United, Real, City...

Top 10 najskupljih timova na svijetu

Edmir Škorić

Manchester United je trenutno najskuplji tim na svijetu i igrački kadar Crvenih vragova košta 718 miliona eura.

United je broj jedan u svijetu po potrošnji novca na igrače, mada rezultati nisu baš očekivani.

Iza Uniteda su Real Madrid i Manchester City, ekipe koje u svojim redovima imaju najskuplje igrače.

Uglavnom, ništa neočekivano kada je u pitanju lista 10 najskupljih ekipa na svijetu.

10. Liverpool (356 miliona eura)

Liverpool je trenutno u vrhu Premiershipa nakon dobrog početka sezone. Njemački trener je među najboljima na svijetu, a i bez skupih pojačanja spreman je da napravi dobar rezultat.

Vlasnik kluba John W, Henry potrošio je na trenutni igrački kadar ukupno 356 miliona eura i to klub uvršata na 10. mjesto najskupljih na svijetu. Sadio Mane je najskuplji sa 39 miliona funti, dok Roberto Firmino košta 29 miliona.

9. Bayern Minhen (357 miliona eura)

Njemački prvak jedan je od najjačih timova u Evropi zadnjih godina. Bavarci uvijek na ljeto dovedu jedno ili dvoje kvalitetnih pojačanja, no ne troše pretjerano puno obzirom na svoj financijski status.

Vlasnici kluba su potrošili 357 miliona eura na trenutne igrače, a Mats Hummels je koštao 35 miliona eura. Ipak, najviše je uloženo u mladog Renata Sanchesa, koji je navodno na kraju Bayerna koštao čak 80 miliona eura.

8. Arsenal (381 milion eura)

Iako navijači često kritikuju Arsenea Wengera kako malo ulaže u ekipu, ipak treba imati na umu da ovaj tim trenutno košta 381 milion eura i osmi je na listi najskupljih na svijetu.

Prošlo je puno vremena od posljednje Arsenalove titule i zbog toga navijači žele da klub po kupovini bude u rangu Reala, Cityja, Barce, Uniteda... Najveće Arsenalovo pojačanje je Oezil, koji je za 47 miliona eura stigao iz Reala 2013, godine, a godinu dana kasnije Alexis Sanchez je plaćen 42.5 miliona eura. 

7. Juventus (395 miliona eura)

Juventus je godinama u vrhu italijanskog nogometa, ali vlasnici žele da tu dominaciju ostvare i u Evropi, pa je zato ovog ljeta potrošeno puno novca na pojačanja kao što su Miralem Pjanić i Gonzalo Higuain.

Higuain je najveće pojačanje Stare dame sa 90 miliona eura, dok je više od 40 miliona eura plaćen Paulo Dybala prošlog ljeta. Miralem Pjanić je Juve koštao 30 miliona, također je jedno od većih pojačanja. Ukupna vrijednost ovog tima procjenjuje se na 395 miliona eura.

6. PSG (455 miliona eura)

Od kada su bogati Arapi zasjeli na čelo PSG-a, ovaj klub osvaja trofeje u Francuskoj i dovodi zvijezde. Iako je otišla najveća - Zlatan Ibrahimović, PSG i dalje ima vrhunske igrače, koji imaju svoju vrijednost i ona nije mala.

Čak 455 miliona eura je trenutna vrijednost PSG-a, a igrači put Pastorea, Silve, Moure i Cavanija, te Di Marije plaćeni su ogromnim ciframa. 

5. Chelsea (481 milion eura)

Možda nekima na prvu zvuči čudno, ali je Chelsea je peti tim po vrijednosti u ovom trenutku. Plavci su na čelu s Romanom Abramovičem dovodili mnoge zvijezde od 2003. godine.

Trenutna ekipa vrijedi 481 milion eura, a među skupljima su David Luiz sa 34 miliona, potom Michy Batshuayi sa 33 miliona i N'Golo Kante sa 32 miliona eura. 

No, ni taj uloženi novac Chelseaju zasad ne donosi dobre rezultate.

4. Barcelona (485 miliona eura)

Možda nije najskuplji, ali Barcelona je jedan od najboljih timova na svijetu. Vrijednost ovog tima sada se procjenjuje na 485 miliona eura, što ga svrstava na četvrto mjesto najskupljih timova.

Najviše su plaćeni od trenutnih igrača Luis Suarez (75) i Neymar (57.1) miliona eura, dok je Arda u 2015. godini doveden za 24 milion. 

3. Manchester City (611 miliona eura)

Eh, ovo nije nikakvo iznenađenje. City je treći najskuplji tim svijeta sa 611 utrošenih miliona eura na trenutnu momčad.

Pep Guardiola je došao ljetos, doveo je mnoge zvijezde, a velike novce uložio je u Stonesa, Nolita, Sanea, Gundogana... 

Nešto ranije, Aguero je 40 miliona koštao Građane, Fernandinho je plaćen 40 miliona, a Kevin de Bruyne je plaćen 74 miliona eura, dok je Sterlingovo dovođenje koštalo City 62.5 miliona eura.

2. Real Madrid (634 miliona eura)

Kraljevi su na drugom mjestu, a ekipa koju trenira Zinedine Zidane vrijedi 634 miliona eura i to nije nikakvo čudo, obzirom da su tu igrači poput Ronalda i Balea.

Ronaldo je stigao za 80 miliona funti, Bale za 85.5 miliona, Rodriguez je plaćen 63.7 miliona, a ovog ljeta nije bilo većih transfera kada je madridski tim u pitanju. Jedino se vratio Alvaro Morata iz Juventusa.

1. Manchester United (718 miliona eura)

I dočekali smo prvu poziciju, a ona je pripala Manchester Unitedu. Ionako se dosta trošilo na Old Traffordu, ali nakon dolaska Josea Mourinha, pomjerene su sve granice.

Samo za Pogbu je United platio 105 miliona eura, a veliki novac je utrošen u dovođenje Martiala, Mate, Mkhitaryna,a Baillyja... 

Sve u svemu, Unitedov sastav košta 718 miliona eura, a kako Crveni vragovi sada igraju - nerealno. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.