Čeliković, Hadžić, Vasilj...

Predstavljamo kadete koji su ispisali historiju bh. fudbala

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH na čelu sa selektorom Sakibom Malkočevićem jutros je doputovala u Sarajevo nakon što je u nedjelju izborila plasman na Evropsko prvenstvo u Azerbejdžanu. 

Sa šest bodova i ostvarenim pobjedama nad Gruzijom i Italijom naši mladi fudbaleri su ostvarili historijski plasman na Evropsko prvenstvo, a po dolasku na aerodrom Malkočević nije mogao sakriti oduševljenje. 

"Emocije su još uvijek svježe. Imam osjećaj da smo učinili nešto veliko za našu državu. Čestitke pripadaju ovim momcima. Oni su našu državu predstavljali na najbolji mogući način. Iako nismo bili prvi, oni su dobili najpozitivnije kritike u svemu i ja sam ponosan što sam bio selektor ovih dječaka. Kad vidimo ko neće biti na EP, taj rezultat je još veći", rekao je Sakib Malkočević pred prisutnim novinarima. 

Malkočević je u elitnom krugu kvalifikacija računao na sljedeće igrače: Filip Vasilj (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Filip Dujmović (Zrinjski), Saša Perić (Crvena Zvezda, Srbija), Nikola Vuletić (Hajduk Split, Hrvatska), Amar Beširević (Željezničar), Predrag Vladić (Partizan, Srbija), Milan Mirić (Partizan, Srbija), Amir Velić (Željezničar), Rijad Sadiku (Sarajevo), Jasmin Čeliković (Rijeka, Hrvatska), Stefan Kovač (Crvena Zvezda, Srbija), Anel Šabanadžović (Željezničar), Demirel Veladžić (Sarajevo), Ševkija Resić (Sarajevo), Edis Smajić (Sloboda), Tomas Dadić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Ergin Mehuljić (Sarajevo), Benjamin Hadžić (Bayern, Njemačka), Nedim Hadžić (Sarajevo).

1. Filip Vasilj (Lokomotiva)

Reprezentativni golman Filip Vasilj je rođen 22. novembra 1999. godine u Zagrebu i član je Lokomotive. 

Svoju karijeru je započeo u Zrinjskom, a u mostarskom klubu se zadržao sve do augusta prošle godine kada je prešao u Dinamo. Nakon kratke epizode na Maksimiru odlučio je pojačati Lokomotivu.

Vasilj je za kadetsku reprezentaciju BiH debitovao u septembru 2015. godine i od tada branio u deset utakmica.

2. Filip Dujmović (Zrinjski)

Rezervni reprezentativni golman Filip Dujmović je trenutno član mostarskog Zrinjskog.

Dujmović, koji je rođen 12. maja 1999. godine, poziv selektora Sakiba Malkočevića je izborio zahvaljujući zapaženim nastupima u omladinskoj Premijer ligi BiH i definitivno je budućnost Zrinjskog. 

3. Saša Perić (Crvena zvezda)

Svoje mjesto u defanzivnoj liniji kadetske reprezentacije je zauzeo Saša Perić iz beogradske Crvene zvezde.

Ovaj fudbaler koji je rođen 29. juna 1999. godine u Beogradu dosad je u dresu sa državnim grbom odigrao devet utakmica i pritom postigao jedan pogodak. 

4. Nikola Vuletić (Hajduk)

Jedini fudbaler iz splitskog Hajduka koji se nalazi na spisku Sakiba Malkočevića je Nikola Vuletić. 

Vuletić, koji je rođen u Metkoviću 18. januara 1999. godine,  po vokaciji je odbrambeni fudbaler i prije dvije godine nakon zapaženih partija u matičnoj Neretvi pristupio je Hajduku. 

Interesantno je da je Vuletić prethodno nastupao za U16 reprezentaciju Hrvatske, a za BiH je debitovao 22. septembra 2015. godine i od tada je upisao šest nastupa.

