Najrastrošniji vlasnici klubova u Engleskoj

Moć je u njihovim rukama

Edmir Škorić

Roman Abramovič je bez premca kada su u pitanju ulaganja u engleske nogometne klubove.

U Premier ligi Engleske barata se velikim novcem, a na Otoku žive brojni i različiti biznismeni, koji nimao ne štede, pa daju stotine miliona eura za pojačanja.

Roman Abramovič je među prvima koji je stigao u Englesku da uloži ogroman novac, a United, City, Arsenal... također imaju bogate vlasnike i sve uslove za uspješno poslovanje i uspješne rezultate.

Mi ćemo vam sada predstaviti neke od najjačih lidera engleskih premierligaša. Ti ljudi imaju moć (novac) i sve vrijeme ga upumpavaju u klubove iz raznih razloga.

Roman Abramovič (Chelsea)

Skoro šest milijardi uložili su moćni vlasnici u engleske klubove, a samo Abramovič je potrošio dvije milijarde.  

On je najduže od svih vlasnika u Engleskoj. Bogati Rus bavi se poslovima u vezi s eksploatacijom nafte i teškom industrijom i od njegovog dolaska Chelsea je počeo da ostvaruje zavidne rezultate i da od jedne rezervne uloge igra jednu od najvažnijih u evropskom i svjetskom nogometu.

Mnoga su velika pojačanja dolazila na Stamford Bridge, pa ne čudi da je Roman potrošio čak dvije milijarde. 

The Glazer Family (Manchester United)

Vlasnici Manchester Uniteda su djeca (njih šestoro) Glazera, koji je u klub došao preko kompanije "Red Football LLC" iz Nevade.

United je prvi klub koji je bio u vlasništvu Amerikanaca kada ga je porodica Glazer preuzela 2005. godine. Malkom Glazer je ostvario svoje bogatstvo na čelu holding kompanije “First Allied Corporation”.

On je u Manccehster donio 800 miliona, a uz United ima i bejzbol klub Tampa Bay.

E. Stanley Kroenke (Arsenal)

Kroenke Sports Enterprises UK registrovan je u Delevaru i na njegovom je čelu Stanley Kroenke, vlasnik Arsenala, a pored njega u Arsenalu su akcioniari i Ališer Umanov i Farad Moširi iz Red and White Securities Limited sa 29,9 posto akcija. 

Kroenke se obogatio kao građevinski preduzimač i danas je pored Arsenala vlasnik mnogih klubova u Americi. Usmanov je svoje bogatstvo stekao bavljenjem industrijom metala i eksploatacijom ruda, a Moširi industrijom čelika i proizvodnjom energije.

Sam Ameridžki biznismen u Arsenal je upumpao 450,1 miliona funti, mada navijači londonskog kluba nisu previše zadovoljni rezultatima u posljednje vrijeme.

John W. Henry (Liverpool)

Američki biznismen je vlasnik Liverpoola i Boston Red Soxa, a Redsima je do sada dao 300 miliona funti, dok je ipak više novca dao Red Soxima koji su osvojili ligu u SAD-u.

Amerikanac je na čelu Fenway Sports Groupa. Pohađao je koledž u Kaliforniji, ali nije ga završio jer je nastupao sa rok bendovima Elysian Fields i Hillary.  Novac je zaradio investiranjem i savjetovanjem drugih firmi. 

Vlada Kine i šeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan

Prvo su Kinezi Cityju donijeli 265 miliona funti, a onda je šeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan zasjeo na čelo kluba i investirao je u Građane 210 miliona funti.

Bogati Arapi su u posljednjih nekoliko godina od Cityja napravili velikana u kojeg doalze najpoznatija svjetska igračka i trenerska imena.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.