Rekordna potrošnja u jednoj sezoni

Barcelona nadmašila i Real Madrid iz sezone 2009/10

Edmir Škorić

Barcelona je sa kupovinom Philippea Coutinha srušila rekord Real Madrida po uloženom novcu u pojačanja u jednoj sezoni.

Sa 160 miliona eura, koliko je Barcelona platila Liverpoolu za Coutinha, Katalonci su došli do nevjerovatne cifre od 312,5 miliona eura koliko je izdvojeno za pojačanja u tekućoj sezoni.

To je rekord, mada je PSG više potrošio, ali su Parižani zbog financijskog fair-playa plaćanje Kyliana Mbappea prebacili u 2018. godinu.

Real Madrid je u sezoni 2009/10 doveo Cristiana Ronalda, Kaku i još neka zvučna imena, a tada je predsjednik Florentino Perez isplatio na pojačanja 257,4 miliona eura. PSG je zvanično, dakle bez Mbappea, kojeg će platiti na kraju sezone, potrošio 238 miliona eura i većina novca je utrošena na Neymara.

Manchester City Pepa Guardiole je uložio 249,3 miliona eura i također je među njavećim potrošačima u Evropi ove sezone.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Što se Barce tiče, ona je osim Coutinha dovela Paulinha za 40 miliona, dok je Nelson Semedo plaćen 30,5 miliona, Gerard Deulofeu 12, a Marlon Santos pet miliona eura, mada se očekuje uskoro i dolazak stopera Mine iz Palmeirasa.

Inače, Coutinho je iza Neymara najplaćeniji nogometaš svijeta, barem dok PSG Monacu ne isplati novac za Mbappea.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.