Mnogi evropski velikani nalaze se na ovoj listi

Najgora pojačanja u historiji evropskih velikana

Endin Čaušević

U posljednjih nekoliko godina često smo imali priliku da vidimo mnoge promašaje transfer politike najboljih evropskih klubova.

Sigurno da je Real Madrid u vrhu ove liste, ali kraljevski klub nije jedini koji je znao dovesti pojačanje za koje se na kraju ispostavilo da je veliki promašaj.

Na ovoj listi dominiraju promašaji kraljevskog kluba, ali na listi se nalaze i ostali evropski velikani koji se nisu proslavili sa svojim pojačanjima. Ovo je lista od 10 najvećih promašaja u historiji evropskih velikana.

10. Jonathan Woodgate (Real Madrid)

Jonathan Woodgate u Real Madrid stigao je 2004. godine iz Newcastlea za 13,4 miliona funti kao dio Galaktikosa. Ipak, ovaj potez čelnika kluba pokazao se kao veliki promašaj. Woodgate je imao velikih problema sa povredama, a u tri provedene sezone u dresu Real Madrida odigrao je samo 14 utakmica. 

Woodgate je 2007. godine prešao u Middlesbrough za sedam miliona funti. Sa sigurnošću se može reći da se Woodgate sasvim zasluženo našao na listi najgorih pojačanja u historiji kraljevskog kluba.

9. Eric Djemba-Djemba (Manchester United)

Sir Alex Ferguson može se pohvaliti da je u svojoj trenerskoj karijeri otkrio mnoštvo fudbalera koji su kasnije napravili velike karijere. Ipak, i Ferguson je znao pošteno promašiti. Takav slučaj bio je sa Djembom-Djembom koji je u Manchester United stigao 2003. godine.

Kamerunac je na Old Traffordu proveo samo dvije sezone i odigrao je 20 utakmica. Nakon toga u svojoj karijeri promijenio je dosta klubova, a čak je nastupao i u dresu beogradskog Partizana. Djemba-Djemba trenutno igra u Persebaya Suuburayi.

8. Freddy Rincon (Real Madrid)

Freddy Rincon je još jedan u nizu fudbalera koji su proglašeni za veliki promašaj transfer politike Real Madrida. Ovaj kolumbijski fudbaler u Real je stigao 1995. godine, ali je u ekipi proveo samo jednu sezonu u kojoj je ubilježio 14 nastupa.

Nakon kratke epizode u kraljevskom klubu Rincon je većinom nastupao u brazilskim timovima. Karijeru je završio 2004. godine u Corinthiansu. Za Kolumbiju je odigrao 84 utakmice i postigao je 17 golova.

On je danas daleko od fudbala i ima veliki problema sa zakonom. Interpol ga traži zbog pranja novca u Panami.

7. Keirrison (Barcelona)

Ovaj brazilski napadač jedan je od najvećih promašaja u historiji Barcelone. Keirrison je na Camp Nou stigao 2009. godine i s katalonskim klubom je imao ugovor do 2014. godine. Međutim, Keirrison je igrao većinom na posudbama i nije upisao nijedan nastup za prvi tim Barcelone.

Keirrison je u Barcu stigao iz Palmeirasa kao veliko pojačanje, a nevjerovatno je da su ga čelnici katalonskog kluba platili čak 14 miliona eura. On je nakon Barce igra u Coritibi, a trenutno je bez kluba.

6. Manucho (Manchester United)

Prvi fudbaler iz Angole, a vjerovatno i jedini, koji je imao priliku da nastupa u dresu Manchester Uniteda. Manucho je na Old Trafford stigao 2008. godine i upisao je samo jedan nastup za ovaj klub. Većinu ugovora proveo je na posudbi, a 2009. godine prešao je u Valladolid.

Manucho trenutno igra za Rao Vallecano, a u dresu Angole odigrao je 52 utakmice i postigao je 22 gola. Od dresa reprezentacije oprostio je 2012. godine.

5. Thomas Gravesen (Real Madrid)

Danski igrač je jedan od onih ili ga mrzite ili ga volite. Velika borbenost na terenu i jak temperament krasili su igru Gravesena. On je na iznenađenje mnogih 2005. godine on je potpisao za Real Madrid, ali se nije dugo zadržao na Santiago Bernabeu.

Gravesen je u dresu Reala odgirao 34 utakmice, ali je nakon samo jedne sezone napustio klub i prešao je u Celtic. Karijeri je završio 2008. godine u dresu Evertona.

4. Amaral (Parma - Fiorentina)

Brazilski fudbaler jedan je od rijetkih koji je proglšen za promašaj transfer politike u dva kluba. Amaral je 1996. godine stigao u Parmu iz Palmeirasa, ali je u dresu italijanske ekipe odigrao samo četiri utakmice.

Amaral je 2000. godine iz Befice stigao u Fiorentinu, ali je imao sličnu sudbinu kao u Parmi. Doduše, u Fiorentini je igrao dvije sezone i skupio je 33 nastupa. U svojoj karijer promijenio je preko 20 klubova, a karijeru je završio u Capivarianu prošle godine u svojoj 41. godini.

3. Edson Braafheid (Bayern)

Malo ljubitelja fudbala zna da je ovaj holandski fudbaler u svojoj karijeri nosio dres Bayerna. On je u Minhen stigao 2009. godine, ali je odigrao samo 12 utakmica u dresu Bavaraca. Nakon Bayerna igrao je u Hoffenheimu, a trenudno nastupa u dresu Lazija.

Braafheid je čač stigao i do reprezentacije Holandije za koju je upisao deset nastupa.

2. Maxi Lopez (Barcelona)

Argentinski fudbaler je još jedan od promašaja Barcelone. Maxi Lopez je na Camp Nou stigao 2005. godine iz River Platea, ali je u ovom klubu proveo samo dvije sezone. U dresu Barce MAxi je odigrao 14 utakmica i uspio je postići jedan gol.

Nakon Barcelone većinu karijere proveo je u Italiji gdje nastupa i danas u dresu Torina. Maxi je 2005. godine u Barcelonu stigao za sedam miliona eura, ali nikada nije opravdao uloženi novac. Ipak, može se pohvaliti s titulom Lige prvaka koju je s Barcom osvojio 2006. godine.

1. Tabare Viudez (Milan)

Na prvom mjestu ove liste nalazi se urugvajski fudbaler Tabare Viudez. On je proglašen za najveći promašaj Milana u kojem je nastupao 2008. godine, a za Rossonere odigrao je samo jednu utakmicu. Nakon toga lutao je po mnogim klubovima, ali nije uspio da ostvari karijeru koja mi se predviđala.

Viudez je nakon Milana promijenio mnogo klubova, a od prošle sezone nastupa u dresu River Platea u koji je stigao iz turske Kasimpase.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.