Slavlje Crvenih vragova u Štokholmu (Foto: EPA)

Crveni vragovi osvojili Evropsku ligu

Mourinhov plan je uspio: Sezona spašena, United slavi!

E. Škorić

Nogometaši Manchester Uniteda osvojili su Evropsku ligu nakon što su pobijedili Ajax s 2:0 u finalu u Štokholmu.

Mnoge je stvari Jose Mourinho bacio u drugi plan, pa i dobar dio prvenstva u Engleskoj je žrtvovao zbog Evropske lige. Bio je svjestan da je ovo jedan od načina da se dođe do trofeja, ali i ono najvažnije - izbori Liga prvaka.

I uspio je Portugalac. Kada se činilo da će sezona Manchester Uniteda biti za zaborav, stigla je velika utjeha u peharu Evropske lige, bez obzira što će mnogi reći da je United klub koji bi trebao da se zadovoljava radije peharima namijenjenim pobjednicima za Premier ligu i Ligu prvaka.

Mlada ekipa Ajaxa igrala je dobro ove sezone u Evropskoj ligi, no United im je bio prevelik zalogaj i to se vidjelo u prvim minutama utakmice. Mourinhov tim je kontrolisao stvari na terenu i djelovao zrelije i kvalitetnije.

Vodeći gol Crveni vragovi postigli su u 18. minuti, kada je Marouane Fellaini uposlio Paula Pogbu, ovaj šutirao i više sretno nego spretno zatresao mrežu Ajaxovog gola.

Do kraja prvog dijela skoro da nije bilo pravih šansi, a holandski tim rijetko je prijetio golu Sergija Romera, pa je na poluvremenu ostalo 1:0 za United.

Na samom početku drugog dijela United je zabio i drugi pogodak i tu je meč bio riješen. Nakon ubačaja iz kornera, Chris Smalling dobro skače, a na kraju loptu Henrikh Mkhitaryan šalje u mrežu.

U ostatku utakmice skoro da nije bilo prave prilike i United je lako stigao do trofeja Evropske lige. Vjerujemo da su i sami Mourinho i igrači Uniteda očekivali daleko teži posao u Štokholmu. U svakom slučaju, Mourinhov plan je uspio, sezona je spašena i Crveni vragovi će iduće sezone igrati Ligu prvaka, a Ajaxovim klincima treba svakako odati počast za sve što su uradili.

Ajax - Manchester United 0:2 (Pogba, Mkhitaryan)

Ajax: Onana, Riedewald, De Ligt, Sanchez, Veltman, Ziyech, Schone, Klassen, Younes, Dolberg, Traore.

Potražite više informacija na temu Premier league:

United: Romero, Darmian, Blind, Smalling, Valencia, Herrera,, Mkhitaryan, Pogba, Fellaini, Mata, Rashford.




Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.