Život posvetit

Život su posvetili jednom klubu: Ko su najodaniji igrači?

Edmir Škorić

Svaki klub ima svoju legendu ili više njih, a mi vam donosimo devet velikana koji su život posvetili jednom klubu.

Jamie Carragher, Carles Puyol, Paolo Maldini... svi oni su istinske legende, ljudi koji su decenijama nastupali u jednom klubu i koji su kao veliki otišli u povijest.

Jamie Carragher (Liverpool)

Jamie Carragher je čitavu karijeru proveo kao igrač Liverpoola. Rošen je u Merseyideu, a za Redse je odigrao 737 utakmica u periodu od 1996. do 2013. godine. Drugi je igrač s najviše nastupa u dresu slavnog 

Carles Puyol (Barcelona)

Davne 1995. godine je došao u Barcelonu i godinama je bio stub odbrane katalonskog diva. Osvojio je čak 21 naslov u Barceloni, uključujući i tri Lige prvaka. Sa 682 nastupa u plavo-crvenom dresu stekao je status legende na Nou Campu.

Franco Baresi

Čim spomente Baresija, automatski pomislite na odanost. Nekadašnji igrač Milana jedan je od najboljih odbrambenih igrača svih vremena, a za Rossonere je upisao 719 nastupa Bio je ključna figura u osvajanju Svjetskog prvenstva 1982. godine. 

Francesco Totti (AS Roma)

Jedna od najvećih legendi. Totti je cijeli život proveo igrajući u Seriji A za Romi. Smatra se najlojalnijim igračem, a za Rimljane je odigrao 717 utakmica i postigao je 292 gola. Još uvijek nije najavio kraj karijere.

Sepp Maier (Bayern)

Jedini golman na ovoj prestižnoj listi je Sepp Maier, koji je zlatnim slovima upisan u povijest Bayerna, gdje je proveo 20 godina. Igrao je uz Franza Beckenbauera i Gerda Mullera, te ima rekordne 442 uzastopne utakmice u Bayernu. 

Giuseppe Bergomi (Inter)

Bergomi je velki igrač i jedan od najodanijih koji je ikada igrao nogometnim terenima. Za Inter je odigrao 756 utakmica i osvojio dva naslova pravka, Kup Italije i tri UEFA kupa. Kasnije ga je naslijedio Javier Zanetti...

Paolo Maldini (Milan)

Nemoguće je napraviti ovu listu najlojalnijih igrača, a ne uvrstiti Paola Maldiniaj. Od malih nogu je u Milanu, čiji je dres nosio i sa 41 godinom, te je upisao čak 902 nastupa u 25 sezona. Osvojio je pet puta Ligu prvaka, sedam Scudetta... 

Manuel Sanchis (Real Madrid)

Prije umirovljenja 2001. godine, Sanchis je bio ključan član zlatne Realove generacije. Za Real je debitovao sa 14 godina i čitavu karijeru ostao je u Kraljevima. Bio je 13 godina kapiten Realae. Definicija legende...

Ryan Giggs (Manchester United)

Giggs je odigrao preko 960 utakmica za Manchester United i zabio je 168 golova i nema riječi kojom bi opisali njegovu odanost Unitedu. Sa 40 godina se povukao, a sada radi kao pomoćni trener na Old Traffodu. Legenda do kraja!

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.