5. Amar Beširević (Željezničar)

Jedan od tri predstavnika FK Željezničar u kadetskoj reprezentaciji BiH je i Amar Beširević. 

Beširević se najbolje snalazi na lijevom beku i član kadetske reprezentacije BiH je od 22. septembra 2015. godine, a od tada je pod palicom selektora Malkočevića nastupio u šest utakmica.

Inače, Beširević je rođen u glavnom gradu BiH 7. augusta 1999. godine. 

6. Predrag Vladić (Partizan)

Selektor Sakib Malkočević u elitnom krugu kvalifikacija računao je i na usluge talentovanog Predraga Vladića. 

Ovaj krilni fudbaler je rođen 4. februara 1999. godine u srbijanskom gradu Šidu i svoje nastupe trenutno bilježi u omladinskim selekcijama Partizana. 

Vladić je mjesto na Malkočevićevom spisku prvi put našao 15. marta 2016. godine i od tada je nastupio u tri utakmice.

7. Milan Mirić (Partizan)

Iz Partizana nam također dolazi i Milan Mirić. 

Mirić je rođen 12. marta 1999. godine i najbolje se nalazi u odbrambenoj liniji, a dosad je u dresu kadetske reprezentacije BiH nastupio ukupno u jedanaest utakmica. 

U beogradskom klubu je etiketiran kao jedan od najvećih talenata u Partizanu. 

8. Amir Velić (Željezničar)

Već neko vrijeme standardni član naše kadetske reprezentacije je Amir Velić. 

Fudbaler koji je rođen 28. marta 1999. godine trenutno je član Željezničara i po prvi put za našu kadetsku reprezentaciju BiH je nastupio u oktobru prošle godine. Dosad je zabilježio ukupno osam nastupa. 

Velić jednako dobro može igrati na nekoliko pozicija u zadnjoj liniji.

9. Rijad Sadiku (Sarajevo)

Rijad Sadiku je rođen 18. januara 2000. godine i trenutno nastupa u akademiji FK Sarajevo.

Po vokaciji je odbrambeni igrač, koji jednako dobro može odgovoriti zahtjevima i na poziciji zadnjeg veznog, a za kadetsku reprezentaciju BiH je prvi put nastupio 22. septembra 2015. godine.

Od tada je Sadiku neizostavan u selekciji Sakiba Malkočević i dosad je ukupno uknjižio devet nastupa. 

10. Jasmin Čeliković (Rijeka)

Jasmin Čeliković će ostati upamćen kao prvi kapiten koji je odveo kadetsku reprezentaciju na Evropsko prvenstvo.

Fudbaler Rijeke je u proteklim utakmicama naše selekcije sjajio u veznom redu i jedan je od zaslužnijih za historijski uspjeh, a za naš nacionalni tim je dosad nastupio u ukupno 12 utakmica.

Čeliković, koji je rođen 7. januara 1999. godine, prve fudbalske korake je napravio u bihaćkom Jedinstvu i prije nego što je došao u Rijeku još je nastupao za Vrapče i Zagreb.  

11. Stefan Kovač (Crvena zvezda)

Svoje mjesto na spisku selektora Sakiba Malkočevića je zauzeo i Stefan Kovač koji nastupa za Crvenu zvezdu.

Kovač je jedan od najtalentovanijih fudbalera u beogradskom klubu i svojim dolaskom u reprezentaciju BiH je dodatno ojačao konkurenciju u veznoj liniji. 

Ovaj Beograđanin koji je rođen 14. januara 1999. godine za reprezentaciju BiH je debitovao u septembru prošle godine i od tada je upisao 12 nastupa i pritom postigao jedan pogodak protiv Gruzije.

12. Anel Šabanadžović (Željezničar)

Anel je sin proslavljenog bosanskohercegovačkog fudbalera Refika Šabanadžovića.

