Foto: EPA

Fudbaleri koji su ispisali historiju kluba

Najbolji sastav Milana u eri Berlusconija

Endin Čaušević

Silvio Berlusconi je nakon više od 30 godina odlučio da napusti kormilo Milana i ovaj italijanski klub proda kineskim vlasnicima koji imaju zadatak da Rossonere vrate u sami vrh evropskog fudbala.

Berlusconi je jučer zvanično prodao Milan kineskim ulagačima nakon što je na kormilu ovog kluba proveo 31 godinu. Legendarni vlasnik Rossonera se odlučio na ovaj potez jer je postao svjestan da se ne može tek tako nositi sa bogatašima koji u posljednjim godinama počinju upravljati najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Jasno je da je Berlusconi najuspješniji vlasnik Milana u historiji, te da će to ostati dugo, dugo vremena dok neko ne uspije nadmašiti ovog čovjeka. Milan je u eri Berlusconija osvojio sve što se moglo osvojiti. Za ovaj klub godinama su igrali najbolji igrači svijeta. 

Donosimo vam najboljih 11 koji su igrali u vrijeme Berlusconija. Na listi nisu igrači koji su imenima najbolji, već oni koji su s ovim klubom osvojili mnoštvo titula, te ispisali historiju kluba sa San Sira.

Golman: Sebastiano Rossi

Sigurno je da 90% vas ne bi na ovo mjesto stavilo Rossija, golmana koji je u dresu Milana proveo 12 sezona. Na golu Milana bio je 300 puta, osvojio je pet naslova prvaka Italije, Ligu prvaka, dvije titule UEFA Superkupa, te Interkontinentalni kup. Rossi je bio na golu ove ekipe u sezoni 1991/92 kada je Milan "harao" Italijom, ali i Evropom. 

Desni bek: Alessandro Costacurta

Legendarni Alessandro Costacurta za Milan je odigrao skoro 700 utakmica. O njegovim uspjesima na San Siru ne moramo mnogo ni govoriti. Costacurta je sedam puta bio prvak Italije, osvojio je čak pet titula Lige prvaka, po četiri Kupa Italije i UEFA Supercupa, te dva Interkontinentalna kupa.

Štoper: Franco Baresi

Bez pogovora jedan od najboljih odbrambenih igrača u svojoj generaciji. Baresi je oduševio svijet svojim igrama, a mnogi su ga zvali "gospodin" na terenu. Jedino prije njega ovu "titulu" nosio je legendarni Franz Beckenbauer. Koliko je dobar bio Baresi najbolje govori činjenica da je Milan iz upotrebe povukao broj šest u njegovu čast. Za Milan je odigrao 719 utakmica, šest puta je bio prvak Italije, te je osvojio tri titule Lige prvaka.

Štoper: Alessandro Nesta

Alessandro Nesta je igrač kojeg se vjerovatno svi sjećate. U Milanu nije bio toliko dugo kao neki, ali je uspio ostaviti neizbrisiv trag. Odigrao je 326 utakmica, osvojio je dvije titule prvaka Italije, te je dva puta bio prvak Evrope s Rossonerima. U Milan je stigao 2002. godine iz Lazija za tada rekordnih 30 miliona eura. Trenutno je trener u Sjedinjenim Američkim Državama, te predvodi s klupe Miami.

Lijevi bek: Paolo Maldini

Maldini je vjerovatno najlegendarniji igrač koji je nosio dres Milana. "Vječni" kapiten za Rossonere je odigrao preko 900 utakmica, te je ispisao mnoge stranice historije ovog kluba. S Milanom je sedam puta bio prvak Italije, te je čak pet puta osvajao Ligu prvaka. Za Maldinija je Milan bio jedini klub, te je na San Siru proveo čak 24 godine. Kapiten Milana postao je 1997. godine kada se penzionisao Franco Baresi.

