Da može vratiti vrijeme, ne bi dovodio ove igrače

To se zove bačen novac: Najveće greške Romana Abramoviča!

Otkako je Roman Abramovič 2003. godine postao vlasnik Chelseaja, kroz ovaj klub je prošao ogroman broj igrača.

Na Stamford Bridge su počeli stizati trofeji, kasnije je uspostavljena i dominacija u engleskom fudbalu, a zasluge za to pripadaju nekim fantastičnim fudbalerima koji su godinama bili nosioci igre ovog kluba.

Ipak, bilo je i potpunih promašaja. Ruski tajkun je nekada bio i previše darežljiv, ili je slijepo vjerovao svojim tadašnjim trenerima, pa je za određene fudbalere davao bogatstvo iako nije trebao.

U nastavku pogledajte ko su najveće greške Romana Abramoviča. Tu su i neka imena koja ste vjerovatno već zaboravili, a nisu tako davno nosili plavi dres.

16. Jiri Jarošik

Češki fudbaler Jiri Jarošik je u Chelsea stigao 2004. godine iz CSKA iz Moskve. Za Abramovičeve prilike, Jarošik nije mnogo plaćen (3 miliona funti) ali u plavom dresu nikada nije pokazao zašto je uopšte doveden.

15. Papy Djilobodji

Vjerovatno jedan od najčudnijih transfera u Abramovičevoj eri desio se prošlog ljeta. Potpuno nepoznati Papy Djilobodji je iz Nantesa stigao u Chelsea za 2,7 miliona funti, a koliko se pokazao dovoljno govori da je već stigao do posudbe u Werder Bremen.

14. Yossi Benayoun

Izraelski reprezentativac Yossi Benayoun je plaćen 5,5 miliona funti. Stigao je iz Liverpoola 2010. godine, a u plavom dresu je sakupio samo 14 nastupa, dok je većinu vremena proveo na posudbi u Arsenalu i West Hamu.

13. Hernan Crespo

Hernan Crespo je doveden za 17 miliona funti i u Chelsea je stigao kao velika zvijezda. Da je Abramovič znao da će za pet godina u Londonu Crespo odigrati samo 49 utakmica, vjerovatno ne bi ni pomišljao da ga kupi. Crespo je boravio na posudbi u Milanu, gdje je bio mnogo bolji.

12. Asier Del Horno

Del Horno je u Chelsea stigao za 8 miliona funti, a u Londonu nije opravdao epitet pojačanja. Njegova era u Chelseaju je najviše ostala upamćena po crvenom kartonu nakon grubog prekršaja nad, tada veoma mladim, Lionelom Messijem.

11. Scott Parker

Parker je u Chelsea stigao za 10 miliona funti. Za vrijeme boravka na Stamford Bridgeu, ovaj fudbaler je imao nesreću da u ekipi budu Makelele i Lampard, pa je jasno ko je u toj konkurenciji izvukao najdeblji kraj.

10. Mateja Kežman

Bivši reprezentativac Srbije i Crne Gore Mateja Kežman je u Chelsea stigao iz PSV-a, ali se od njega više očekivalo. Nakon što je u Holandiji postigao 105 golova u 122 utakmice, u Chelseaju je proveo samo jednu sezonu, nakon čega je otišao u Atletico Madrid.

9. Marko Marin

Marko Marin je u Chelsea stigao kao 'novi Arjen Robben', ali to je bio loš potez Romana Abramoviča. Njemački fudbaler je u London stigao za 7 miliona funti, što se ispostavilo kao bačen novac. U plavom dresu se nije naigrao što zbog žestoke konkurencije, što zbog čestih problema sa povredama.

8. Khalid Boulahrouz

Boulahrouz će najviše ostati upamćen po tome što je, iako defanzivac, uzeo dres sa brojem devet. Čini se da taj broj donosi nesreću igračima Chelseaja, pa je isto bilo i sa Boulahrouzom. Ovaj fudbaler je za Chelsea odigrao samo 13 utakmica.

7. Yuri Zhirkov

Ruski reprezentativac se smatra jednom od najlošijih procjena Carla Ancelottija, koji je nekada trenirao londonski klub. Žirkov je u Chelsea stigao za 18 miliona funti, što se ispostavilo kao velika greška.

6. Juan Sebastian Veron

Veron je bio sjajan igrač gdje god da je igrao, osim u Chelseaju. Na Stamford Bridge je stigao za 24 miliona funti, a navijači Chelseaja ni danas ne mogu prežaliti što Argentinac nije ostavio dublji trag u njihovom omiljenom klubu.

5. Radamel Falcao

Dovođenje Falcaa se ispostavilo kao katastrofalan potez. Kolumbijac ima ogromna primanja za nekog ko tako malo učestvuje u igri, a pitanje je dana kada će napustiti Stamford Bridge. Abramovič i Mourinho su vjerovali da će u Chelseaju pronaći staru formu, ali su se prevarili.

4. Shaun Wright-Phillips

Brzonogi Wright-Phillips je u Chelsea došao iz Manchester Cityja za 24 miliona funti. Bivši engleski reprezentativac je odigrao nekoliko dobrih utakmica za Plavce, ali prodan je za samo 8,5 miliona funti, pa je njegova avantura u Londonu koštala Abramoviča 15,5 miliona funti.

3. Andriy Shevchenko

Shevchenko je u Chelsea stigao za 30 miliona funti, a od njega se mnogo više očekivalo na Stamford Bridgeu. U plavom dresu je odigrao 47 utakmica i postigao samo devet golova, a kasnija posudba u Milanu je pokazala da se njegova bogata karijera približila kraju. Na kraju se skrasio u Dinamo Kijevu, gdje je sve i počelo.

2. Adrian Mutu

Da može vratiti vrijeme, Abramovič sigurno ne bi ponovo doveo Adriana Mutua. Rumun je u London stigao iz Parme za 15,8 miliona funti, a njegovu eru u Chelseaju obilježili su skandali i suspenzije. Bogati Rus bi rekao: 'Bilo, ne ponovilo se'.

1. Fernando Torres

Na čelu liste nalazi se, očekivano, Fernando Torres. Španski napadač je stigao iz Liverpoola za vrtoglavih 50 miliona funti, a na Stamford Bridgeu nije bio ni sjena igrača koji je godinama uveseljavao Anfield. Njegova karijera je krenula nizbrdo kada je stigao u Chelsea, od kojeg se nikada nije uspio oporaviti do kraja.

Istina, postigao je Torres nekoliko veoma važnih pogodaka za Chelsea, ali je svima jasno da se od njega očekivalo mnogo, mnogo više.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.