Godina je na izmaku i pravo je vrijeme da se ukratko prisjetimo utakmica koje ćemo najviše pamtiti.

U moru loših utakmica, ipak smo vidjeli i spektakle

Utakmice zbog kojih smo se pitali: Gledamo li Premijer ligu BiH?

Uz Premijer ligu Bosne i Hercegovine se nikako ne vežu epiteti atraktivne, efikasne i kvalitetne, ali svima nama koji je volimo će uvijek biti zanimljiva, ma kakav fudbal gledali.

Godina je na izmaku i pravo je vrijeme da se ukratko prisjetimo utakmica koje ćemo najviše pamtiti. Bazirat ćemo se na efikasne mečeve koji su nas dobro zavarali dok smo ih pratili, s obzirom da su značajno iskakale iz bh. okvira i natjerale nas da za trenutak pomislimo da gledamo neku od liga petica.

Možda ih nema previše, ali su publici one dale nadu u bolje sutra bh. klupskog fudbala, baš iz razloga što uopšte nisu ličile na tipične premijerligaške utakmice na kakve smo navikli.

Krenimo redom...

Sarajevo - Mladost 4:2

Utakmica Sarajeva i Mladosti odigrana je 18. novembra na Koševu, a bordo tim je slavio sa 4:2. Efikasan i veoma kvalitetan meč pamtit će se po golijadi, komičnom autogolu Isakovića i nesvakidašnjem promašaju Velkoskog. 

Vitez - Zrinjski 2:3

Na početku ove sezone, tačnije u 6. kolu, Zrinjski je na gostujućem terenu savladao Vitez sa 3:2 u utakmici u kojoj je dominirao Nemanja Bilbija koji je postigao hat-trick. Pet golova, od kojih su neki zaista lijepi, čine ovu utakmicu jednom od najatraktivnijih u 2017. godini na terenima Premijer lige.

Željezničar - Sarajevo 2:1

Iako je u 2017. utakmici bilo mnogo efikasnijih utakmica, nije bilo mnogo kvalitetnijih i boljih. Željezničar je na posljednjem derbiju savladao Sarajevo sa 2:1, a iako je meč odigran u izuzetno teškim uslovima, mnogi su se složili da dva ljuta rivala odavno nisu odigrala bolji meč. Šteta je što utakmici nije prisustvovao veći broj gledalaca i što je zbog odgode odigrana u nepopularnom terminu (ponedjeljak, 13:00), jer se zaista imalo mnogo toga vidjeti, posebno od igrača domaćeg tima.

Olimpik - Mladost 3:3

Jedina utakmica na listi koja je odigrana u Ligi za opstanak je duel Olimpika i Mladosti iz 30. kola prošle sezone, odigrana 13. maja. Bilo je 3:3, pa su dva tima osvojila po bod iako je Mladost vodila sa 2:0 a potom i 3:2. Taj remi je ujedno bio koban za ekipu sa Otoke, koja je tog dana ostala i bez teoretskih šansi za opstanak u društvu najboljih.

Zrinjski - Sarajevo 1:3

Zrinjski i Sarajevo su 21. oktobra u Mostaru odigrali odličnu utakmicu u kojoj je bordo tim slavio sa 3:1. Golove za ekipu sa Koševa postigli su Kuzmanović i Sarić (2x), a jedini strijelac za Zrinjski bio je Handžić. Ovaj trijumf je bio od velikog značaja za Sarajevo, koje se te noći vratilo u borbu za sami vrh tabele. 

Zrinjski - Čelik 5:2

Utakmica Zrinjskog i Čelika je vjerovatno jedna od najneobičnijih u godini iza nas. Iako je taj duel okarakterisan kao okršaj najbolje i najlošije ekipe u Premijer ligi u tom trenutku, ponudio je veliku dramu ali samo u prvom poluvremenu. Čelik je nakon 4. minute vodio čak sa 2:0, ali je Zrinjski do poluvremena uspio preokrenuti i doći do 4:2, a potom u nastavku postići još jedan gol.

Zrinjski - Sarajevo 3:2

Jedna od definitivno pet najboljih utakmica Premijer lige u 2017. godini odigrana je u Mostaru u okviru 8. kola Lige za prvaka u prošloj sezoni. Još jednom su Zrinjski i Sarajevo ponudili pravi spektakl, a ovoga puta su se radovali Plemići koji su slavili sa 3:2. Mnoštvo lijepih poteza, atraktivni golovi i veliki ulog učinili su ovu utakmicu i više nego gledljivom, a vrijedi se i podsjetiti njenog sažetka.

Željezničar - Sloboda 4:2

Željezničar i Sloboda su u 1. kolu Lige za prvaka sezone 2016/2017. odigrali utakmicu za pamćenje. Plavi su slavili sa 4:2, Lendrić je postigao hat-trick a otvorena je i istočna tribina te upriličena velika ceremonija povodom toga. Grbavica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a najljepši detalj utakmice je pogodak Srđana Stanića u posljednjim trenucima susreta. Utakmica je odigrana 1. aprila, ali nije bila šala - Zaista se radilo o susretu Premijer lige BiH.

Željezničar - Radnik 3:2

Posljednje kolo jesenjeg dijela sezone Premijer lige BiH ponudilo je nevjerovatan duel Željezničara i Radnika. U vrlo teškim uslovima za igru, Plavi su slavili sa 3:2 i tako došli do titule jesenjeg prvaka, iako je tim iz Bijeljine na poluvremenu vodio sa 2:0. Golove za Željezničar postigli su Kajkut, Zakarić i Graovac, koji je kreator najljepšeg detalja utakmice.

Sarajevo - Krupa 2:3

Na Koševu je u 10. kolu ove sezone Premijer lige BiH viđena prava fudbalska poslastica i veliko iznenađenje koje je priredila Krupa protiv Sarajeva. Gosti su nakon poluvremena vodili sa 1:0, da bi Sarajevo prvo izjednačilo a zatim i povelo sa 2:1 preko Ahmetovića u 80. minuti. Međutim, već u narednom napadu Krupa je preko Marjanovića izjednačila na 2:2, a u 84. minuti stigla do ekspresnog preokreta. Strijelac pobjedonosnog gola za Krupu bio je Radosav Aleksić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.