Foto: EPA

Favoriti su očekivani

Ko su favoriti za naslove prvaka u najjačim ligama Evrope?

Midhat Šljivak

Prvenstva u najjačim evropskim ligama već su započela ili će tek krenuti u narednim danima.

Prvi su krenuli Francuzi, sutra starta i engleski Premiership, a potom će se na centru naći Italijani, Nijemci i Španci.

Svaka liga očekivano ima izdvojene favorite, a Euro Club Index je prognozirao kako bi se sezone mogle završiti i to koristeći specijalizovani kompjuter za proračun konačnih tabela.

Kompjuter je koristeći milion različitih mogućnosti jasno rekao. Prošlosezonski šampioni će odbraniti naslove, a jedino će novi prvak biti u Francuskoj, gdje će PSG uzeti trofej Monacu.

La Liga:

 Real Madrid bi, prema prognozama, titulu u Španiji mogao osigurati s boljom gol-razlikom od Barcelone. Očekuje se da oba tima osvoje 90 bodova u novoj sezoni, a procentualno je Real favorit za naslov prvaka  (42% - 40%). U top četiri su smješteni još Atletico i Sevilla, a prognoze su da će ispasti Girona, Deporitivo i Leganes.

Premier liga:

Ovaj portal je najveće šanse za naslov prvaka u Engleskoj ponovo dodijelio Chelseaju. Procentualno su sa 26% smješteni ispred Manchester Cityja (19%), a slijede zatim Arsenal i Tottenham. Mourinhov United je tek peti, a Liverpool neće biti ni blizu titule i predviđanja su da će završiti na šestom mjestu. Najveće šanse za ispadanje iz lige daju se Burnleyu, Watfordu i Huddersfieldu.

Bundesliga:

Očekivano, minhenski Bayern je najveći favorit za osvajanje titule u Bundesligi. Bavarci su uvjerljivo ispred svih po šansama za odbranu naslova (73%), a vjeruje se da će imati i veliku bodovnu razliku na kraju. Druga je Borussija iz Dortmunda, dok većina ostalih ekipa ima šanse u domenu teorije. Očekuje se da će iz lige ispasti Eintracht, Mainz i HSV.

Ligue 1:

Ligue 1 je već krenula i favoriti su u prvom kolu upisali pobjede. Dolaskom Neymara u PSG, ovaj tim je postao uvjerljiv favorit za naslov (67%) u odnosu na aktuelne prvake Monaco (20%). Teoretske šanse za naslov daju se još Lyonu i još nekim ekipama, ali za njih je to nemoguća misija. Iz lige bi trebali ispasti Metz, Strasbourg i Amiens.

Serie A:

Juventus će, prema prognozama, i ove sezone dominantno doći do naslova prvaka u Italiji. Staroj dami se daje 60% šansi za novu titulu, daleko ispred svih ostalih. Napoli je drugi kandidat sa (18%), Roma je treća (13%), a interesantno je da je pojačani Milan tek šesti sa jedan posto šansi za titulu. Iz lige bi trebali ispasti Spal, Crotone i Benveneto.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.