Pet najvećih nesreća u historiji

Sportske tragedije: Avionske nesreće koje su uzdrmale svijet

Endin Čaušević

Svijet je danas potresla velika tragedija koja se desila u Kolumbiji nakon pada aviona s kojim su putovali članovi brazilskog Chapecoensea.

Ovaj brazilski klub prije pet dana ostvario je veliki historijski uspjeh plasmanom u finale Copa Sudamericane, ali je danas sve to stavljeno u drugi plan. Avion s kojim je putovala delegacija ovog kluba pao je u Kolumbiji, a čak 76 osoba je poginulo.

Ipak, ovo nije jedina tragedija koja je zadesila sport u historiji jer ih je nažalost bilo još mnogo. U ovim nesrećama ginule su kompletne fudbalske ekipe, a današnja nesreća samo nas je posjetila na njih.

U nastavku pogledajte neke od nesreća koje su u prošlosti uzdrmale svijet, a zadnja se desila 2011. godine u Rusiji.

5. Fudbalska reprezentacija Zambije

Jedna od najtežih avionski nesreća u svijetu sporta desila se 1993. godine u Africi. Tada je reprezentacija Zambije putovala na meč kvalifikacija za SP 1994. godine koje se igralo u Sjedinjenim Američkim Državama, a protivnik im je bio Senegal. 

Ipak, ubrzo nakon što je avion poletio došlo je do nesreće jer se srušio u Atlanski okean. U ovoj nesreći poginulo je svih 25 putnika, te pet članova posade. U avionu je bilo 18 reprezentativaca Zambije.

4. FC Torino

Velika nesreća zadesila je 1949. godine italijanski fudbal kada se srušio avion u kojem je bila ekipa Torina. U toj nesreći poginulo je čak 18 fudbalera ove ekipe, a ukupno je život izgubilo 31 osoba. Avion se zabio u planinu koja se nalazi u blizini Torina.

Torino je tada bio trostruki prvak Serije A, a deset igrača ove ekipe igrali su za reprezentaciju Italije. Nakon ove nesreće ovaj klub se nikada nije uspio u potpunosti oporaviti i vratiti u vrh italijanskog fudbala.

3. Hokejaški klub Lokomotiv

Prije pet godina desila se avionska nesreća u Rusiji koja rasplakala cijeli svijet. Naime, 7. septembra 2011. godine srušio se avion hokejskog tima Lokomotiv u kojem je poginuo cijeli tim ove ekipe. Život je tada u Tunoshnani izgubilo 27 igrača, dva trenera i sedam zvaničnika ruskog kluba.

2. Manchester United

Vjerovatno i najpoznatija avionska nesreća koja se desila u svijetu sporta je ona iz 1958. godine kada se srušio avion u kojem su bili članovi Manchester Uniteda. Tim su tada činile popularne "Busbyjeve bebe", a u ovoj tragediji poginulo je osam igrača ove slavne generacije.

Avion Crvenih đavola srušio se u Minhenu dok se klub vraća iz Beograda gdje su igrali meč Lige prvaka protiv Crvene zvezde. U ovoj nesreći stradala su 23 putnika, dok je 21 osoba preživjela. Tada se razmišljalo i o gašenju Uniteda, ali je ovaj klub smogao snage da nastavi i postane najtorfejniji engleski klub.

1. Chapechoense

Tragedija koja je danas potresla ne samo fudbalski, već cijeli svijet. Avion u kojem su bili igrači Chapechoensea srušio se u Kolumbiji, a poginulo je čak 76 osoba. Ovaj brazilski klub bio je pravi hit u Južnoj Americi jer je od četvrtog ranga brazilske lige za nekoliko godina došao do finala Copa Sudamericane.

Današnji pad aviona preživjela su trojica igrača koja se i dalje nalaze u veoma teškom stanju. Nakon što su osvanule i fotografije ove nesreće jasno je da je samo čudo spasilo trojicu preživjelih igrača. Crni dan za fudbal koji će ostati zauvijek upisan u historiji pored gore navedenih tragedija. Počivajte u miru!

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.