Foto: EPA

Zajedništvo u timu

Tajna Kloppove Borussije: Samo smo izlazili, cura nije bilo

Ako ste se pitali u čemu je tajna uspjeha Kloppove Borussije, odgovor se može naći u riječima nekadašnjeg nogometaša ovog kluba Ilkaya Gundogana. 

Nijemac je za Milionere nastupao od 2011. do 2016. godine. U tom razdoblju Borussia je bila jedna od najatraktivnijih ekipa, gazili su sve pred sobom, a to svjedoče i dvije uzastopne titule u Bundesligi (2010/2011, 2012/2013). 

Gundogan, koji danas igra za Manchester City, otkrio je u Kloppovoj biografiji da je u Borussiji tada vladalo veliko zajedništvo i da je to bila jedna od glavnih karakteristika generacije koju su još činili Gotze, Lewandowski... 

"Nakon utakmice često smo izlazili u klubove. Bilo nas je uvijek barem deset. Puno nas nije imalo djevojku, pa možete samo zamisliti kako je to izgledalo... Iduće jutro na treningu smo uglavnom bili pijani i bilo je to svima jasno. Mislim da smo to radili u nekim normalnim granicama i da nas je to iskustvo još više povezalo", otkrio je Gundogan. 

Klopp je to dopustio isključivo jer su rezultati bili dobri. Jednom je igrače postrojio na treningu i održao im govor. 

"Neko mi je rekao da su neki od vas preko sedmice bili vani do jutra. Ne znam ko je i ne zanima me. Sve što ću reći jeste da svi imate sreće što ste jučer dobili utakmicu. Da niste, kazna bi bila najveća u historiji." 

Odlična atmosfera u timu narušena je kada je Klopp saznao da će Mario Gotze preći u redove ljutog rivala Bayerna. 

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Taj dan sam listao internet i pogledao naslove je Gotez potpisao za Bayern. Odmah sam pisao Reusu, oni su imali istog menadžera, a i veliki su prijatelji. Potvrdio mi je da je istina. Bio sam u šokiran. Malo je falilo da dobijem srčani udar. Nisam mogao govoriti ili izaći negdje sa ženom", kazao je Klopp. 

Kloppova era u Borussiji trajala je sedam godina. Nakon što je određeno vrijeme odmarao, prihvatio je ponudu da karijeru nastavi u Liverpoolu postavši tada tek drugi njemački trener u Premier ligi nakon Felixa Magatha. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.