Foto: EPA

Poraz Reala od Maccabija

Dončićeve čarolije nedovoljne u Tel Avivu

Midhat Šljivak

Košarkaši Maccabija pobijedili su večeras u Tel Avivu Real Madrid 90:83 u susretu 6. kola Eurolige.

Real je bolje ušao u meč. Igrali su odlično u prvoj dionici, pogađali su gotovo sve i nakon deset minuta igre imali su osam poena prednosti, 22:30.

Međutim, na sredini igre u drugoj četvrtini Kraljevi su jednostavno stali. Maccabi je koristio poklone koje im je nudio tim Pabla Lasa i velikom serijom od 13:0 prelaze u vodstvo (47:38). Real je do kraja prvog dijela uspio samo da smanji prednost i to na minus pet, 47:42.

Na otvaranju drugog poluvremena se činilo kako će Maccabi uspjeti da u ovim trenucima napravi ključnu razliku. Uspijevali su nekoliko puta otići na plus osam, ali je Real uspio da se vrati. Odličnom napadačkom igrom Kraljevi su stigli do preokreta i u posljednjih deset minuta su ušli sa dva poena prednosti, 64:66.

Zanimljiva i neizvjesna košarka viđena je u posljednjoj četvrtini. Maccabi je uspio da ode na plus pet na pet minuta do kraja (74:69), ali je potom Luka Dončić fauliran na šutu za tri poena, a trener domaćeg tima Neven Spahija dobije tehničku grešku.

Dončić hladnokrvno pogađa četiri slobodna bacanja, a zatim pogađa i trojku za prednost Reala od 74:76.

Međutim, brilijantnog Slovenca nije pratio ostatak ekipe. Iako je Luka razigravao tim, ostatak ekipe u ključnim trenucima nije mogao da pogodi ni lagane zicere.

Ponos Izraela je svaki promašaj Reala koristio. Uspjeli su ponovo stvoriti plus pet (83:78), ali zatim Campazzo pogađa trojku i uvodi meč u neizvjesne dvije minute.

Dominirao je Maccabi pod košem u tim trenucima. Skakali su odlično u ofanzivi, odigrali su odličnu odbranu u ključnim napadima, te su stigli do trijumfa u ovom duelu.

Ovo je madridskom timu drugi uzastopni poraz i sada su na omjeru od 4-2, a isti omjer ima i izraelski velikan.

Deshaun Thomas je sa 21 poenom bio najefikasniji kod Maccabija, Michael Roll je dodao 16, a Alex Tyus 14 poena.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Kod Reala Luka Dončić je meč okončao sa 19 poena, uz po šest asistencija iskokova, a vrijedi izdvojiti još i Anthonyja Randolpha koji je uz 13 poena imao i devet skokova.

Campazzo i Reyes su također odigrali solidan meč i ubacili su po 12 poena.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.