Fudbaleri im duguju veliko hvala

Učitelji i učenici: Ovi treneri su stvorili najveće zvijezde

Mnogi slavni fudbaleri ne bi bili ono što jesu da se o njihovom razvitku nisu brinuli svjetski priznati i kvalitetni treneri.

Naravno da je talenat bitan, ali on nikada nije bio dovoljan da se naprave velike stvari. Fudbalerima je neophodno vrijedno raditi i trenirati, a u njihovom stasavanju jednu od ključnih uloga igraju njihovi treneri.

U nastavku vam donosimo nekoliko fudbalskih legendi koji ne bi bili ni upola uspješni da nisu imali tako dobre učitelje. 

Johan Cruyff i Pep Guardiola

Barcelona krajem osamdesetih nije bila ono što je danas. Katalonski klub je u 14 godina osvojio samo jednu titulu, a 1988. godine je za trenera imenovan Johan Cruyff, koji je preporodio velikana sa Nou Campa.

Holandski stručnjak je za vrijeme svog mandata u Barceloni napravio nekoliko sjajnih igrača, a daleko je najzaslužniji za razvoj Pepa Guardiole. Tada mladi Španac je postao redovan u prvom timu u sezoni 1991/92., a kao 20-godišnjak je dao veliki doprinos osvajanju Primere i Lige prvaka u toj sezoni.

Ono što je vjerovatno još veće Cruyffovo dostignuće jeste fudbalsko znanje koje je usadio u Guardiolu, koji je postao čak bolji trener nego što je bio fudbaler.

Cruyff je imao veliki uticaj na igru Barcelone u sljedeće dvije decenije, a njegov učenik je fantastično shvatio svu Holanđaninovu fudbalsku filozofiju i samo nastavio gdje je ovaj stao. 

Guardiola je kao trener unio renesansu u fudbal a popularnu 'tika-taku' je doveo do savršenstva. Ništa nije slučajno...

Sir Bobby Robson i Ronaldo

Legendarni Sir Bobby Robson je na klupi Barcelone proveo samo jednu sezonu (1996/1997.), ali mu je to bilo dovoljno da napravi potez koji je zauvijek promijenio fudbal.

Engleski stručnjak je prepoznao velikog Ronalda, kojeg je Barcelona tada za veliki novac dovela iz PSV Eindhovena. 

Robson je odlično radio sa Ronaldom, a Brazilac je već u prvoj sezoni u Primeri pokazao o kakvom se talentu radi. Sve ostalo je historija.

Arsene Wenger i Thierry Henry

Najbolji strijelac Arsenala u historiji za svoje uspjehe najveću zahvalnost duguje svom sunarodnjaku Arseneu Wengeru.

Wenger je prepoznao Henryja i doveo ga u Arsenal iz Juventusa 1999. godine, a Francuz je u narednih osam godina provedenih u Londonu postigao 174 gola u 254 nastupa i potpuno se afirmisao kao fudbaler.

Za Henryja mnogi kažu da je najbolji napadač koji je ikada igrao u Premier ligi, što je svakako velika čast i za Arsenea Wengera.

Jose Mourinho i Didier Drogba

Didier Drogba je istinska legenda Chelseaja, koja je na Stamford Bridge stigla na insistiranje Josea Mourinha.

Chelsea je za Drogbu Marseilleu platio 24 miliona funti, a uloženi novac se višestruko isplatio Plavcima iz Londona, koje je napadač iz Obale Slonovače vodio do osvajanja Premier lige i Lige prvaka.

Drogba je pod vodstvom Mourinha postao jedan od najboljih igrača u historiji Chelseaja, a postigao je toliko važnih golova da ih je sve teško i nabrojati. Sjetimo se samo finala Lige prvaka 2012. godine.

Pep Guardiola i Leo Messi

Ponovo se vraćamo na Guardiolu, koji je ovoga puta u ulozi učitelja, i to kakvog...

Guardiolovu eru u Barceloni obilježio je fenomenalni Messi, koji je prvu pravu priliku na Nou Campu dobio upravo pod vodstvom ovog sjajnog stručnjaka.

Guardiola je od Messija napravio možda i najboljeg fudbalera u historiji fudbala, a kada bi pisali o svim uspjesima ovog Argentinca, trebalo bi nam nekoliko dana.

Pep Guardiola je Lea Messija koristio na mnogim pozicijama, od desnog krilna do 'lažne devetke', a na svakoj je uspio izvući maksimum od ovog genijalca u kopačkama.

Alex Ferguson i Cristiano Ronaldo

Kada je 2003. godine Cristiano Ronaldo na insistiranje Alexa Fergusona stigao na Old Trafforda, malo ko je očekivao da će Portugalac nadmašiti svog tada mnogo poznatijeg prezimenjaka.

Ronaldo je kao tinejdžer za 12,2 miliona funti došao u United iz Sportinga i tada je počeo njegov uspon ka samom vrhu. Radeći sa Fergusonom, Cristiano Ronaldo je dotakao visine, osvojio brojne trofeje i na koncu napravio najskuplji transfer u historiji fudbala.

Za legendarnog Alexa Fergusona je i sam Cristiano Ronaldo nekoliko puta izjavio da mu je poput drugog oca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.