Defanzivni vezni: Frank Rijkaard

Rijkaard je u Milanu bio kada je u ovom klubu boravila legija Holanđana. Ovaj sjajni defanzivni vezni igrač za Milan je odigrao preko 200 utakmica u 90-tim kada je Milan vladao Evropom. S Milanom je dva puta bio prvak Italije, te je isto toliko put osvojio Ligu prvaka. Ovaj legendarni Holanđanin je 1992. godine proglašen za najboljeg igrača u Italiji zbog svojih fantastičnih partija.

Vezni red: Andrea Pirlo

Jedan od rijetkih koji se nalazi u ovoj ekipi, a još uvijek aktivno igra je Andrea Pirlo. Trebalo bi nam nekoliko dana da nabrojimo sve što je ovaj igrač ostvario u svojoj karijeri. Iako je u Italiji igrao za najbolje klubove treba biti realan i reći da je najbolje dane svoje karijere proveo na San Siru. Pirlo je u dresu Milana odigrao 401 utakmicu, prvak Italije i Evrope bio je dva puta. 2011. godine napustio je Milan jer mu je istekao ugovor i svoju karijeru nastavio je u dresu Juventusa.

Vezni red: Ruud Gullit

Još jedan od holandskih fudbalera koji je za kratko vrijeme ostavio dukob trag u dresu Milana. Gullit je za Rossonere odigrao skoro 200 utakmica, tri puta je bio prvak Italije, te je dva puta s ovim klubom osvojio Ligu prvaka. Milan je 1987. godine potrošio tada rekortnih šest miliona funti da dovede Gullita iz PSV-a, a nekoliko mjeseci nakon toga ovaj igrač je osvojio nagradu za najboljeg igrača svijeta. 

Ofanzivni vezni: Kaka

Brazilski fudbaler Kaka je vjerovatno najbolji fudbaler koji je u posljednje vrijeme igrao u dresu Milana. Kaka je odigrao preko 300 utakmica za Rossonere, no nije osvoji toliko titula kao prethodnici na ovoj listi. Kaka je s Milanom bio jednom prvak Italije, te je jednom osvojio Ligu prvaka. Poznato je da je Brazilac posljednji igrač koji je osvojio Zlatnu loptu prije dominacije Messija i Ronalda. Za Milan je potpisao 2003. godine, a napustio je klub 2009. godine za 35 miliona funti i otišao je u Real Madrid.

Napadač: Andriy Shevchenko

Shevchenko se svijetu predstavio odličnim igrama u dresu Dynamo Kijeva nakon čega je 1999. godine stigao u Milan za oko 22 miliona funti. Ukrajinac je bez dileme jedan od najboljih napadača u historiji kluba, te je postigao skoro 200 golova prije odlaska u Chelsea 2006. godine. Shevchenko je baš kao Kaka po jednom bio prvak Italije i Evrope, no svojim golovima se učvrstio na ovoj listi.

Napadač: Marco van Basten

Iako su za Milan u historiji igrali skoro svi najbolji napadači svijeta, na kraju smo se morali odlučiti za onog ko je igrao odlično, ali i osvajao trofeje. Čast za se nađe na ovoj listi pripala je sjajnom holandskom napadaču Van Bastenu. On je s Milanom četiri puta bio prvak Italije i dva puta je osvojio Ligu prvaka. Karijeru je bio primoran završiti kada je imao 30 godine zbog problema s povredom. Ipak, Marco van Basten važi za jednog od najboljih napadača svih vremena. Za Milan je odigrao preko 200 utakmica, te je postigao 125 golova.

Treba spomenuti: Christian Abbiatti, Dida, Cafu, Mauro Tassotti, Jaap Stam, Marcel Desailly, Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni, Demetrio Albertini, Zvonomir Boban, Clarence Seedorf, Massimo Ambrosini, Gennaro Gattuso, Dejan Savicevic, Flippo Inzaghi, Zlatan Ibrahimović, George Weah.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti