Iz kola u kolo

Kako je Zrinjski stekao, pa prokockao veliku prednost?

Zrinjski je prvi dio sezone okončao na prvom mjestu na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine. Bez dileme, Plemići su to mjesto i zaslužili s obzirom da su velikim dijelom sezone držali lidersku poziciju. Od ukupno 22 odigrana kola, Zrinjski je čak 17 proveo na vrhu.

Plemići su sezonu započeli relativno dobro, a onda su napravili veliku seriju i sve je ukazivalo na to da će se 'prošetati ligom' i bez većih problema odbraniti naslov prvaka. Imali su Mostarci tokom sezone ogromnu bodovnu prednost nad Željezničarom i Sarajevom, najvećim i objektivno jedinim pravim konkurentima za titulu, ali u Ligu za prvaka na kraju ulaze sa minimalnom prednošću i u situaciji su da svakog trena mogu prepustiti vrh nekom od sarajevskih klubova.

U nastavku ćemo se bazirati na rezultate Zrinjskog od 1. do 22. kola, a posebno obratiti pažnju na stanje na tabeli. Tokom sezone su prvi pratioci Zrinjskog znali biti Sloboda, Mladost, Radnik i Krupa, ali s obzirom na trenutnu situaciju na tabeli, u posebnom fokusu će biti Željezničar i Sarajevo i njihove pozicije na tabeli.

Prvenstvo otvorili pobjedom

Zrinjski je već u 1. kolu prvenstva stekao dva boda prednosti u odnosu na Željezničar i Sarajevo, koji su i prije početka sezone naznačeni kao, uz Plemiće, najveći kandidati za titulu. Mostarci su na svom terenu savladali Radnik sa 2:1, dok su Željezničar i Sarajevo na Grbavici odigrali 1:1.

Drugo kolo i poraz od direktnog konkurenta za titulu

Drugo kolo donijelo je Mostarcima teško gostovanje na Koševu i poraz od Sarajeva rezultatom 2:0. U tom trenutku, Zrinjski je bio na sedmoj poziciji sa jednim bodom manje od sarajevskih rivala, ali ubrzo je uslijedila velika serija.

Pobjeda i remi

U trećem kolu je Zrinjski sa visokih 4:1 savladao Olimpik, nakon čega je osvojio bod na Pecari gdje je remizirao sa Širokim Brijegom (1:1). Nakon četiri kola, Plemići su bili treći na tabeli sa bodom manje od Sarajeva i bodom više od Željezničara. Na prvom mjestu je bila Sloboda sa 10 bodova, koja je u narednom kolu gostovala Pod Bijelim brijegom...

Preuzimanje vrha

Zrinjski je na svom terenu savladao Slobodu sa sigurnih 2:0 i u tom trenutku je zauzeo prvo mjesto. Sarajevo je u 5. kolu remiziralo, dok je Željezničar neočekivano poražen od Viteza na Grbavici, pa je Zrinjski imao bod jedan, odnosno tri boda prednosti nad konkurentima.

Velika pobjeda na Grbavici

Šesto kolo donijelo je Plemićima još jednu posjetu glavnom gradu. Ovoga puta, Zrinjski je gostovao na Grbavici gdje je s minimalnih 1:0 savladao Željezničar. Nakon ove vrijedne pobjede, Zrinjski je stekao +6 u odnosu na Plave, dok je Sarajevo već bilo na -4. Tada je na prvom mjestu zbog bolje gol razlike ipak bila Sloboda, ali s istim brojem bodova (13).

Prvi ozbiljniji bijeg od konkurenata

Nakon pobjede na Grbavici, Zrinjski je iz naredne dvije utakmice izvukao maksimalnih šest bodova (Vitez 2:1, Čelik 4:0) i prvi put se ozbiljno odmakao od konkurenata. Poslije osmog kola, Zrinjski je Sarajevu 'bježao' šest, a Željezničaru čak osam bodova. 

Remi u Krupi

U 9. kolu je Zrinjski remizirao sa Krupom (0:0) i zahvaljujući tome se Sarajevo približilo na -4. S druge strane, Željezničar je ostao na velikih -8 i zauzimao je tek osmo mjesto. Ekipu sa Grbavice su u to vrijeme kao kandidata za titulu vidjeli samo Željini navijači, i to oni optimistični.

Dvije vezane pobjede, oba rivala na -8

Stigli smo do 11. kola. Svi klubovi su se već međusobno sastali i ovdje ćemo napraviti presjek budući da je riječ o, na neki način, završetku prve polusezone. Zrinjski je u 10. kolu bio bolji od Mladosti sa 2:1, da bi u 11. kao gost pregazio Metalleghe sa 4:0. U tom trenutku su Plemići imali velikih osam bodova u odnosu na čak pet klubova, među kojim su Sarajevo i Željezničar. Tada se činilo da Zrinjski nema pravu konkurenciju u ligi i da će lagano odbraniti titulu.

Remi u Bijeljini, ali je prednost ista

U 12. kolu je Zrinjski kao gost odigrao neriješeno sa Radnikom. Bilo je 0:0, a taj rezultat je bio i na Koševu gdje su derbi igrali Sarajevo i Željezničar. Razlika je ostala osam bodova, s tim što je tada Krupa izbila na drugo mjesto (-6).

Dvocifrena bodovna prednost nad Sarajevom

U 13. kolu je Zrinjski na svom terenu savladao Sarajevo sa 1:0 nakon čega je 'pobjegao' bordo klubu na velikih 11 bodova prednosti. Bilo je to prvi put u toku sezone da su Plemići imali dvocifrenu bodovnu prednost nad konkurentom za naslov. Željezničar je zahvaljujući domaćoj pobjedi ostao na zaostatku od osam bodova, dok je Krupa i nakon 13. kola bila prvi pratilac na tabeli.

Petarda na Otoci i rekordna prednost nakon 14. kola

Zrinjski je u 14. kolu kao gost pregazio Olimpik sa 5:0 i nakon tog kola je imao rekordnu prednost nad Sarajevom i Željezničarom. Plemići su bili prvi sa 33 boda uz omjer 10-3-1, dok su Sarajevo i Željo bili četvrti, odnosno peti sa po 22 boda. U međuvremenu, Radnik je stigao do drugog mjesta.

Početak laganog pada

U 15. i 16. kolu, Zrinjski je osvojio samo dva boda. Prvo je Pod Bijelim brijegom remizirao sa Širokim Brijegom (0:0), da bi potom osvojio bod u Tuzli protiv Slobode. Iako su Plemići na Tušnju vodili sa 3:0, Sloboda je stigla do 3:3 i tog momenta je prestala dominacija Plemića u Premijer ligi. Istina, Sarajevo i Željezničar su i dalje bili daleko, ali je već u 17. kolu uslijedio veliki šok.

Debakl u duelu sa Željezničarom

U 17. kolu je Zrinjski na svom terenu dočekao Željezničar protiv kojeg je doživio nezapamćen debakl. Bilo je 4:0 za Plave, koji su im se nakon toga približili na -6. Sarajevo je već uveliko bilo u seriji pobjeda i imalo je samo četiri boda zaostatka, a zahvaljući velikoj pobjedi i Željezničar se umiješao u borbu.

Pobjeda nad Vitezom za ipak miran odlazak na pauzu

Iako su Plemići bili dobro poljuljani nakon nekoliko vezanih neuspjeha, na prvenstvenu pauzu su ipak otišli zadovoljni jer su u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva slavili tešku gostujuću pobjedu nad Vitezom (1:0). To kolo bilo je plodno za oba sarajevska kluba, koji su ostali na -4, odnosno -6.

Bod u Zenici i Sarajevo već 'diše za vratom'

Proljetni dio sezone Zrinjski je otvorio utakmicom na Bilinom polju protiv Čelika, gdje su Plemići vodili, ali na kraju osvojili samo bod (1:1). Sarajevo i Željo su nastavili da pobjeđuju i situacija u vrhu se prilično zakomplikovala. Bordo tim je prišao na svega dva boda zaostatka, dok je Željezničar imao četiri boda manje. Bitno je naglasiti da je od te utakmice ekipu vodio Ivica Barbarić, koji je naslijedio Vinka Marinovića nakon završetka jesenje polusezone. Kasnije će se ispostaviti da je to bio katastrofalan potez Plemića.

Dvije pobjede, ali bez povećanja prednosti

Iako je Zrinjski u 20. i 21. kolu osvojio maksimalnih šest bodova, nije uspio povećati prednost nad konkurentima. Nakon 21. kola, Zrinjski je sa 45 bodova i dalje imao dva, odnosno četiri boda više od Sarajeva i Željezničara, koji su dobro držali korak.

Došao je Metalleghe i sve je palo u vodu

Sve što je Zrinjski mukotrpno gradio od početka sezone se srušilo u prošlom kolu. U Mostar je stigao Metalleghe koji je šokantno slavio sa 2:0, pa je Zrinjski time dozvolio Željezničaru da mu priđe na samo jedan bod zaostatka pred početak Lige za prvaka. Plemići su mogli ostati i bez prvog mjesta, ali je njihova sreća što je i Sarajevo imalo loš dan u Tuzli gdje je izgubilo od Slobode sa visokih 3:0. Nakon neočekivanog poraza, Ivica Barbarić je dao ostavku koju je Uprava kluba i prihvatila. Barbarić je u međuvremenu ispao i iz Kupa BiH gdje je u četvrtfinalu zaustavljen od Širokog Brijega.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.