Ove sezone ekipe su se dobro potrudile oko dizajna

Predstavljamo bolide za novu sezonu Formule 1

Endin Čaušević

Nova sezona Formule 1 uskoro će početi, a danas nas očekuje i prvo testiranje bolida koji su spremni za novu sezonu najbržeg cirkusa na svijetu.

Konstruktorsi timovi Formule 1 zvanično su predstavili izglede novih bolida koji će se koristiti u novoj sezoni. Danas će biti održano i prvo testiranje novih bolida nakon čega će biti poznati i svi sitni detalji oko motora koji će se koristiti u novoj sezoni.

Predstavljamo vam dizajn svih timova Formule 1 za novu sezonu. Podsjećamo, titulu brani vozač Mercedesa Lewis Hamilton, a Mercedes brani titulu u konstrutorskoj utrci.

Mercedes

Iz Mercedesa su poručili da novi bolid možda izgleda identično kao i u prošloj sezoni, ali su napravili veliki broj "revolucionarnih" poteza unutar bolida.

"Možda bolid izgleda isto kao onaj iz prošle sezone, ali smo ispod napravili dosta promjena. S nestrpljenjem očekujemo početak nove sezone", rekao je tehnički direktor Mercedesa Paddy Lowe.

Ferrari

Ferrarijev novi SF16-H bolid vraća tim na push-rod suspenziju po prvi put u posljednje četiri godine. Također, nakon dužeg vremena na bolidu se nalaze i bijele linije koje su krasile Ferrarijev bolid prije nekoliko sezona.

Najveća promjena na bolidu odnosi se na V6 motor.

"Kada sam se pridružio timu mnogo se toga mijenjalo unutar tima i bilo je teško da napravimo nešto ozbiljno. Ali, sada je mnogo bolja atmosfera u ekipi i ulazimo spremni u novu sezonu. Imamo jak tim", rekao je Sebastian Vettel.

McLaren-Honda

McLaren nije ispunio očekivanja koja su imali u prošloj sezoni koja je proglašena za veliko razočarenje. Ali, novi dizajn ove sezone je jedan od najljepših, međutim, u McLarenu su svjesni da to neće odlučiti sezonu.

"Cijeli bolid je prelijep. Svi smo zadovoljni kako je na kraju ispalo i potpuno smo promijenili bolid u odnosu na prošlu sezonu", rekao je Fernando Alonso.

Red Bull

Predstavnik Red Bulla Christian Horner kazao je da je novi bolid spreman za dva poluvremena u novoj sezoni. Dizajn bolida se ne razlikuje mnogo od prethodnih, ali su iz Red Bulla poručili da je tajna ono što se krije ispod "haube".

"Vjerujem da će ovo biti prelazna godina, te da ćemo sigurno ostvariti neki napredak u odnosu na prošlu sezonu", rekao je Horner.

Williams

Williams FW38 sport bolid sadrži boje kao i prethodne dvije sezone. Čelnik tima Sir Frank Williams izjavio je da će biti izazov za ekipu da pokušaju napraviti rezultate kao u prošloj sezoni.

"FW37 je bio jako dobar bolid i na njemu smo se bazirali za novu sezonu. Nadamo se da će i ovaj bolid ispuniti očekivanja kao i onaj od prošle sezne ", rekao je Williams.

Haas

Ekipa Haasa je debitant u Formuli 1 za koju će voziti Romain Grosjean. Haas VF16 je zanimljiv bolid kojeg će trebati pratiti u narednoj sezoni. Ovaj bolid koristi neke karakteristike Ferrarijevog bolida.

"Naš cilj sa ovim bolidom bio je da napravimo evoluciju dobrih bolida u F1. Mi smo novi tim i za nas je sve novo, ali nadamo se najboljem", rekao je čelnik Haasa Gunther Steiner.

Force India

Force India prije nekoliko dana predstavila je novi VJM09 bolid koji će danas proći prva testiranja. U ekipi su zadovoljni izgledom bolida, te su poručili da i motor krije nekoliko iznenađenja.

"Svi smo zadovoljni dizajnom našeg novog bolida. Moram reći da smo se potrudili i oko motora i s nestrpljenjem čekamo novu sezonu", rekao je Otmar Szafnauer.

Toro Rosso

Toro Rosso je ove sezone napravio nekoliko značajnih promjena na bolidu. Ekipa više ne koristi motor Renaulta već su se sada odlučili na Ferrarijev motor. Dizajn bolida je također zanimljiv, a ekipa se nada boljim rezultatima nego što je to bilo u prošloj sezoni.

Renault

Renault je svoj bolid predstavio prije tri sedmice, ali tada nisu željeli da otkrivaju dizajn bolida. To su tek uradili prije nekoliko dana uoči prvog tesitiranja.

"Renault je u prošlosti dokazao da je spreman za velike domete. Spremili smo dobar motor za novu sezonu i svi smo puni motivacije. Postavili smo sebi novi izazov i odlučni smo da ga ispunimo", rekao je direktor Renaulta Frederic Vasseur.

Manor

Manor je svoj MRT05 bolid predstavio u ponedjeljak u Barceloni. Na bolidu se nalazi jak mix crvene, bijele i plave boje. Bolid ove sezone koristi novi motor Mercedesa i u ekipi Manora su uvjereni da mogu ostaviti dobar utisak u narednoj sezoni.

"Ovo je najbolji bolid koji smo ikada imali. Mnogo smo se trudili da to postignemo i nadamo se da ćemo ispuniti naša očekivanja", rekao je tehnički direktor John McQuilliam.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.