Izborili se sa teškom bolešću

Deset velikih heroja: Fudbaleri koji su pobijedili rak

Priličan je broj sportista koji su se tokom karijere suočavali sa strašnom dijagnozom i vodili najteže životne bitke.

Priča koju vam donosimo tiče se desetorice fudbalera koji su pobijedili rak i potom se vratili na fudbalske terene. Neki su se vraćali još jači, neki nikada dosegli svoj stari nivo ali je jasno da su se svi vratili bogatiji za jedno teško, ali veliko iskustvo.

Znamo da vam je prva asocijacija Eric Abidal, ali Francuz nije jedini kojeg je napala ova teška bolest. U nastavku pogledajte i ostale...

Sergio Aragoneses

Nekadašnji golman Atletico Madrida, Getafea i Herculesa se dva puta uspio izboriti sa opakom bolešću. Prvo je 2005. godine braneći za Elche dobio rak testisa, a zatim mu se bolest vratila dvije godine kasnije, dok je bio član Herculesa. Srećom, Aragoneses je i drugi put izašao kao pobjednik.

Sergio Aragoneses je profesionalnu karijeru završio prošle godine u španskom niželigašu po imenu Marino. 

Jose Francisco Molina

Jose Franisco Molina je 2002. godine obolio od raka testisa dok je igrao za Deportivo La Corunu, ali je uspio da pobijedi tešku bolest i vrati se na teren. Za Deportivo je kasnije igrao do 2006. godine.

Molina danas radi kao trener u Indiji u klubu Atletico Kolkata.

Jose Maria Buljubasich

Bivši argentinski golman ima nevjerovatnu priču iza sebe. Njemu je 2006. godine dijagnosticiran tumor mozga kojeg je uspješno izliječio i vratio se među stative.

U tom periodu je branio za Club Universidad de Chile, s kojim je jednu godinu nakon izlječenja osvojio šampionsku titulu.

Carlos Roa

Bivši argentinski golman je 2004. godine pobijedio rak testisa nakon čega se uspio vratiti fudbalu. U karijeri je branio za Racing de Avellanedu, Lanus, Mallorcu, Albacete...

Jonas Gutierrez

Priča Jonasa Gutierreza je većini dobro poznata. Bivši argentinski reprezentativac je u oktobru 2013. godine saznao da ima rak testisa, nakon čega je prošao dug proces liječenja i rehabilitacije, te se u februaru 2015. najzad uspio vratiti fudbalu.

Sve vrijeme je Jonas bio član Newcastlea, iako je jedno vrijeme igrao na posudbi u Norwichu, i postigao je gol kojim su Svrake prije dvije sezone izbjegli ispadanje iz Premier lige. Njegov završetak s Newcastleom nije bio sjajan, jer je u junu 2015. godine dobio otkaz. Taj slučaj se 'vukao' i na sudu, a Jonas je dobio tužbu protiv svog bivšeg kluba, kojeg je optužio za diskriminaciju.

Jonas (33) se i dalje aktivno bavi fudbalom i član je Defense y Justicije.

Juan Carlos Bazalar

Bivši peruanski golman je karijeru završio prije sedam godina, ali svakako da i njegova priča zaslužuje pažnju. Prošle godine je Bazalaru dijagnosticiran rak, kojeg je uspio savladati i vratiti se fudbalskim obavezama.

Bazalar (48) i dalje radi kao trener u peruanskom Pacificu.

Eric Abidal

Bivši fudbaler Barcelone će ostati zapamćen po herojskoj borbi za život. Rak jetre mu je prvi put dijagnosticiran u martu 2011. godine, kada je prvi put operisan, a vratio se godinu dana kasnije.

Hrabri Abidal je prošao pet operacija nakon čega je obavio transplantaciju jetre, koju mu je donirao rođak. 

"Kada sam saznao da sam bolestan, imao sam dva motiva da ozdravim. Jedan je bio da gledam svoju djecu kako odrastaju, a drugi da opet zaigram nogomet za Barcelonu", rekao je Abidal nakon što se izliječio.

U velikom klubu kao što je Barcelona Abidal je teško mogao 'pratiti tempo' nakon povratka fudbalu, ali je ipak povremeno dobijao priliku. Abidal je 2013. godine prešao u Monaco u kojem je odigrao jednu sezonu, nakon čega je prešao u Olympiakos gdje je i završio svoju karijeru.

Abidal je i dan danas jedan od najvećih svjetskih simbola borbe protiv opake bolesti.

German Mono Burgos

Sadašnji pomoćnik Diega Simenoea u Atletico Madridu je 2003. godine dobio rak bubrega s kojim se uspio izboriti i vratiti se igranju fudbala. U vrijeme kada je obolio od bolesti, Burgos je bio fudbaler Atletico Madrida, ali se od aktivnog igranja oprostio već 2004. godine.

Luboslav Penev

Luboslav Penev je 1994. godine vodio bitku sa rakom testisa i to dok je bio fudbaler Valencije. Nekadašnji bugarski reprezentativac je zbog bolesti propustio Svjetsko prvenstvo koje se igralo te godine, ali se oporavio i nakon toga zaigrao za Atletico Madrid..

Penev je svoju karijeru završio 2002. godine, a potom se okušao i u trenerskim vodama. Vodio je neke od najboljih klubova u svojoj domovini kao što su CSKA, Litex i Botev, a u periodu od 2011. do 2014. je bio i selektor Bugarske.

Arjen Robben

Nije toliko poznato da je Arjen Robben 2004. godine prebolovao rak testisa. Desilo se to kada je sjajni Holanđanin kao 20-godišnjak potpisao za Chelsea, a bolest ga nije spriječila da izraste u jednog od najboljih fudbalera današnjice.

"Kada mi je otkriven rak, bio sam u šoku, baš u smrtnom strahu. Ali, ljudi oko mene bili su divni, davali mi snagu i na tome sam im vječno zahvalan. Ljekari su sve otkrili na vrijeme, a ja sam bio jako disciplinovan. Tada nisam razmišljao o nogometu i samo sam slušao upute lijekara", govorio je Robben.

Holandski fudbaler se, kao što svi znamo, vratio fudbalu jači nego ikad a igrajući za Bayern je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.