FIFA kažnjava zbog prekršaja prilikom dovođenja mladih igrača

Zabrana transfera za Real Madrid i Atletico Madrid

M. Skaka

Atlético Madrid i Real Madrid kažnjeni su od strane FIFA-e zbog neregularnosti kod transfera maloljetnih igrača.

Dva madridska kluba prekršila su nekoliko pravila prilikom transfera i prve registracije mladih igrača. Oba kluba dobili su zabranu registracije bilo kakvih igrača za nacionalna i internacionalna takmičenja u dva naredna transfer roka. Ova zabrana ne odnosi se na aktuelni registracijski period obzirom da je transfer rok počeo prije nego što je kazna izrečena, te Real i Atletico neće moći dovoditi igrače ovog ljeta i naredne zime.

Kazne se odnose na cijele klubove, uključujući sve uzrasne kategorije, ali sa izuzetkom ženskog kluba, futsal ekipe i ekipe u fudbalu na plaži. Takođe, ova kazna klubove neće spriječiti da iz svojih redova puštaju igrače.

Dodatno Atlético Madrid će platiti i 900.000 švicarskih franaka, a Real Madrid 360.000, te im je ostaljen period od 90 dana da srede stanje oko registracije mladih igrača u svojim redovima.

Ova kazna izrečena je kao posljedica istrage o registraciji mladih igrača u periodu od 2007. do 2014. godine za Atlético Madrid i periodu od 2005. do 2014. godine za Real Madrid.

Pravila o transferima maloljetnika kažu da su internacionalni transferi za igrače mlađe od 18 godina dozvoljeni samo ukoliko je jedan od slijedeća tri kriterija ispunjen:

Potražite više informacija na temu Serie A:

- Da se igračevi roditelji sele u drugu zemlju zbog razloga nevezanih za fudbal,
- Da se sele unutar Evropske unije, a da su starosti između 16 i 18 godina,
- Da žive unutar 100km od kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.