Rođen je 24. maja 1999. godine i trenutno sa velikim uspjehom nastupa za omladinske selekcije Željezničara, a u dresu sa državnim grbom je dosad nastupio u pet utakmica.

Anel je po vokaciji zadnji vezni i za njega nositi prezime Šabanadžović nije nikakva olakšavajuća okolnost.

13. Demirel Veladžić (Sarajevo)

Veliki doprinos u ostvarenju historijskog uspjeha kadetske reprezentacije BiH dao je i Demirel Veladžić. 

Demirel, koji je rođen 15. maja 1999. godine, dolazi iz Velike Kladuše i već neko vrijeme je član FK Sarajevo. 

Prvi profesionalni ugovor Veladžić je potpisao u julu prošle godine, a njegovi zapaženi nastupi u omladinskim selekcijama Sarajeva nisu prošli nezapaženo od strane Malkočevića i dosad je u dresu BiH nastupio devet puta. 

14. Ševkija Resić (Sarajevo)

Od igrača iz akademije FK Sarajevo za kadetsku reprezentaciju BiH također nastupa i ofanzivac Ševkija Resić. 

Ovaj fudbaler koji je rođen 4. decembra 1999. godine dolazi iz mjesta Repuh kod Živinica i već skoro dvije godine je član akademije aktuelnog šampiona naše države. 

Resić je za kadetsku reprezentaciju BiH debitovao u martu 2015. godine i od tada je upisao ukupno deset nastupa i pritom se dva puta upisao u listu strijelaca. 

15. Edis Smajić (Sloboda)

Zbog povrede u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nije mogao nastupiti Edis Smajić.

Smajić, koji je rođen 10. septembra 1999. godine, svoje nastupe bilježi u tuzlanskoj Slobodi i u dosad je za kadetsku reprezentaciju BiH postigao četiri pogotka u osam odigranih utakmica. 

16. Tomas Dadić (Dinamo)

Napadački red naše kadetske reprezentacije čini Tomas Dadić. 

Ovaj 16-godišnji fudbaler koji je rođen 2. aprila 1999. godine u Zenici za Dinamo nastupa već neko vrijeme, a tokom svoje dosadašnje karijere još je bio član Maksimira. 

Dadić je u osam nastupa za kadetsku reprezentaciju BiH postigao pet pogodaka.

17. Ergin Mehuljić (Sarajevo)

Ofanzivac Ergin Mehuljić je član kadetske reprezentacije BiH od 22. septembra 2015. godine.

Prve fudbalske korake je napravio u Željezničaru, da bi potom u januarskom prijelaznom prešao u Sarajevo gdje je etiketiran kao jedan od najtalentovanijih igrača u akademiji tima sa Koševa. 

U dresu sa državnim grbom Mehuljić je dosad nastupio osam puta, a imao je priliku postići i jedan pogodak. 

18. Benjamin Hadžić (Bayern)

Kadetska reprezentacija BiH se može pohvaliti da u svojim redovima ima i fudbalera slavnog Bayerna. 

Za bavarski klub nastupa Benjamin Hadžić koji je rođen 4. marta 1999. godine, inače radi se krilnom fudbaleru koji je tokom svoje dosadašnje karijere još bio u omladinskim selekcijama Nurnberga i Ingolstadta. 

Pozivom u reprezentaciju BiH je ostvario svoj san, a dosad je nastupio u tri utakmice. 

19. Nedim Hadžić (Sarajevo)

Junak u velikoj pobjedi naše kadetske reprezentacije bio je Nedim Hadžić. 

Fudbaler Sarajeva je trenutno vodeći strijelac kadetske Premijer lige, a sa golgeterskim navikama je nastavio i u dresu reprezentacije i sa golovima protiv Italije i Rusije je odveo naš tim na Evropsko prvenstvo u Azerbejdžan.

Hadžić je inače rođen 19. marta 1999. godine i za kadetsku reprezentaciju BiH je dosad nastupio pet puta. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.