Foto: EPA

Još jedan rekord mladog Slovenca

Čudo imena Luka Dončić

Midhat Šljivak

Slovenački košarkaš Luka Dončić trenutno je najveća zvijezda evropske košarke.

Momak kojem je samo 18 godine iz utakmice u utakmicu pokazuje sav raskošni talenat, kojeg ćemo na evropskim terenima vjerovatno gledati još samo ove sezone.

Sinoć je Dončić ponovo odigrao čudesnu partiju u Euroligi. Utakmica protiv Armanija iz Milana donijela je noi rekord za mladog Slovenca koji je postao najmlađi košarkaš koji je u jednoj utakmici imao index korisnosti veći od 40.

U utakmici protiv italijanskog tima Luka je ubacio 27 poena, uhvatio je osam skokova, a dodao je pet asistencija uz tri ukradene lopte. Uz solidan šut iz igre izborio je i 10 prekršaja uz samo jednu izgubljenu loptu i sve je to napravio za manje od 29 minuta na parketu.

Na kraju je njegov index korisnosti bio čak 41. Tako je postao najmlađi igrač sa ovakvim učinkom u jednom meču i srušio je rekord crnogorskog centra Nikole Pekovića koji je 2007. godine sa 21 godinom imao index od 40.

Tada je Peković u pobjedi Partizana nad Barcelonom ubacio 29 poena uz osam skokova uz samo jedan promašaj iz igre.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Dončić izrasta u veliku zvijezdu svjetske košarke, a od naredne sezone će čarolije vjerovatno izvoditi u NBA ligi i predviđa mu se vjerovatni prvi izbor na draftu naredne godine.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti