Zabijali u poznim godinama

Ovo su najstariji bh. strijelci u ligama petice

Dž. Mrakić

U današnjom svijetu mnogi nogometaši pri "kraju" karijere odluče otići u neku manje atraktivnu ligu gdje će imati status zvijezde i znatno veća primanja.

Tako će, recimo, koliko god to nerealno zvučalo, Sejad Salihović (31) i Zvjezdan Misimović (33) naredne sezone igrati u drugoj kineskoj ligi.

Međutim, postoji i znatan broj onih koji su odlučili igrati na najvećem nivou do kraja karijere. Neki od njih su i u poznim igračkim godinama postizali golove u nekoj od liga petice, a naš portal u nastavku donosi spisak od pet najstarijih bh. strijelaca u najjačim ligama svijeta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U obzir su uzeti svi nogometaši koji su bar jedanput obukli dres „A“ selekcije Bosne i Hercegovine.

Mehmed Baždarević - 33 godine i 1 mjesec

Aktuelni selektor nogometne bh. reprezentacije je "najmlađi" na listi. Baždarević je u igračkoj karijeri nosio dresove Željezničara, Sochauxa, Nimesa i Etoilea, a u sezoni 1993/1994, igrajući za Sochaux, postigao je svoj posljednji gol u jednoj od liga petice.

U ligaškom remiju protiv Bordeauxa (2:2) u 62. minuti zabio je za vodstvo svoje ekipe od 2:1.

Meho Kodro - 33 godine, 3 mjeseca i 11 dana

Jedini bh. nogometaš koji je u svojoj karijeri nosio dres i velike Barcelone. 

U svojoj posljednjoj sezoni 1990/2000, igrajući u dresu Alavesa, pogodio je iz penala u 53. minuti protiv Real Betisa za pobjedu od 1:0.

Pored Alavesa i Barcelone, igrao je još za Velež Mostar, Real Sociedad i Tenerife.

Emir Spahić - 34 godine i 12 dana

Treći na listi zapravo je i jedini koji se i dalje aktuelno bavi igranjem. Defanzivac HSV-a posljednji gol postigao je prošle sezone u dresu Bayera.

U drugom kolu tim iz Leverkusena slavio je na domaćem terenu protiv Herthe rezultatom 4:2, a naš reprezentativac postigao je u 62. minuti gol glavom za izjednačenje rezultata (2:2).

Igrao je u tri lige petice, a u Francuskoj i Španiji nosio je dresove Montpelliera i Seville.

Hasan Salihamidžić – 35 godina, 3 mjeseca i 27 dana

Vjerovatno najbolji desni bek kojeg je naša reprezentacija ikada imala i naš najtrofeniji reprezentativac.

Nogometaš koji je dugih devet godina nosio dres minhenskog Bayerna i četiri godine torinskog Juventusa posljednju sezonu odigrao je u dresu Wolfsburga.

U sezoni 2011/2012 u pobjedi protiv Werdera od 3:1 u 40. minuti postigao je vodeći gol na susretu.

Sa Bayernom je osvojio šest naslova prvaka Njemačke i jednu Ligu prvaka, a pored svih gore navedenih klubova igrao je još za mostarski Velež i HSV.

Sergej Barbarez - 36 godina, 2 mjeseca i 14 dana

U svojoj posljednjoj sezoni, sa 36 godina na leđima, 26 utakmica u Bundesligi počeo je u prvih 11. U

godinma kada su mnogi njegovi kolege već tri-četiri godine bili u penziji, on je igrao u jednoj od najjačih liga svijeta.

Posljednji gol postigao je u dresu Bayera, u sezoni 2007/2008, kada je u sudačkoj nadoknadi postigao posljednji gol na susretu u visokoj gostujućoj pobjedi protiv berlinske Herthe (3:0).

Pored Bayera, igrao je još za HSV, Borussiju, Hansu, Union Berlin i Hannover. Sa 95 golova u

Bundesligi jedan je od najboljih stranih strijelaca u historiji takmičenja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.