Zrinjski više nije lider Premijer lige

Prošlo je doba nedodirljivosti Plemića

Nogometaši Zrinjskog nisu više lideri Premijer Lige.

 I dok su to mjesto do prošlog kola dijelili sa Širokim koji je bio ispred zbog gol razlike, od vikenda su Širokobriježani usamljeni na vrhu, dok je i Željo pobjedom u Banjaluci uspio preskočiti Plemiće koji su sada na trećem mjestu, samo dva boda ispred zahuktalog i nadolazećeg Sarajeva.

Zanimljivo je slušati priče na jutarnjim kavama među simpatizerima i navijačima mostarskog kluba. Uglavnom sviimaju neko svoje mišljenje, uglavnom svi imaju svoju idealnu postavu koja treba da igra, a svi odreda se slažu da nešto ne funkcionira kako treba u Sliškovićevoj momčadi koja je do prije nekoliko kola mljela sve redom i nad drugoplasiranim Željezničarom imala prednost od osam, tada se činilo, ogromnih bodova. Presušio je, na novembarskom suncu i optimizam, kao što je presušila i "nedodirljivost" Plemića. Nestalo je onog vica, nestalo je one čarolije, nestalo je poteza koji su rješavali utakmice u trenutcima kada nije išlo. Evidentno je, Zrinjskom treba "stotinu" prigoda da bi zabio gol. Neefikasnost je brinula Baku Sliškovića i onda kada je Zrinjski još bio u stanju igrati na gol više od svojih protivnika. Poslije poraza od Širokog, klupski plan je bio pobijediti u svih pet utakmica do kraja jesenjeg dijela prvenstva, ali plan je postalo klimav već na uvijek neugodnoj, umjetnoj travi u Krupi na Vrbasu. Dašak optimizma ulijeva jedino raspored tri preostale utakmice do kraja prvog dijela, raspored koji idući vikend u Mostar dovodi neuvjerljivu Slobodu, a poslije gostovanja lošem Čeliku, ugošćuje se najlošija momčad dosadašnjeg dijela prvenstva, Vitez.

No valja imati na umu da je i ovakav Čelik pod Bijelim Brijegom nakon 3 minute vodio 2:0, a Vitez je savladan pred kraj utakmice zahvaljujući inspiraciji i het tricku Nemanje Bilbije. Zrinjski, u stanju u kakvom je danas, trebat će doista dati sve od sebe da slavi protiv ovih, nominalno dosta slabijih protivnika. Nemilosrdna žudnja za rezultatom i katkad još nemilosrdnija ulica, ukoliko se nastavi ovako, zaboravit će dane ponosa i slave. Zavrtjet će neka druga imena i zaboraviti rezultate i igru koju je s ovom momčadi uspio dosegnuti legendarni Mostarac Blaž Slišković. U sportu je to tako, posebno u Mostaru, čija, izuzmemo li vjerne Ultrase, razmažena publika pažljivo bira utakmice na koje će dolaziti, a kad je u terminu Zrinjskog na TV-u možda neka utakmica Manchester Uniteda ili Barcelone, u pravilu se ostaje u toplini doma i gleda, kako to lokalni "stručnjaci" kažu, pravi nogomet.

Uvijek je lako bilo biti generalom nakon bitke. U Mostaru ih nje manjka. Ni njih ni trenera. Kako god bilo, pred Plemićima su tri utakmice koje će ih održati u koliko toliko ravnopravnoj borbi za novu titulu u Premijer ligi, ili konačno do kraja ogoliti, sve vidljivije slabosti i bolesti koje su napale donedavno zdravo tkivo aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.