Igrači koji su imali problema sa dopingom

Najpoznatiji igrači koji su pali na doping testu

Endin Čaušević

U posljednje vrijeme često imamo priliku pročitati da je neki fudbaler suspendovan zbog dopinga, a ovo se najčešće pojavljuje u fudbalu.

Naime, prije nekoliko dana objavljeno je da je defanzivac Liverpoola Mamadou Sakho pao na doping testu, te da ga čeka suspenzija od najmanje šest mjeseci neigranja.

Ipak, on je samo jedan u nizu fudbalera koji su u svojim karijerama koristili nedozvoljena sredstva. Donosimo vam listu najpoznatijih fudbalera koji su u svojim karijerama imali problema sa dopingom.

10. Mamadou Sakho

Kako smo već napisali Sakho je prije nekoliko dana saznao da je pao na doping testu, te će zbog ovoga propustiti ostatak sezone i Evropsko prvenstvo.

Sakho bi mogao biti kažnjen i sa dvije godine neigranja, ali je odlučio priznati da je koristio nedozvoljena sredstva, te bi ova kazna mogla biti smanjena na šest mjeseci.

9. Kolo Toure

Nekadašnji reprezentativac Obale Slonovače morao je šest mjesci da pauzira zbog toga što je pao na doping testu 2011. godine.

Toure je tada igrao za Manchester City, a koristio je zabranjene supstance koje pomažu u gubitnu kilograma. Ovaj igrač trenutno nastupa za Liverpool.

8. Edgar Davids

Jedan od najvećih ratnika na terenu u historiji fudbala je Edgar Davids. Ipak, njegova karijera je uzdrmana 2001. godine dok je bio u Juventusu jer je pao na doping testu.

Davids je tada kažnjen sa četiri mjeseca neigranja, a nedugo nakon toga napustio je Torino.

7. Adrian Mutu

Na listi je i jedan od najpoznatijih rumunskih fudbalera Adrian Mutu. On je 2004. godine dok je nastupao za Chelsea bio pozitivan na doping testu, te je saopšteno da je koristio kokain.

Mutu je zbog ovoga suspendovan na sedam mjeseci neigranja, te je dobio otkaz u Chelseaju. Kasnije je odlučio na prelazak u italijansku Seriju A.

6. Mark Bosnich

Nekadašnji golman Chelseaja pozitivan je bio na kokain kao i njegov tadašnji saigrač Adrian Mutu. Australac je kažnjen sa devet mjeseci neigranja, te je i on također dobio "nogu" iz londonskog kluba. 

Treba priznati da je on jedan od rijetkih golmana koji je imao problema sa dopingom.

5. Rio Ferdinand

Jedini igrač na listi koji je kažnjen, a da nije pao na doping testu. Naime, Ferdinad je 2003. godine suspendovan na osam mjeseci neigranja jer je propustio doping test.

Ipak, to nije utjecalo na njegovu karijeru, a nakon lekcije Sir Alexa Fergusona kasnije je prvi morao na doping od igrača Uniteda.

4. Jaap Stam

Legendarni holandski štoper je bio poznat po mnogim stvarima u svojoj karijeri. Jedna od njih je i ta što je 2001. godine pao na doping testu.

Stam je tada igrao za Lazio i dobio je kaznu od četiri mjeseca neigranja.

3. Abel Xavier

Portugalskog fudbalera najviše pamtimo po njegovim "ludim" frizurama. Ipak, i on je imao dosta problema sa dopingom u svojoj karijeru.

Dok je nastupao za Middlesbrough 2005. godine pao je na doping testu zbog čega je suspendovan na čak 12 mjeseci neigranja. Ubrzo nakon toga Xavier je okačio kopačke o klin.

2. Pep Guardiola

Jedan od najboljih trenera današnjice imao je problema sa dopingom 2001. godine. On je tada nastupao u dresu Brescije, te je suspendovan na četiri mjeseca.

I sam Guardiola je izjavio da je ovo jedina mrlja koju on ima u svom životu, te da se i danas osjeća razočarano zbog toga.

1. Diego Maradona

Vjerovatno i najpoznatiji fudbaler koji je u svojoj karijeri imao problema sa dopingom i to dva puta. Prvo je kažnjen 1991. godine sa 15 mjeseci neigranja, jer je bio pozitivn na doping testu dok je igrao za Napoli.

Drugi put Maradona je kažnjen 1994. godine dok je igrao za argentinski Newell's Old Boys jer je bio pozitivan na doping tesu na Svjetskom prvenstvu te godine na čak pet zabranjenih supstanci.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.