Novi selektor našeg nacionalnog tima Robert Prosinečki već na startu će biti primoran na improvizaciju

Krajem mjeseca reprezentacija BiH igra protiv SAD i Meksika

Američka turneja Zmajeva: Ko, što, kome i čemu

Bilo bi neumjesno medijski tretirati ranije ugovorene prijateljske utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, dok nismo već dobili novog selektora. Kako je ta čast pripala Robertu Prosinečkom, a i da je bilo ko drugi u pitanju, prvo što i njega i sve nas očekuje jesu mečevi protiv SAD-a i Meksika.

Budući da se utakmice igraju za tri sedmice, pitanje koje se postavlja je u kakvom će sastavu tamo BiH nastupiti. Ko će skrojiti spisak?

Ako bi neko zaključio kako se to ne radi baš tako, kako nije po redoslijedu ugovarati utakmice, a nemati ni selektora, proglasilo bi ga se da širi defetizam, da je neopravdano kritički nastrojen i traži dlaku u jajetu.

Čelnici Nogometnog saveza međutim razmišljali su kako namaći dodatna sredstva, kako zaraditi, pa im pitanje ko će uopće igrati u Americi, pod čijim vodstvom i hoćemo li se tamo obrukati - bilo manje važno.

Ukoliko budu SAD i Meksiko igrali u svojim najjačim sastavima, a mi ne, da li će to djelovati podcjenjivački? Hoće li na kraju krajeva biti razočarani ljubitelji fudbala u BiH, a posebno oni koji u Los Angelesu i San Antoniju željno iščekuju Zmajeve?

Ko će dakle igrati u Americi? Najvjerovatnije igrači iz Premijer lige, što je pohvalno. Nije isključeno ni nekoliko njih iz drugiih evropskih klubova koji u tom trenutku ne igraju nacionalne šampionate. Takvih je klubova malo, no i da niko živ ne igra krajem januara utakmice, elementarni je problem što tada traju pripreme. Dakle u pola priprema klubovi će trebati pustiti svoje mahom ponajbolje igrače i to izvan FIFA-inog termina.

Što (zbog čega) igramo ove utakmice? Da bi na djelu vidjeli domaće fudbalere koji bi mogli konkurisati u budućnosti za mjesto u "pravoj" A selekciji. Može li to i na šta ličiti kada se sklopi nešto što nikada do sada sklopljeno nije? Ili se to drugačije radi, uvode novi i mladi igrači malo pomalo?

Vrlo bitnu ulogu u svemu, da bi ličilo barem na nešto, mogao bi imati selektor mlade reprezentacije Vinko Marinović, pa i juniorske Toni Karačić, a možda i budući sekretar stručnog štaba Darko Ljubojević, ljudi od struke.

Kome će mečevi poslužiti? Trebalo bi Robertu Prosinečkom, no čovjeku je već u startu u ruke isporučen vruć krompir. Nije ni sjeo na klupu, a mora improvizirati. Nadajmo se samo da će, ko god bude igrao, Žuti izvući određene beneficije, da će krenuti normalno, bez pritiska, hampe... jer nam dobra atmosfera svima treba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.