Redsi traže golmana

Pet golmana koje bi Liverpool mogao dovesti

Kada se osvrnemo na dosadašnje osvajače engleske Premijer lige, ističe se veliki broj kvalitetnih golmanskih imena, koja su doprinosila svojim ekipama u ovom poduhvatu.

Da imenujemo samo neke, Peter Schmeichel, David Seaman, Edwin Van der Sar, Petr Cech, sve do jednoga golmani vrhunskog kvaliteta koji su zasigurno igrali ključnu ulogu u osvajanju Premijer lige u dresovima svojih klubova.

Simon Mignolet i Loris Karius, uz dužno poštovanje, nikada se neće spominjati u istom kontekstu kao gore navedene legende engleske Premijer lige. Ukoliko žele okončati 27-godišnje čekanje na titulu, u Liverpoolu će morati dovesti golmana koji je u mogućnosti da dođe u bilo koji tim i odma preuzme komandu nad svojom zadnjom linijom, kako su to nekad radili Schmeichel ili Cech.

Liverpool je na putu, i ove sezone, da primi preko 50 golova, iz čega bi se moglo zaključiti da u njihovoj zadnjoj liniji vlada haos zbog nedostatka pravog vođe odbrane.

Jurgen Klopp je do sada branio svoje golmane, međutim sve je izvjesnije da će morati potražiti dugoročno riješenje na golu tima sa Anfielda. Neke od mogućih opcija za dolazak u Liverpool ovog ljeta su:

5. Asmir Begović

Golman Chelseaja će vjerovatno osvojiti Premier ligu ove godine, međutim teško je vjerovati da će u skorije vrijeme dobiti priliku za igru, pored sjajnog Courtoisa koji je zacementirao svoje mjesto prvog golmana ekipe iz Londona.

29-godišnji Begović je premlad da bi bio zamjena na golu, pa se tako još u januaru povezivao sa prelaskom u Bournemouth. Iako je teško procijeniti formu igrača koji je zamjena, uzmemo li u obzir njegove partije u Stoke Cityju kada je branio fantastično, Begović bi bio pojačanje za svaki klub engleske Premijer lige.

Iako nije najizglednija, visoki Begović, svojom imponirajućom figurom sigurno bi bio odlična opcija i pojačanje za Kloppa.

4. Jan Oblak

Jan Oblak nema iskustva u Premier ligi, ali golman Atletico Madrida ipak ima respektabilno iskustvo u velikim utakmicama od kada je, 2014. godine, iz Benfike došao u Španiju.

Čak šta više, ovaj 24-godišnjak ima ogromno iskustvo za jednog tako mladog golmana, pa je tako veæ branio u finalu Evropa lige ali i Lige prvaka.

U sezoni 2015./2016. slovenski golman proglašen je najboljim u španskoj La ligi, takoðer, u istoj sezoni uvršten je u najboljih jedanaest španske lige.

Oblaka se stalno dovodi u vezu sa mogućim transferima, a odluči li ga Atletico pustiti, Liverpool će sigurno biti jedan od kandidata za njegovo dovođenje.

3. Kasper Schmeichel

Golman Leicester Cityja počeo je ozbiljno graditi svoju reputaciju u Premijer ligi, te dobiva zasluženo poštovanje zbog svojih igara, a ne zbog toga ko mu je otac.

Tridesetogodišnji Schmeichel bio je jedan od ključnih igrača Leicestera u prošlogodišnjem senzacionalnom osvajanju lige, kao i u njihovom ovogodišnjem prolasku u četvrtfinale Lige prvaka. Upravo je u osmini finala protiv Seville, Schmeichel odbranio dva penala u dvije utakmice, čime je osigurao prolazak svoje ekipe.

Iako Leicester niže uspjehe u Ligi prvaka, jasno je da će Schmeichel morati napustiti Lisice ukoliko se želi nastaviti takmičiti u Premijer ligi na najvišem nivou. 

Kao i Joeu Hartu i Schmeichelu će Liverpool biti jedina opcija želi li se pridružiti jednom od kandidata za osvajanje titule sljedeće godine.

2. Fraser Forster

Golman Southamptona nastavlja da impresionira, te polako zauzima Hartovo mjesto prvog golmana engleske reprezentacije. Proslavivši se u Celticu, 28-godišnji Forster nastavio je sa razvojem u Southamptonu, čime je dodatno privukao pažnju na sebe.

Forster je imao neke od svojih najboljih partija upravo protiv Liverpoola,  pa je tako imao nekoliko nevjerovatnih odbrana protiv tima sa Anfielda u Liga kupu. Southampton je uspio doći do finala tog takmičenja bez primljenog gola.

Ovaj visoki golman (2.01 cm), odlièno komanduje kaznenim prostorom i zadnjom linijom svoje odbrane, zbog čega bi se odlično uklopio u Kloppove planove.

1. Joe Hart

Dvostruki osvajač Premier lige, otpisan je u Manchester Cityju kao višak, te se trenutno nalazi na posudbi u Torinu. Meðutim malo je vjerovatno da će Hart po završetku posudbe potpisati ugovor sa Torinom. Kako se Hart, prema svojim riječima, želi vratiti u Prmeier ligu, i ponovo se takmièiti na najvišem nivou, vrlo vjerovatno je Liverpool jedina opcija za njega želi li se pridružiti klubu sa šampionskim ambicijama. 

Čini se da bi Joe Hart bio savršen izbor za Kloppa kojem nedostaje glasan i autoritativan golman. 

Procijenjena vrijednost od 20 miliona funti ne bi trebala odvratiti Liverpool ukoliko se odluče na dovođenje 30-godišnjeg Engleza.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.