Nova sezona pred nama

Liga 10: Počinje borba pod obručima u BiH

Midhat Šljivak

Utakmicama prvog kola ovog vikenda počinje košarkaško prvenstvo BiH za muškarce.

Za razliku od prethodnih godina, kada se igrala Liga 12, ove sezone u društvu najboljih bh. ekipa igraće 10 timova.

Nakon 18 kola biće formirani Liga za prvaka i Liga za opstanak. Posljednjeplasirana ekipa nakon ligaškog dijela takmičenja ispast će u niži rang, a njima će se tamo pridružiti i posljednji tim iz Lige za opstanak.

Pet najboljih ekipa iz prvog dijela sezone ide u borbu za doigravanje, a u Ligi 6 će im se pridružiti aktuelni prvak Igokea.

Nova sezona donosi znatno veći kvalitet košarke. Odavno liga neće donijeti zanimljivije duele, a ekipe su odlučile da rostere pojačaju što je više moguće.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Prvenstvo će biti dosta izjednačeno, a vodiće se velika bitka za pet pozicija koje vode u Ligu za prvaka.

10. KK Bošnjak Hadžići

Ekipa Bošnjaka je prošle sezone uz Kakanj bila najveće iznenađenje bh. prvenstva. Ove sezone je cilj izboriti opstanak, a trener Amir Rešidović je skupio ekipu koja igra izuzetno brzu košarku. Ove sezone je cilj opstanak u društvu najboljih ekipa, a tim iz Hadžića ima zaista solidan roster kojim bi to mogli i dokučiti. Protiv Bošnjaka će svaki tim, posebno u Hadžićima, morati dobro da se namuči kako bi došli do pobjede.

Roster: Dovadžija, Kadić, Petković, Mujić, Hrgić, Damjanović, Sarajlić, Fazlić, Fejzić, Kustura, Buza.

Trener: Amir Rešidović.

9. KK Građanski Bijeljina

Ekipa Građanskog prošle sezone izborila je opstanak što žele i ove. Novi trener Goran Šehovac je uspio skupiti soldinu ekipu, koja će na iskustvo pokušati osigurati opstanak u društvu najboljih timova BiH.

"Prvi cilj je da izborimo opstanak, ali se time nećemo zadovoljiti. Probleme nam stvaraju povrede pa u naredna dva mjeseca ne možemo računati na Pavlja Boljkovica umjesto kojeg je stigao Milijan Bocka, te je još povrijeđen Filip Pajević.  U prva četiri kola gostovaćemo tri puta kod pretendenata na vrh i biće nam jako teško", rekao je Šehovac.

Roster: Boljković, Vasilić, Vlažić, Bocka, Negovanović, Svitlica, Kolaković, Pajević, Simić, Milošević, Marojević.

Trener: Goran Šehovac.

8. KK Leotar Trebinje

Uvijek neugodna ekipa Leotara ostala je bez nekoliko jako bitnih imena u odnosu na prošlu sezonu. Ove sezone ekipu su napustili: Radenković, Šakotić, Rikalo, Komnenović, Sudžum, kao i trener Dragoljub Vidačić. Novi trener je Radoslav Ivanković, a ovosezonski cilj je izboriti opstanak.

"Kasnili smo sa pripremama, a nismo ni formirali ekipu koju smo željeli. Jedini cilj nam je da izborimo opstanak", istakao je Ivanković

Roster: Kovačević, Radović, Aleksić, Pelkić, Mijović, Batinić, Lužaić, Radmilović, Milanović, Ninković, Nikolić, Đurasović. Trener: Radoslav Ivanković.

7. HKK Zrinjski Mostar

Zrinjski je ekipa kojoj je u novoj sezoni cilj afirmacija mladih igrača i tome će biti maksimalno posvećena pažnja. Trener Hrvoje Vlašić je poznato i priznato trenersko ime, a klub je doveo i pojačanja. Amerikanac Torrion Brummitt i Draško Knežević su nova imena u ekipi i svakako će predstavljati velika pojačanja za ovaj tim i mostarski tim će za sve biti izuzetno neugodan rival.
"Nama je cilj da ove sezone afirmišemo mlade igrače. To je naš primarni cilj, a o rezultatskim ambicijama ćemo pričati kad krene sezona", rekao je trener Vlašić.

Roster: Demić, Zovko, Knežević, Barać, Golemac, Brajković, Šamadan, Gilja, Petrić, Zovko, Brummitt, Princ.

Trener: Hrvoje Vlašić

6. OKK Sloboda Tuzla

Visoke ciljeve u novoj sezoni ima i OKK Sloboda. Najveće pojačanje je iskusni trener Velimir Gašić, a u klub su stigla i samim solidna pojačanja. Novi igrači tuzlanskog tima postali su Ahmedović, Rikalo, Petro, Đumić, Brown i Dželetović, a cilj tima je svakako plasman u Ligu za prvaka.

Gašić je svakako najveća prednost Slobode, a tim je dobro popunjen na svim pozicijama. Na tuzlanski tim može se računati kao glavnog kandidata za plasman među najbolje timove u BiH.

Roster: Pilavdžić, Čerkezović, Muratović, Jakupović, Hasandić, Ahmedović, Rikalo, Petro, Latifagić, Lasetović, Omerović, Đumić, Brown, Dželetović.

