Vrijedi napomenuti da će bh. prvak, ko god on bio, odigrati minimalno četiri evropske utakmice sljedeće sezone.

Počinju kalkulacije

Željo i Zrinjski se bore za titulu: Ko bi bio nosioc u 1. pretkolu Lige prvaka?

Polako ali sigurno, Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u svoj završni dio i sve su prilike da će se borba za prvaka voditi između Željezničara i Zrinjskog.

Šampion Bosne i Hercegovine izborit će plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, koje se od ove godine igraju u izmijenjenom formatu. Tako će bh. predstavnik svoj evropski put krenuti od prvog, a ne drugog pretkola kako je to godinama unazad bio slučaj.

U slučaju da Zrinjski dođe do svoje treće uzastopne titule, gotovo sigurno će biti nosioc u prvom pretkolu. Plemići imaju koeficijent 3.750 i, prema trenutnoj situaciji, to bi im bilo sasvim dovoljno da se 'uguraju' među nosioce i tako izbjegnu teške, možda i nepremostive prepreke na startu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Situacija se može promijeniti u mnogim ligama, pa je vrlo moguće da, recimo, prvak Slovenije ne bude Olimpija već Maribor, koji ima mnogo bolji koeficijent od ljubljanskog, ali i mostarskog kluba. Međutim, Zrinjski bi 99% bio nosioc u prvom pretkolu i konačno bi imao lijepu šansu da preskoči jedno evropsko pretkolo.

U slučaju da prvak bude Željezničar, koji trenutno vodi na tabeli Premijer lige, Plavi neće biti nosioci. Klub sa Grbavice ima evropski koeficijent 3.000 što ni u jednoj kalkulaciji nije dovoljno za mjesto nosioca u prvom pretkolu.

Željo bi za protivnika u prvom pretkolu Lige prvaka mogao dobiti klubove poput Celtica, Crvene zvezde, Rosenborga, Astane ili Sheriffa, a Zrinjski bi mogao igrati protiv klubova iz Estonije, Malte ili Litvanije, eventualno Ferencvaroša, Spartaka i Olimpije, koji bi bili nešto teži rivali.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naravno, šanse za titulu prvaka ima i Široki Brijeg, ali klub sa Pecare ima skroman koeficijent 2.250 i također nema ni teoretskih šansi da bude nosioc.

Vrijedi napomenuti da će bh. prvak, ko god on bio, odigrati minimalno četiri evropske utakmice sljedeće sezone. Novitet u kvalifikacijama za Ligu prvaka je to što od sezone 2018/2019. čak i poraženi timovi iz prvog pretkola Lige prvaka nastavljaju svoj put u Evropskoj ligi i to od drugog pretkola.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.