Stravična nesreća u Kolumbiji

Detalji pada: Zadnji signal avion emitovao u 00:55

Edmir Škorić

Avion Avro RJ85 avio-kompanije Lamia srušio se u Kolumbiji u noći sa ponedjeljka na utorak, a život je izgubilo 76 osoba.

U avionu se nalazila i brazilska nogometna ekipa Chapecoense, koja je trebala da u Medellinu igra protiv Atletica meč Copa Sudamericane. Nesreća se dogodila u Cerro El Gordo, u  blizini La Uniona, Antiquije. Detalji nesreće još nisu poznati, ali brazilski mediji objavili su neke informacije.

Pema sistemmu za praćenje aviona (Flightradar), moglo se uočiti da je avion pri padu imao brzinu od 263 km/h, a prethodno je čekao odobrenje da sleti, pa je bio primoran neko vrijeme kružiti iznad mjesta tragedije.

Avion je nakon ulaska u Kolumbiju bio primoran da pravi zaokret na desnu strau, a u 00:42 sata počeo je praviti krugove u suprotnom smjeru od ciljnog mjesta. Brzina aviona se kontinuirano smanjivala, no nema dokaza o eventualnim problemima.

Nakon jednog kruga, brzina aviona se s 409 km/h smanjila na 263 km/h, a posljednji signal prije pada avion je emitovao u 00:55.

Avion Avro RJ85 u kojem su se prevozili nesretni igrači imao je prethodno istog dana jedan let na putu Cochabamba - Santa Cruz de la Sierra, dok je drugi let bio od Santa Cruza do Medellina. Ovaj avion Chapecoense je koristio za čarter letove i bio je u bojama kluba.

Avion je star 17  godina godina i osam mjeseci, a prethodno je bio korišten u avio-kompanijama u Boliviji, Francuskoj i SAD-u. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi