz Lige prvaka već uzdrmalo njegovu trenersku poziciju u klubu. Ipak, ostao je na klupi Reala i na početku sljedeće sezone, ali mu je presudio težak poraz od Barcelone (3:0) na Santiago Bernabeu. Otkaz je dobio nakon poraza od Getafea (1:0).

6. Juan Ramon Lopez Caro (Decembar 2005 - juni 2006)

Trener Realove rezervne ekipe Juan Ramon Lopez Caro nakon odlaska Luxemburga dobio je priliku u prvom timu kraljevskog kluba. Iako je Florentino Perez 27. januara dao ostavku na mjestu predsjednika kluba, Caro je ostao na klupi ekipe do kraja sezone.

7. Manuel Pellegrini (2009-2010)

Nakon što se Florentino Perez vratio na predsjedničko mjesto Real Madrida na trenersko mjesto ovog kluba odlučio je dovesti tadašnjek trenera Villarreala Manuela Pellegrinija. Pellegrini nije imao slobodu u treniranju ekipe i nakon što nije uspio da osvoji nijednu titulu dobio je otkaz.

8. Jose Mourinho (2010-2013)

Florentino Perez u Real Madrid je doveo Josea Mourinha koji je za cilj imao da zaustavi dominaciju Pepa Guardiole i Barcelone. Ipak, Mourinho nije uspio da opravda povjerenje kluba i nakon što nije uspio da dođe do titule Lige prvaka i domaćeg prvenstva dobio je otkaz.

9. Carlo Ancelotti (2013-2015)

Italijanski stručnjak je doveden u Real Madrid kako bi osvojio desetu titulu Lige prvaka. On je to uspio u svojoj prvoj sezoni i brzo je postao miljenik navijača kraljevskog kluba. Ipak, to mu nije bilo dovoljno jer je Perez odlučio da mu da otkaz iako je Ancelotti imao veliku podršku navijača i igrača Real Madrida.

10. Rafael Benitez (Juli 2015- januar 2016)

Benitez je ljetos preuzeo trenersko mjesto u Real Madridu. Navijači ga nisu dočekali raširenih ruku i većina njih je bila razočarana ovom odluko Florentina Pereza. On ove sezone ne bilježi rezultate koji se očekuju, a doživio je i težak poraz od Barce (0:4) na Santiago Bernabeu. 

Perez je nakon jučerašnjeg remija Reala protiv Valencije odlučio da smijeni Rafu Beniteza sa klupe Real Madrida. Na njegovo mjesto stigao je Zinedine Zidane.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.