Olako ih se odrekao

Lista zvijezda: Sve žrtve Pepa Guardiola

Endin Čaušević

Španski stručnjak Pep Guardiola u svojoj trenerskoj karijeri osvojio je preko 20 trofeja, ali također ostati će upamćen kao trener koji se lako odricao velikih zvijezda.

Guardiola je nakon tri godine odlučio da napusti Bayern i svoju karijeru nastavi u Manchester Cityju. Odmah po svom dolasku na Etihad španski stručnjak je dao do znanja svim igračima da će biti velikih promjena.

Naravno, Guardiola je održao svoju riječ, a prvi koji je platio taj ceh bio je Joe Hart. Ipak, čini se da on neće biti jedini jer su navijači počeli sumnjati da će sudbinu otpisanih zvijezda Pepa Guardiole.

7. Ronaldinho

Brazilski čarobljak pružao je fenomenalne partije u dresu Barcelone, te je ovaj klub vratio u sami vrh svjetskog fudbala. Ipak, u ljeto 2008. godine za novog trenera izabran je Pep Guardiola koji je odmah poručio da Ronaldinho može potražiti novi klub.

Ronaldinho je odlučio da ode u Milan, a ovaj potez rasplakao je mnoge navijače Barcelone koji su tada shvatili da je to kraj jedne ere.

6. Samuel Eto'o

Samuel Eto'o je za razliku od Ronaldinha ostao jednu sezonu duže na Nou Campu. Barca je te godine osvojila Ligu prvaka u Rimu protiv Manchester Uniteda, a prvi gol postigao je upravo Kamerunac. Eto'o je iza sebe imao fenomenalnu sezonu, ali kao grom iz vedra neba stigla je informacija da Eto'o ide u Inter.

Kamerunac je i u Interu igrao fenomenalno i u svojoj prvoj sezoni u novoj ekipi ponovo je stigao do titule Lige prvaka. Kasnije se ispostavilo da je ovo bila velika greša Guardiole.

5. Zlatan Ibrahimović

Ibrahimović je bio glavni "krivac" što je Eto'o otišao u Inter. Španski stručnjak je bio odlučan da dovede Ibru u Barcu, a suprotnom pravcu otišao je Kamerunac i 40 miliona eura. Šveđanin je prvi dio sezone igrao odlično, ali se onda desilo nešto što niko ne može shvatiti.

Guardiola je tek tako odlučio da mu više ne treba jedan od najboljih napadača svijeta, te je Ibra drugi dio sezone presjedio na klupi. Ovaj dvojac imao je nekoliko svađa nakon toga, a sve to dovelo je do toga da Ibrahimović napusti Barcelonu nakon samo jedne sezone.

4. Yaya Toure (dva puta)

Yaya Toure je sigurno jedan od najboljih veznih igrača u posljednih desetak godina. U Barceloni je pokazao da se radi o sjajnom igraču, ali nije odgovarao Guardioli koji ga je prodao Cityju. Toure je u engleskoj ekipi pokazao koliko vrijedi, ali se šokirao kada je saznao da će ovog ljeta ponovo raditi s Pepom.

Odmah po dolasku Guardiole na Etihad postalo je jasno da se Toure neće naigrati. Očito da španski stručnjak ne voli Tourea i samo je pitanje vremena kada će ovaj igrač promijeniti klub.

3. Bastian Schweinsteiger

Schweinsteiger je do prošlog ljeta bio ikona Bayerna, ali je na iznenađenje mnogih odlučio da napusti Bavarce. Mnogima nije bilo jasno da je to uradio jer mu je Guardiola poručio da više ne računa na njega. Schweinsteiger je otišao u Manchester United, ali i tu je doživio istu sudbinu.

Mourinho je odlučio da mu Schweinsteiger ne treba, te da njemački fudbaler može da ide. Sigurno da sebi nikada neće oprostiti što je morao napustiti Bayern.

2. Joe Hart

Yaya Toure nije jedini igrač koji je na svojoj koži osjetio netrpeljivost od Guardiole. Španski stručnjak je na iznenađenje svih navijača Manchester Cityja odlučio da proda Joea Harta samo zato što misli da ovaj ne zna dovoljno dobro da igra nogom.

Hart je tužno napustio Etihad i otišao je u Torino, a na njegovo mjesto stigao je Claudio Bravo. Sada već bivši golman Barcelone napravio je nekoliko kardinalnih grešaka u novom klubu, te su mnogi rekli da je Hart trebao ostati na Etihadu.

1. Sergio Aguero

Kao što smo napisali u uvodu ovog teksta ovih dana mnogo pažnje usmjereno je na Pepa Guardiolu. Engleski mediji špekulišu da je on u malom sukobu sa Aguerom, te da bi Argentinac mogao da doživi sudbinu opisanih zvijezda. Aguero je nesumljivo najbolji igrač Cityja, ali to definitvno ne igra nikakvu ulogu kod Guardiole.

Već nekoliko utakmica Pep je Aguera ostavljao na klupi iako se argentinski fudbaler u potpunosti oporavio od povrede. Špekuliše se svašta, ali još uvijek se ne zna prva istina oko statusa Aguera u Cityju. Bila bi zaista šteta kada bi ga se Guardiola odrekao.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.