Eurobasket 2009

Hrvatska uz dosta muke pobijedila Izrael

Edmir Škorić

Već na startu Eurobasketa Hrvatska se pošteno namučila. Repešini izabranici, teže nego se očekivalo, slavili su protiv Izraela rezultatom 86:79.

U Poznanu se odigrala druga utakmica skupine A između Hrvatske i Izraela. Hrvatski košarkaši bolje su otvorili meč pa su poveli sa 10:2, kada se činilo da neće imati puno problema sa današnjim protivnikom. Ipak, Izraelci su postepeno dolazili do ravnoteže na parketu, a sredinom druge četvrtine rezultatski su se dosta približili.

Potom je Izrael, prije svega zahvaljujući odličnom Liorom Eliyahuu,poveo rezultatom 50:48. Srećom po Hrvate, imali su u svojim redovima izvrsnog Nikolu Vujčića koji je postigao 21 poen. Izraelci su u posljednjih par minuta dosta griješili, a odlučujući koš postigao je Roko Ukić trideset sekundi prije kraja utkamice (82-77).

Najbolji u redovima Izraela i danas je bio Eliyahu sa 31 poenom, šest skokova i tri asistencije. Grci su danas deklasirali Makedoniju u drugoj utakmici skupine A, a upravo Hrvatska i Grčka sutra će igrati u 2. kolu. Biti će to, bez ikakvih dilema, pravi spektakl.


Skupina A:
Hrvatska - Izrael 86-79
Grčka - Makedonija 86-54

Poredak: 1. Grčka 1-0, 2. Hrvatska 1-0, 3. Izrael 0-1, 4. Makedonija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.