Foto: EPA

Posljednji put poraženi u Briselu

Ljiljani iz Brisela se okušali kao pjevači, agenti, kockari...

Fudbalska reprezentacija BiH u petak će odigrati drugu kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Mundijal.

Ovoga puta izabranici Mehmeda Baždarevića će gostovati kod selekcije Belgije, a na briselskom stadionu "Roi Baudouin" na kojem će biti odigrana utakmica smo posljednji put poraženi u martu 2005. godine sa visokih 4:1. 

Selektor tadašnjih "Ljiljana" je bio Blaž Slišković, a većina igrača iz te generacije danas je zapostavljena i zaboravljena u medijima. Neki su nakon završetka karijere odlučili ostati u fudbalskim vodama,uplovivši u menadžerske i trenerske vode, međutim postoje i oni koji su se okrenuli drugima zanimanjima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U nastavku ćemo vas podsjetiti sa igračima koji su igrali u tom periodu. Danas je aktuelni reprezentativac jedino Emir Spahić. 

1. Kenan Hasagić

Na golu reprezentacije BiH koja je posljednji put igrala u Briselu bio je Kenan Hasagić. 

Hasagić je u periodu od 2003. do 2011. godine branio za naš nacionalni tim i uknjižio je ukupno 43 nastupa, a danas kada je prošlo tri godine od završetka karijere živi u Sarajevu i uskoro planira uploviti u trenerske vode. 

Nekadšanji golman Željezničara je upisao trenerski UEFA program i bio je među kandidatima da naslijedi Envera Lugušića na poziciji trenera golmana u našem nacionalnom timu. Čast je na kraju dobio Adnan Gušo. 

Podsjetimo da je Hasagić pored Željezničara u svojoj karijeri još branio za Rudar Kakanj, Vorwarts Steyr, Altay, Gaziantepspor i Istanbul BB - današnji Basaksehir. 

2. Branimir Bajić

Odlukom selektora Blaža Sliškovića štoperski tandem sa Emirom Spahićem je činio Branimir Bajić. 

U to vrijeme Bajić je nastupao za beogradski Partizan, a u svojoj 36 godini se još uvijek aktivno bavi fudbalom i član je Duisburga. U ovom klubu je trenutno kapiten, a još je igrao za Radnik, Al-Wahdu, Koblenz i Denizlispor. 

3. Saša Papac

Saša Papac je svojevremeno bio neizostavan član u prvoj postavi reprezentacije BiH. 

Njegov fudbal je bio istovremeno lagan i žestok. Na poziciji lijevog beka je igrao čvrsto i pouzdano, a nije se ustručavao ni otići u šesnaesterac protivničkih ekipa.

Sada kada je u mirovini radi kao skaut u reprezentaciji BiH. Kao igrač je najveći trag ostavio u Glasgow Rangersu, a još je nosio dresove Austrije Beč, Karntena i Širokog Brijega u kojem je započeo karijeru.   

4. Ninoslav Milenković

U medijima pomalo zapostavljeni i zaboravljeni Ninoslav Milenković i danas je ljubimac navijača reprezentacije.

Iako je rođen u Subotici, kada je dobio priliku da obuče dres reprezentacije BiH nije mnogo razmišljao i svoj drugi nastup je imao upravo u Briselu protiv Belgije. Odigrao je Milenković cijeli susret na odbrambenoj poziciji. 

Milenković također planira da uplovi u trenerske vode u skorije vrijeme, a zahvaljujući poznanstvima koje je stekao tokom karijere radi također uspješno i kao fudbalski agent. 

Kao igrač je nastupao za Dynamo Dresden, Jugesheim, Hajduk iz Kule, Leotar, Lierse, Germinal Beerschot, St. Truiden, Sarajevo, Panserraikos, Enosis Neon Paralimni, QD Jonoon, Istru 1961 i Doxu Dramas. 

5. Zlatan Bajramović

Zlatan Bajramović je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih reprezentativaca BiH. 

Kod svih selektora Bajramović je bio omiljen igrač. Nezamjenjiv. U utakmici protiv Belgije je također bio zauzeo standardno mjesto, a iako je rezultat izostao, svoj dio posla u veznom redu je bio odradio vrlo dobro. 

Zbog problema sa povredama Bajramović je bio primoran 2011. godine kada je igrao za Eintracht prekinuti igračku karijeru. Danas je trener u njemačkom petoligašu Bahlingeru. 

6. Mirsad Bešlija

Kao reprezentativac Mirsad Bešlija je ostavio veliki trag igrajući u dresu BiH. 

U većini utakmica koje je odigrao je bio standardan, a bivši selektor Blaž Slišković mu je ukazao povjerenje i u Briselu kada je protiv Belgije (4:1) odigrao 90 minuta. 

Bešlija se nakon karijere posvetio porodičnom životu i trenutno živi u Visokom. O trenerskim vodama ne razmišlja jer mu je to, kako je ranije rekao, ozbiljnija funkcija. 

7. Ivica Grlić

Ivica Grlić je za reprezentaciju BiH nastupao u periodu od 2004. do 2006. godine. 

Zajedno sa Bajramovićem i Bešlijom je činio vezni red u utakmici protiv Belgije, a razlog zbog kojeg se realtivno kratko zadržao u najboljem bh. timu leži u tome što je kod Blaža Sliškovića debitovao sa punih 29 godina.

Već nekoliko godina Grlić radio u njemačkom trećeligašu Duisburgu kao sportski direktor. Kao igrač u istom klubu je ostavio veliki trag, a još je igrao za Munchen 1860, Alemaniu Aachen, Koln i Fortunu Koln. 

8. Elvir Baljić

Već dvije decenije proslavljeni bh. reprezentativac Elvir Baljić živi na relaciji Istanbul - Sarajevo. 

Nakon završetka karijere se okušao u pjevačkim vodama, a moglo bi se reći da se i sa mikrofonom snalazio skoro kao sa loptom. Njegov album "Novi dan" objavljen 2005. godine je imao nekoliko hit pjesama. 

U trenerskom poslu se prvi put okušao 2010. godine kada je dobio priliku da radi kao pomoćni trener u reprezentaciji BiH, da bi potom jedno vrijeme trenirao turski Karabukspor. Trenutno je bez angažmana. 

9. Sergej Barbarez

Dolaskom novih mladih zvijezda u reprezentaciju ime Sergej Barbarez sve manje se spominje

Dugo vremena Barbarez je bio kapiten reprezentacije BiH, a razlog zašto nije odigrao više od 47 utakmica leži u tome što se 2006. godine zbog raznih afera u N/FSBiH na veliku žalost navijača oprostio od najdražeg dresa. 

Dok čeka trenerski posao, Barbarez je vjeran trenutnoj ljubavi - pokeru i već je imao priliku igrati na prestižnim turnirima poput "World Series of Poker". Prije nego što je izabran Mehmed Baždarević je dobro kotirao i u izboru za selektora reprezentacije BiH. 

U utakmici protiv Belgije je činio ofanzivni red zajedno sa Bolićem i Baljićem. 

10. Elvir Bolić

Jedini pogodak u utakmici protiv Belgije (4:1) za BiH je bio postigao upravo Elvir Bolić. 

Svojevremeno je Bolić bio prvi strijelac i kapiten reprezentacije, a sada kada je u mirovini našao je svoj mir u tenisu. Otvorio je i restoran "Paper Moon" koji je postao omiljeno okupljalište osoba iz kulturnog i javnog života. 

Tokom karijere je imao priliku igrati za dva najveća turska kluba Galatasaray i Fenerbahče. 

11. Vladan Grujić

U utakmici protiv Belgije priliku za igru Vladan Grujić je dobio u 72. minuti zamijenivši Ivicu Grlića. 

Tadašnji igrač ruskog Spartak Vladikavkaza je dobro odgovorio zadacima koje mu je namijenio Blaž Slišković, a za reprezentaciju BiH je igrao sve do 2006. godine i ubjedljivog poraza od Grčke (0:4) na Bilinom polju. 

Karijeru je okončao u Voždovcu u kojem danas ima funkciju skauta za područje BiH, a jedan je od osnivača banjalučke škole fudbala Spartak. 

12. Nedim Halilović

Tokom jednogodišnje epizode u reprezentaciji Nedim Halilović je uglavnom imao ulogu džokera s klupe. 

Protiv Belgije je ušao u igru u drugom poluvremenu, a poziv u državni tim je bio dobio dok je igrao za Varteks. 

Danas Halilović živi u Varaždinu i od 2014. godine igra za niželigaški NK Novi Marof. U najboljim igračkim godinama je nastupao za Slobodu, Orebro, Rijeku, Dinamo iz Tirane, Dalkurd... 

13. Zvjezdan Misimović

U utakmici protiv Belgije sa klupe je ušao i legendarni Zvjezdan Misimović.

Misimović se od reprezentacije oprostio 2014. godine nakon Svjetskog prvenstva, a odluka o povlačenju je bila ispravna iz razloga što u poznim igračkim godinama nije mogao odgovoriti zahtjevima modernog fudbala. 

Karijeru bi zvanično mogao prekinuti naredne zime kada mu ističe ugovor sa kineskim Beijing Rehneom. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.