Trener: Velimir Gašić

5. KK Mladost Mrkonjić Grad

Sa kompletno novim igračkim kadrom ekipa Mladosti iz Mrkonjić Grada krenuće u novu sezonu Lige 10.

Trener Goran Sladojević ostao je bez startne petorke, a tijekom ljeta tim su napustili plejmejker Draško Knežević, koji je pojačao Zrinjski, bek Vojin Svilar(Kakanj), krilo Dragan Đuranović  krilni centar Aleksandar Radukić i Marko Jeremić.

Veliko pojačanje je stiglo u vidu odličnog šutera Nenada Vukovića, a posve nova ekipa u kojoj je i nekoliko juniora ne izgleda nimalo loše.

"Teško ćemo ponoviti prošlu sezonu i pred nama je novi izazov. Ekipa je nova, ali teško je govoriti o nekim ambicijama", rekao je trener Sladojević.

MLADOST(MG): Aleksić, Vuković, Antić, Vučković, Milošević, Jotić, Ivetić, Radanović, Ljuboja, Nišavić, Stanojević, Marinković.

Trener: Goran Sladojević.

4. HKK Široki Brijeg

Višestruki prvak BiH u novu sezonu ulazi s jako mladim timom i teško je odrediti koje su realne mogućnosti tima. Većina igrača ovog tima jedva da je punoljetna, a centar Ante Đugum je s 28 godina najstariji igrač ovog tima i on će nositi igru uz Josipa Naletilića.

"U ovom trenutku teško je kazati kakve su naše rezultatske mogućnosti. Naša momčad ima potencijala, igrači imaju talenta, ali da bi ostvarili igrački napredak treba im puno napornog rada. Kroz pripreme i pripremne utakmice vidjeli smo sve što će nas pratiti i kroz prvenstvo. Jednostavno, nedostatak kvalitete morat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću, čvrstom i discipliniranom igrom u obrani i svi ćemo morati imati puno strpljenja. Bit će oscilacija, bit će pogrešaka, ali jednostavno, to moramo istrpjeti, to je cijena odrastanja naših mladih igrača", rekao je Bilinovac.

Roster: Karačić, Naletilić, Pervan, Soldo, Đugum, Šušak, Planinić, Zadro, Čolak, Zubac, Brown, Šušak, Čović, M. Drežnjak, D. Drežnjak, Batinić, Damjanović

Trener: Romeo Bilinovac.

3. KK Spars Sarajevo

Sparsi su već godinama tim koji je u samom vrhu bh. košarke. Međutim, usprkos velikim ulaganjima nisu uspjeli da ugroze Igokeu, ali je finale i ove sezone glavni cilj tima Marka Trbića.

"Očekujem velike stvari. Vjerovatno će nam na početku sezone faliti malo uigranosti, ali očekujem da tim profunkcioniše u drugom dijelu prvenstva. Vjerujem u plasman u Ligu za prvaka", rekao je Trbić.

Sparsi su doveli nekoliko pojačanja ove sezone, te će uz igrače koji su ostali u klubu, sigurno biti jedan od glavnih kandidata za sam vrh.

Roster: Zahiragić, Peršić, Kočić, Reljić, Sokolović, Babović, Biberović, Tiganj, Spasov, Manjgafić, Stepanović, Mičić, Ilić, Đuković, Pirić, Bašić.

Trener: Marko Trbić

2. KK Bosna Royal Sarajevo

Novo rukovodstvo Bosne Royal vratilo je tim iz potpunog ambisa, pa će Bosna barem prema rosteru biti jedan od favorita za finale prvenstva BiH.

Klub je tijekom ljeta doveo nekoliko provjerenih imena među kojima su Goran Ikonić, Haris Selalić, Josh Hagins, Maksim Šturanović, Ljubomir Čampara...

Svi ovi igrači će uz Sašu Vasiljevića, Strahinju Dragičevića i Vladimira Đorđevića biti okosnica ekipe koja je sigurno spremna za visoke ciljeve.

"Nama je cilj vratiti Bosnu tamo gdje pripada. Želja je stabilizacija tima i sami vrh tabele", rekao je Damir Krupalija.

Roster: Vasiljević, Ikonić, Dragičević, Delalić, Hagins, Đorđević, Čampara, Alikadić, Šarić, Durak, Šturanović, Topčić, Dragolj, Bradić, Rešidović.

Trener: Dušan Gvozdić

1. KK Kakanj

Tim Josipa Pandže prošle sezone je igrao fantastično, te je zaustavljen tek u finalu protiv Igokee. I u novoj sezoni ovaj tim će biti jedan od glavnih kandidata za najviši plasman.

Tim su ovog ljeta napustili Pavle Boljkovav i Haris Delalić, a na insistiranje Pandže umjesto njih su stigli Vojin Svilar, Haris Ćurevac i Rijad Smajlović.

"Ovo prvenstvo će biti veoma jako, vjerovatno i najjače u posljednjih pet godina. Biće veoma naporna i neizvjesna sezona", rekao je trener Kaknja Josip Pandža.

Roster: Dedić, Vranješ, Maksimović, Muflizović, Merdanović, Ćurevac, Đozić, Đelmo, Palavra, Svilar, Tomić, Smajlović. Trener:Josip Pandža.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.